Tanggungjawab Utama WSJ Adalah Untuk Mengemukakan Dokumen-Dokumen 1MDB Itu Kepada Pihak Polis Dan Bukan Menerbitkannya Secara Tidak Bertanggungjawab.

The Wall Street Journal (WSJ) perlu terpaksa meregang fakta menuduh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terlibat dengan rasuah jika ia hanya mempunyai sembilan dokumen yang diterbitkan dalam talian hari ini sebagai satu-satu buktinya, kata seorang bekas peguam kanan.

Walaupun WSJ kononnya mempunyai lebih banyak dokumen belum didedahkan kepada umum, keterangan itu tidak akan cukup untuk membawa sabitan mahkamah di mana-mana negara – jika tidak ada bukti yang lain, kata seorang bekas peguam.

Ini adalah sebab utama di sebalik pembebasan bekas Menteri Pengangkutan dan bekas presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik – yang didakwa kerana menipu berbilion ringgit pembelian tanah untuk projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Kekurangan bukti yang cukup juga sebab mengapa bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga tidak didakwa kerana menipudalam kes PKFZ, kata peguam, dan Dr Mahathir menjadi saksi pembelaan yang mengisytiharkan di mahkamah bahawa Dr Ling seorang yang jujur.

Berdasarkan hujah yang sama, peguam mempersoalkan motif WSJ menyiarkan artikel dan dokumen itu menuduh Najib rasuah apabila telah terbukti dengan jelas ini tidak akan cukup untuk berdiri dengan penelitian mahkamah.

“Mungkin sebab utama bukan untuk bawa perkara ini ke mahkamah. Jika ya, agenda WSJ adalah jelas bermotifkan politik daripada mencari kebenaran dan keadilan.”

Seorang lagi peguam berkata WSJ telah melanggar undang-undang kerana ia memiliki dokumen sulit diperoleh “dari siasatan kerajaan Malaysia”.

Beliau berkata tanggungjawab utama WSJ adalah untuk mengemukakan dokumen-dokumen itu kepada pihak polis dan bukan menerbit kandungan secara tidak bertanggungjawab.

“Dengan berbuat demikian, WSJ bertindak sebagai pendakwa, hakim dan juri dengan tidak mengambil kira proses undang-undang,” katanya.

Bekas peguam itu juga tertanya-tanya jika dokumen lain berkaitan “Siasatan kerajaan Malaysia” sebenarnya mungkin membuktikan Najib tidak bersalah dan telah secara sengaja disimpan oleh WSJ.

“Kita telah mendengar dokumen diubahsuai untuk memeras ugut, yang telah memperbodohkan Sarawak Report dan Kumpulan Edge Media. Jadi mengapa tidak mustahil WSJ memiliki dokumen bukti yang diubahsuai yang lain pula?”

Sumber: http://www.therakyatpost.com/news/2015/07/08/more-questions-than-answers-from-wall-street-journal/