Tony Pua Kedengaran Seperti Seorang Ahli Politik DAP Yang Tak Malu.

Tony Pua telah ditangkap berbohong dan memutarbelit terlalu kerap. Dia akan mengatakan satu perkara hari ini dan sebaliknya pada hari berikutnya. Beliau mula sangat kedengaran seperti seorang ‘conman’. Inilah muka ahli politik DAP yang tak malu.
———-
1MDB merujuk kenyataan yang dikitar semula dan digunakan semula dikeluarkan hari ini oleh YB Tony Pua di sebalik dakwaan tidak terbukti dan tidak berasas oleh Wall Street Journal terhadap 1MDB.

YB Tony Pua sekali lagi menggunakan modus operandi yang sama mengenai perkara yang berkaitan dengan 1MDB. Langkah Pertama: menunggu dakwaan tidak terbukti dan sensasi yang akan dibuat, sebaik-baiknya oleh akhbar asing. Kemudian, dia tanpa malu memikul dakwaan ini dengan mengulang soalan yang sama dan apabila jawapan diberikan dan fakta dikongsi, dia dibuktikan salah.

Bagaimanapun, beliau kemudian tidak mengendahkan fakta-fakta, mengubah topik, membuat kenyataan emosi dan menunggu diam-diam menunggu dakwaan tanpa bukti dan sensasi berikutnya.

Bertentangan dengan dakwaan tidak berasas oleh Wall Street Journal, 1MDB telah menimbulkan persoalan sah berdasarkan bukti konkrit: Bukti seperti pelbagai pengakuan angkuh oleh Wall Street Journal sendiri bahawa mereka sudah meneliti dokumen yang menjadi sebahagian daripada siasatan 1MDB oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), di mana Tony Pua sebagai ahli utama.

Pelanggaran prosedur Parlimen dan undang-undang Malaysia yang jelas ini mengejutkan.

Tony Pua telah mengangkat sumpah untuk “… menuntut akauntabiliti dan ketelusan ….” Walau bagaimanapun, sebagai ahli PAC, beliau telah diam dan meniikus mengenai perkara ini. Seseorang perlu bertanya mengapa ini berlaku. Bagi mengelakkan menjadi hipokrit, Pua kini harus `cakap serupa bikin’ dan menuntut siasatan menyeluruh dan serta-merta mengenai pelanggaran undang-undang serius PAC dan prosedur Parlimen.

Sumber: http://www.malaysia-today.net/tony-pua-the-conman/