Tun Mahathir Dengan Mudah Lupa Bahawa 1MDB Adalah 100% Dimiliki Oleh Kerajaan Malaysia

1MDB sedar beberapa kenyataan yang berkaitan dengan 1MDB diberikan oleh YBhg Tun Dr Mahathir Mohamad dalam blognya pada 25 September 2015. Tun Mahathir terus mengguna semula dan mengitar semula dakwaan basi yang tidak terbukti, yang telah berulang kali terbukti salah.

Contohnya; Tun Mahathir sebelum ini mendakwa bahawa RM42 bilion telah hilang daripada 1MDB. Sekarang, beliau mendakwa bahawa “lebih RM20 bilion tidak dapat dikesan atau dikira”. Untuk faedah Tun Mahathir, pecahan komprehensif bagaimana 1MDB menggunakan RM42 bilion hutang – berdasarkan penyata kewangan syarikat yang telah diaudit – boleh didapati di sini: http://1mdb.com.my/press-release/rm42-billion-all-accounted-for

Berhubung dengan tanah 1MDB, Tun Mahathir dengan mudah lupa bahawa 1MDB adalah 100% dimiliki oleh Kerajaan Malaysia. Oleh itu, apa-apa nilai tanah meningkat secara langsung adalah semata-mata memberi manfaat kepada Kerajaan.

Selain dari sekarang beliau memetik nilai tanah jauh lebih rendah daripada RM3000 bagi setiap kaki persegi (vs RM7000 bagi setiap kaki persegi dalam didakwa sebelum ini olehnya), Tun Mahathir lupa untuk mengakui bahawa 1MDB telah melakukan RM3 bilion pembangunan infrastruktur di TRX. Ini bersamaan dengan kira-kira RM1,500 perbelanjaan infrastruktur bagi setiap kaki persegi, dibayar oleh 1MDB, dan kemudiannya mendapat pulangan semula melalui jualan tanah.

Tun Mahathir juga telah mengulangi tuntutan lamanya bahawa 1MDB memindahkan dana kepada akaun peribadi Perdana Menteri. Ketika dia sudah sedia maklum, walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan jelas mengesahkan pada 3 Ogos 2015 yang dana adalah daripada penderma peribadi dan bukan daripada 1MDB.

1MDB kesal bahawa Tun Mahathir terus melupakan fakta, bukan sahaja dari 1MDB tetapi dari agensi-agensi bebas dan dihormati seperti SPRM. Walau bagaimanapun, 1MDB komited untuk terus memberikan maklum balas untuk membantu Tun, bekas ahli politik veteran, ingatlah jawapan berasaskan fakta dari kami.

Sumber: http://www.1mdb.com.my/press-release/1mdb-regrets-dr-m-easily-forgets