Politik “Kebencian” Tidak Akan Kekal Dan Akan Mempunyai Banyak Kesan Negatif

Saya fikir komen oleh Rizwan Rozlan ini adalah sangat baik.
——-
Jika kedua-dua pihak telah melakukan yang sama (menyalakan sentimen perkauman), ini bermakna orang Melayu telah menjadi rasis sejak 60 tahun yang lalu.

Setiap kali DAP mendesak untuk apa yang saya akan gelarkan liberalisasi pra-matang, ketegangan meningkat. Terjadi setiap kali. Yang terkenal adalah pada tahun 1963 dan yang baru-baru ini telah berlaku sejak 2008-2015. Jika ketegangan terus meningkat, terdapat kebarangkalian besar ia akan meletup jika mereka tidak tahu bila untuk berhenti.

Bumiputera dan bukan Bumiputera telah mencapai persetujuan bahawa negara ini akan dikongsi dan kekayaannya tersebar kepada semua kaum secara sama rata dan ketiga-tiga kaum yang berbeza akan MENGEKALKAN identiti etnik mereka.

Pertama, bahagian ekonomi tidak dapat dicapai sekurang-kurangnya buat sementara waktu melalui meritokrasi kerana meritokrasi adalah tentang pemenang mengambil semua.

Kedua, ideologi sosial negara kita adalah berdasarkan kepada kepelbagaian budaya yang selari dan tidak berdasarkan ideologi klasik negara-bangsa seperti yang diguna pakai oleh kebanyakan negara. Ideologi-ideologi ekonomi dan sosiologi ini membentuk asas ideologi negara kita. Ia adalah sangat penting untuk memahami perkara ini.

Oleh itu, Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat (kedua-duanya sudah mati) dan kini Pakatan Harapan dengan tiga ideologi sangat tersendiri, tidak akan berfungsi.

Pertama, kerana ideologi mereka tidak pernah sama. Islam di sebelah kanan, sosialis di sebelah kiri dan berpusatkan demokrat liberal. Bagaimana anda semua berfikir yang ini akan berjaya?

Kedua, pembangkang tidak berasaskan kepada prinsip-prinsip pengasas negara ini yang saya nyatakan sebelum ini -> Maksudnya “perkongsian” ideologi yang diterima pakai oleh pengasas kami. Jika pembangkang adalah lebih pandai, mereka akan menjadi cerminan BN dengan ideologi nasional yang sama. Dan apabila keadaan sosio-ekonomi secara semula jadi menjadi sama rata, barulah liberalisasi boleh berlaku.

Ketiga, ideologi pembangkang yang sama antara mereka ialah “kebencian”. Ideologi “Kebencian” tidak akan kekal dan akan mempunyai banyak kesan negatif kepada rakyat.

Jadi DAP perlu memahami perkara ini dan sokongan masyarakat Cina kepada parti ini sendiri memberatkan keadaan. Terutamanya melalui pembohongan berterusan dan putar belit dalam media.

Itu benar-benar menolak orang Melayu termasuk orang-orang yang berpendidikan ke sebelah sayap kanan atau terlalu kanan (ekstrem).

Sumber:https://www.facebook.com/saiful.baharom/posts/10206148597367922