Ringgit Jatuh : Banyak Ketidaktentuan Tetapi Kita Mesti Menunjukkan Bahawa Kita Boleh Terus Hidup Dalam Keadaan Ini

Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata Malaysia mempunyai sistem kewangan yang kukuh dan sistem pasaran yang boleh berubah.

Beliau berkata, Bank Negara adalah tempat untuk memastikan pasaran akan kekal teratur.

“Penurunan berterusan Ringgit adalah disebabkan oleh banyak faktor yang berlaku dalam persekitaran global. Kita perlu bertahan dalam keadaan seperti ini.

“Bagi persekitaran dalam negeri, kita perlu untuk menyelesaikan semua kelemahan yang ada bagi memberi keyakinan kepada rakyat Malaysia dan bukan rakyat Malaysia yang mengambil bahagian dalam sistem kewangan dan ekonomi negara.

“Kami mempunyai sistem kewangan yang kukuh dan kami telah menetapkan dasar-dasar asas ekonomi kita yang masih kukuh,” katanya selepas menyampaikan ucapan khas pada Simposium Global Peringkat Tertinggi Malaysia-OECD mengenai kesejahteraan kewangan, di sini, hari ini.

Beliau enggan membuat spekulasi samada ringgit akan terus mencatatkan penurunan atau kekal sama sehingga akhir tahun ini.

“Tidak boleh kata dan dia bergantung terhadap perkembangan yang berlaku.

“Banyak ketidaktentuan di dunia dan ia juga bergantung jika Bank Rizab Persekutuan akan keluar daripada ikatan kadar faedah sifar serta apa yang berlaku kepada harga komoditi dan tenaga.

“Banyak ketidaktentuan tetapi kita mesti menunjukkan bahawa kita boleh terus hidup dalam keadaan ini.”

Ketika ditanya samada dia masih percaya bahawa ringgit tidak sepatutnya ditambah, Zeti menjawab: “Tidak”.

“Jika anda menambat sesuatu mata wang, perkara lain akan berubah seperti harga atau keadaan permintaan dan mereka mungkin mempunyai kos yang lebih besar ke atas ekonomi kita.”

Beliau berkata, Bank Negara tidak melihat kepada langkah kawalan modal yang lain.

“Kami mempunyai Kami mempunyai mekanisme pasaran yang menyesuaikan diri dan asas-asas kami membolehkan kami untuk menyesuaikan jadi apabila berlaku ketidaktentuan subsidi, mata wang kita akan mendapat semula kekuatannya.”

Mengulas laporan yang mendakwa bon matang hari ini mencapai sehingga 11 bilion ringgit dan boleh ditarik balik oleh pelabur, Zeti berkata, “Ia tidak akan memberi kesan kepada kita kerana pengaruh ringgit”.

“Kami mempunyai pelabur-pelabur institusi domestik kita sendiri yang akan campur tangan untuk membeli bon itu jika pelabur asing mengeluarkan wang mereka.

“Maka, kami tidak tidak menjangkakan sebarang kejatuhan pasaran bon kita.”

Zeti mengingatkan pengkritik bahawa Malaysia mempunyai lebihan dalam akaun semasa, sistem kewangan dan perbankan yang kukuh, selain pasaran bon yang sangat membangun.

“Ya, pertumbuhan menjadi sederhana tetapi ia masih berkembang pada kadar yang menggalakkan berdasarkan prospek ekonomi global.”

Zeti berkata, peranan ringgit lebih diperlukan dalam prestasi import dan eksport negara.

“Bagaimanapun, akan sampai peringkat yang ia boleh memberi kesan kepada import dan eksport. Kita akan memantaunya.

“Sehingga kini, rekod dan pengalaman kami menunjukkan permintaan menjadi faktor penting. Permintaan global dan domestic kita adalah perkara penting yang memberi kesan terhadap export dan import.”

Sumber: http://bm.therakyatpost.com/berita/2015/09/30/tak-perlu-tambat-ringgit-sistem-kewangan-malaysia-kukuh-zeti/