Tiada Wang Dicuri, Cuma Borang Dokumen Tidak Diisi Dengan Betul Mengikut Pandangan BNM.

Kenyataan Bank Negara Malaysia hari ini sebenarnya mempunyai dua bahagian:

(Bahagian 1)

BNM percaya terdapat pelanggaran ECA dalam pemindahan wang yang asal yang BNM sendiri luluskan pada 2009-2011 dahulu.

Mereka tidak berpuas hati bahawa Peguam Negara tidak memilih untuk mengenakan dakwaan untuk itu dan dengan itu mengeluarkan kenyataan ini. Ini adalah pelanggaran teknikal yang berkaitan dengan perkara-perkara seperti penggunaan dana dan akaun mana yang didepositkan.

Ia tidak bermakna wang telah dicuri. Cuma borang dokumen tidak diisi dengan betul mengikut pandangan BNM.

Hukuman untuk ini adalah denda sebanyak RM1 juta dan / atau penjara sehingga 5 tahun jika terbukti berniat jahat.

1MDB tidak akan mampu untuk menjawab bahagian salah akuan ECA selain daripada berkata mereka percaya mereka telah mematuhinya. Hanya Peguam Negara boleh menjawab kenyataan BNM mengenai perkara ini dan mendedahkan sebab-sebab mengapa mereka tidak mengenakan dakwaan.

(Bahagian 2)

BNM kini telah membatalkan kelulusan yang mereka beri 4-6 tahun yang lalu dan mahu 1MDB untuk membawa balik dana dan meminta 1MDB untuk memberi mereka cadangan mengenai bagaimana ini akan dilakukan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa dana USD2.32 bilion Cayman mulanya adalah dari pemindahan USD1.83 bilion ini dan ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa keseluruhan USD2.32 bilion dijamin oleh Aabar seperti yang didedahkan sebelum ini.

Selain daripada USD2.32 bilion, 1MDB juga menerima USD346.3 juta dividen tunai daripada USD1.83 bilion asal ini yang membawa jumlah pulangan kepada USD2.6643 bilion – jumlah keuntungan sebanyak USD834.3 juta.

Dana Cayman kemudiannya digunakan seperti berikut:

Pencairan USD2.32 bilion unit Cayman.
– USD1.378 bilion dalam penebusan tunai
– USD14.167 juta pembayaran fi kepada BSI Bank secara tunai
– USD925.3 juta ditebus oleh jualan kepada IPIC Abu Dhabi
= USD2.32 bilion sepenuhnya ditebus

Bahagian terakhir USD925.3 juta “unit dana” yang terkenal adalah satu yang paling lekat dalam minda kebanyakan orang – sama ada ia wujud daripada tidak.

Jika anda melihat kenyataan IPIC semalam dan juga kenyataan 1MDB mengenai perkara yang sama hari ini, anda akan melihat ini:

“Urus niaga ini akan melihat IPIC mengambil alih obligasi faedah dan prinsipal bon USD3.5 bilion, yang kini dipegang oleh 1MDB, dan mengikut bayaran tunai USD1 bilion yang dibuat oleh IPIC kepada 1MDB pada bulan Jun 2015. Andaian IPIC kewajipan ini akan dipenuhi melalui pertukaran aset, yang disediakan oleh 1MDB, sebahagiannya deposit tunai syarikat denominasi USD dan sebahagian dana USD di bawah pengurusan – sama ada dalam bentuk tunai atau unit dana – atas persetujuan bersama dengan IPIC.”

Ingat juga “unit dana” adalah dijamin oleh Aabar. Ini adalah tugas mereka untuk menebusnya sebagai satu perjanjian pertukaran USD4.5 bilion.
http://www.1mdb.com.my/press-release/1mdb-ipic-debt-settlement-arrangements

Ini bermaksud bahawa USD1.83 bilion yang BNM mahu dibawa pulang ini telah diambil kira sepenuhnya. Terpulang kepada 1MDB untuk menjelaskan kepada BNM dalam rancangan penghantaran balik ini dan terpulang kepada BNM untuk menerima atau menolak penjelasan ini.

Nota: Kenyataan awam oleh Peguam Negara dan BNM akan memberi gambaran bahawa Peguam Negara dan BNM menyerang antara satu sama lain pada pandangan umum.

Saya tertanya-tanya apa yang berlaku?

http://www.therakyatpost.com/business/2015/07/10/1mdb-got-45-6-cash-gain-in-5-years/

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1726841424201311