Faktor-Faktor Kejatuhan Nilai Matawang

Punca utama kemerosotan nilai ringgit berbanding dolar Amerika (USD) bukan kerana masalah 1Malaysia Development Berhad (1MBD).

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Johari Abdul Ghani berkata ini kerana terdapat juga faktor luaran lain yang membawa kepada kejatuhan nilai mata wang.

Johari berkata, spekulasi pelabur asing mengenai kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat telah mendorong minat pelabur untuk membeli aset dalam dolar AS, yang membawa kepada aliran keluar daripada pasaran domestik.

Kebimbangan pelabur tentang perubahan ekonomi serantau, katanya, juga mencetuskan prospek pertumbuhan yang lebih perlahan di China.

“Ketidakpastian dan kebimbangan kelemahan ekonomi dan mata wang menurun pada bulan Ogos juga menjejaskan prestasi mata wang serantau termasuk Malaysia,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Johari berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Parlimen PKR-Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin yang meminta pendirian Menteri Kewangan mengenai dakwaan Gabenor Bank Negara bahawa penurunan nilai Ringgit dan keadaan ekonomi akan pulih jika isu-isu 1MDB telah diselesaikan.

Johari berkata Malaysia juga dipengaruhi oleh kejatuhan harga minyak global, yang merupakan komoditi utama untuk negara.

Katanya, sentimen negatif lain seperti usul undi tidak percaya yang dibangkitkan pihak pembangkang untuk meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan, juga merupakan antara faktornya.

“Kalau kita nak menyentuh soal 1MDB, negara seperti Rusia, New Zealand, Australia dan Brazil, mereka juga mengalami kejatuhan nilai mata wang, walaupun tidak ada 1MDB,” katanya.

Beliau berkata kejatuhan harga minyak telah menyebabkan pendapatan negara berkurangan daripada RM64 bilion pada tahun 2014, kepada RM43 bilion pada tahun ini dan pendapatan dijangka terus jatuh pada 2016 kepada RM31 bilion.