Kalau Tak Suka, Pergi Kelantan Atau Pergi Afrika. – DAP Pulau Pinang

Kalau tak Suka, pergi Kelantan atau pergi Afrika.

Nampaknya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng memberitahu orang-orang yang mengkritik beliau supaya meninggalkan Pulau Pinang dan pergi Kelantan sebaliknya.

Beberapa bulan yang lalu, Exco Pulau Pinang juga memberitahu orang-orang Pulau Pinang yang mahu menyelamatkan alam sekitar untuk pergi ke Afrika sebaliknya.

Beruntunglah kedua-dua mereka tidak pernah meminta kita supaya balik Tongsan atau balik Indonesia.

Bayangkan orang berasal dari Melaka datang ke negeri Pulau Pinang dan berkata, jika anda tidak berpuas hati dengan projek-projek di sana, anda boleh meninggalkan Pulau Pinang dan pergi ke tempat lain.
—–
Adalah lebih baik untuk NGO yang ‘membuat bising’ pada projek penambakan tanah yang diluluskan di negeri ini daripada membuat spekulasi mengenai yang belum diluluskan, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata.

Beliau berkata, kerajaan Pulau Pinang sekarang telah hanya meluluskan 60 ekar untuk penambakan – 35 ekar di Bayan Mutiara dan 25 ekar di Bayan Bay.

“Kerajaan negeri BN sebelum ini meluluskan hampir 50 kali lebih banyak tanah untuk penambakan daripada pentadbiran sekarang luluskan, jadi saya tidak tahu mengapa mereka (NGO) membuat bising mengenainya,” kata Lim di Bayan Baru hari ini.
—–
Tokong terlupa yang kita semua tahu tentang RFP beliau dan projek penambakan baru yang beribu-ribu hektar untuk membiayai pelan pengangkutan RM27 bilion di Pulau Pinang itu.

Dasar pembohong.

Mungkin kesemua NGO itu boleh meminta Tokong jawab soalan mudah ini:

Bagaimana caranya beliau nak membayar projek RM27 bilion itu?

Penambakan tanah, jualan tanah atau sumbangan Tin Milo?

Awal hari ini, apabila berhadapan dengan bukti dari NGO CAP Pulau Pinang mengenai penambakan tanah berlaku di Selatan Pulau Pinang, Tokong menjawab, “Mana-mana pihak boleh menjalankan kaji selidik tetapi saya tidak tahu apa yang dilakukan di tapak sekarang.”

Wow! Anda tidak tahu apa yang berlaku di Pulau Pinang walaupun bukti telah dibentangkan minggu yang lalu? Anda tidak boleh menghantar seseorang ke sana untuk memeriksanya?

Atau anda hanya memang tidak mahu katakan?

http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/we-only-approved-two-reclamation-projects-guan-eng-tells-penang-consumer-gr#sthash.XZME2Wfs.dpuf
https://www.malaysiakini.com/news/319259

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1735992449952875&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=3&theater