Kedudukan Malaysia Bersama China Dan Amerika Semakin Baik, Keyakinan Pelabur Meningkat

Arul dan Najib melakukan apa yang mereka boleh lakukan untuk negara ini.

Para pengkhianat dan pensabotaj ekonomi harus menjauhkan diri dan biarkan mereka melakukan kerja mereka.


KLCI memanjangkan peningkatan berturut-turut; ringgit mengukuh.

Hari ini, pengurus dana berkata sentimen pelabur terhadap Malaysia telah bertambah baik, kerana imej negara berada pada kedudukan yang lebih baik dengan Amerika Syarikat dan China, dua daripada kuasa ekonomi utama dunia, melalui kunjungan mereka ke Malaysia baru-baru ini.

“Dengan (Presiden Amerika Syarikat) Barack Obama datang ke Malaysia hujung minggu lalu, ia menambah baik imej Malaysia. Dan kemudian, China sedang mencari untuk membeli lebih sekuriti kerajaan Malaysia, yang menunjukkan bahawa China sedang cuba untuk menstabilkan pasaran kewangan di rantau ini,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Areca Capital Sdn Bhd, Danny Wong Teck Meng kepada theedgemarkets.com.

Wong juga berkata harga minyak mentah yang lebih tinggi membantu ringgit bertambah kukuh. Pada 5 petang, ringgit mengukuh 1.39% kepada RM4.2425 berbanding dolar AS.

“Di peringkat ini, ringgit berada di bawah nilai sebenar,” katanya.

Reuters melaporkan niaga hadapan minyak mentah meningkat lebih daripada 1% pada Selasa, selepas Arab Saudi berjanji untuk berusaha ke arah kestabilan harga minyak.

Bloomberg melaporkan bahawa ringgit Malaysia meningkat paling ketara di kalangan mata wang pasaran membangun; sementara stok dan bon meningkat, selepas 1MDB memeterai perjanjian dengan China General Nuclear.

Sumber: http://www.theedgemarkets.com/my/article/klci-extends-winning-streak-ringgit-strengthens