Malaysia Satu-Satunya Negara Yang Tolak Ansur Dengan Minoriti Tidak Fasih Bahasa Kebangsaan

Saya telah memerhatikan hubungan kaum di negara ini untuk beberapa ketika. Selepas pilihan raya Mac 2008 yang bersejarah, terdapat banyak isu-isu kontroversi yang mengancam fabrik sosial majmuk. Saya menyatakan kesedaran politik telah meningkat dengan ketara terutama di kalangan masyarakat Cina. Daripada corak-corak mengundi selepas 2 pilihan raya, majoriti orang Cina telah memilih untuk menjadi anti-establishment dengan menyokong pakatan pembangkang. Trend ini dijangka akan berterusan pada pilihan raya umum ke-14 akan datang.

MCA boleh bersedia untuk kematiannya dengan memesan keranda dari sekarang. Masyarakat Cina melihat MCA sebagai parti yang lemah. MCA tidak meletakkan satu perjuangan yang cukup untuk kepentingan Cina. Orang Cina melihat MCA sebagai tidak lebih daripada suruhan UMNO. Kekecewaan dan kemarahan Cina menjadi lebih mendalam apabila kepimpinan UMNO sewenang-wenang memuntahkan kata-kata menghina dan penghinaan ditujukan kepada orang Cina. Sementara itu, DAP semakin bangun.

Orang Cina telah memilih DAP sebagai penyelamat mereka. Walaupun DAP berulang kali mendakwa dirinya parti berbilang kaum yang berjuang untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama, kepimpinan barisan kebanyakannya Cina dan mereka mengisi semua jawatan penting memberikan rasa selamat dan jaminan untuk orang Cina.

DAP telah bersuara lantang dalam memperjuangkan kepentingan minoriti. Isu-isu yang terdiri daripada rampasan bible bahasa Melayu, kewujudan sekolah-sekolah vernakular, pengiktirafan peperiksaan UEC, kod berpakaian di premis kerajaan kepada sehingga membantah walau terhadap kewujudan papan tanda bertulisan Jawi di sekitar Kuala Lumpur pada tahun 2008.

Di kampung saya Muar, setiap tanda jalan di sekitar bandar mempunyai huruf Jawi bersama huruf Roman. Orang Cina di Muar tidak mempunyai masalah dengan itu. DAP mungkin mahu dilihat sebagai wira di kalangan orang Cina dengan mengorbankan perasaan Melayu dengan menyerang papan tanda Jawi. Tanda-tanda jalan raya pun boleh digunakan sebagai senjata politik untuk meningkatkan kredit sebagai pelindung minoriti.

Kod pakaian yang dikenakan pada premis kerajaan adalah satu lagi isu di mana DAP telah menunjukkan dirinya sebagai harapan baru untuk orang Cina. Orang Cina melihat arahan kerajaan ini sebagai serangan terang-terangan terhadap kebebasan mereka walaupun mengetahui kod pakaian telah wujud selama beberapa dekad sebelum mereka dilahirkan. Pemimpin DAP dengan cepat bertindak balas dengan mengutuk kerajaan. DAP perlu bertindak balas kerana jika tidak, mereka akan kehilangan kepercayaan dari bank undi mereka. Beberapa pemimpin DAP agak melampau dengan mengatakan peraturan etika berpakaian menjalarkan Islamisasi. Tiba-tiba Islam yang tiada kaitan dengan kod pakaian telah dibawa ke tengah untuk penyokong mereka untuk berdebat.

Pemimpin DAP tanpa ragu-ragu kelihatan cauvinis untuk menyatukan sokongan mereka dengan mengorbankan perasaan Melayu. Semakin garang dan vokal jadinya mereka mempertahankan dan berjuang untuk minoriti dan kepentingan bukan Islam, lebih banyak sokongan mereka dapat. Strategi ini sebenarnya berfungsi. Salah seorang kawan rapat saya adalah seorang bekas pemimpin pelajar di UM yang agak aktif dengan parti pembangkang. Beliau telah mengambil bahagian dalam pelbagai acara politik dan forum yang dianjurkan oleh PKR, DAP dan PAS. Dia berkata kepada saya, malah ahli-ahli Cina dalam PKR pun tidak selesa dengan pendekatan yang melampau / cauvinis dalam DAP. Ini menjelaskan bagaimana teruk pendekatan politik cauvinis dalam DAP.

Inilah di mana terletaknya kebencian majoriti dan Melayu. Majoriti telah menjadi lebih berhati-hati dan cemas dari sebelumnya. Kebimbangan mereka mengukuh apabila melihat minoriti, terutamanya masyarakat Cina, menjadi semakin bersikap bermusuhan dalam memperjuangkan hak-hak mereka. Baru-baru ini, Pro Canselor UiTM Tan Sri Arsyad Ayub mencadangkan bahawa UiTM perlu dibuka untuk bukan Bumiputera. Saya memuji cadangan ini; sebenarnya cadangan ini perlu dilakukan sejak lama dahulu. Banyak Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) sudah mempunyai pelajar-pelajar bukan bumiputera. Saya tidak nampak mengapa UiTM tidak boleh membuka pintu kepada bukan Bumiputera untuk belajar.

Daripada melihat ini sebagai kemajuan sosial, bukan Bumiputera memberikan reaksi negatif kepada cadangan ini. Selama ini bukankah Bumiputera melalak dengan kuat mengapa UiTM mendiskriminasikan bukan Bumiputera, dan apabila cadangan ini keluar, mereka mengejek dan menghina UiTM dengan menggelar institusi ini kelas rendah, mereka tidak mahu anak-anak mereka untuk menjadi bodoh dengan menghantar mereka ke UiTM. Jika UiTM kelasnya begitu rendah, mengapa membuat bising bahawa UiTM tidak menerima bukan Bumiputera dahulu?

Jawapan bukan Bumiputera biasanya sangat bersikap bermusuhan. Ini menjadikan majoriti orang Melayu berasa bukan Bumiputera olok-olok dan menghina mereka. Mereka membaca semua komen anda. Ini akan mendalamkan kebencian mereka terhadap bukan Bumiputera. Saya yakin malah Melayu liberal pun akan menaikkan kening mereka membaca semua komen yang negatif. Mereka mungkin berfikir semula kedudukan mereka dan mungkin beralih ke kanan kerana sikap cauvinis yang ditunjukkan oleh golongan minoriti, terutamanya Cina. Orang Melayu liberal tidak akan rugi jika mereka beralih ke kanan.

Satu lagi faktor kebencian majoriti adalah sekolah-sekolah vernakular serta ketidakupayaan dan kemalasan golongan minoriti untuk bertutur dalam bahasa kebangsaan kita. Tidak dapat dinafikan, orang Cina yang pergi ke sekolah-sekolah vernakular bertutur bahasa kebangsaan dengan teruk. Dalam kes yang teruk, ada yang tidak tahu bagaimana untuk bercakap bahasa kebangsaan sama sekali. Ini boleh difahami kerana persekitaran mereka berada. Selepas mereka menamatkan sekolah rendah, ada yang mungkin memilih untuk melanjutkan pelajaran menengah di SMK, ada yang mungkin pergi ke sekolah persendirian Cina atau Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan. Selepas mereka menamatkan sekolah menengah, mereka melanjutkan pelajaran di Taiwan atau Hong Kong. Jika mereka tidak mampu untuk menghantar anak-anak mereka ke luar negara, mereka menghantar mereka ke Kolej New Era atau Kolej Tunku Abdul Rahman.

Seluruh kehidupan mereka, mereka bertutur dalam bahasa Mandarin, mendengar lagu-lagu Mandarin, menonton program TV Mandarin, bergaul hanya dengan kaum sendiri. Pendek kata, orang Cina tinggal dalam koloni dan dalam kepompong mereka sendiri. Majoriti akan berhujah mengapa mereka perlu diberi hak yang sama sebagai Bumiputera? Mereka bertutur dalam bahasa yang berbeza daripada kita, anak-anak mereka pergi ke sekolah-sekolah yang berbeza dari anak-anak kita, mereka tidak berkomunikasi dengan kami, mereka tidak menyertai angkatan tentera atau polis untuk mempertahankan negara kita, mereka hidup dalam dunia yang berbeza. Mereka tidak seperti kami, mereka bukan kami. Sekarang mereka mahu hak sama rata dan status sebagai Bumiputera?

Bayangkan minoriti di negara-negara Barat, katakan minoriti Muslim di Britain atau Australia, hidup dengan cara yang orang Cina lakukan. Mereka hanya bercakap bahasa Arab; pergi ke sekolah swasta Arab dibiayai oleh masyarakat mereka sendiri; tidak tahu bagaimana untuk bercakap bahasa Inggeris, walaupun mereka tahu tetapi tidak mempunyai loghat bahasa Inggeris; mereka enggan bergaul dengan masyarakat arus perdana – mereka pasti akan dikecam teruk. Mereka akan didedahkan dengan pelbagai jenis serangan propaganda ganas. Mereka mungkin akan dituduh cuba untuk menggulingkan Queen Elizabeth dan mewujudkan sistem Khalifah. Mereka akan dilayan seperti warganegara kelas kedua untuk generasi akan datang. Majoriti British atau Australia akan marah dan diskriminasi terhadap mereka.

Salah seorang pensyarah saya secara bersahaja bertanya kepada saya soalan ini: Mengapa kita tidak mempunyai pemain bola sepak China dalam pasukan kebangsaan kita? Beliau menjelaskan sekolah vernakular lazimnya kecil, mereka tidak mempunyai padang bola yang elok atau tiada langsung padang bola sepak. Di mana pelajar akan bermain bola sepak? Dia berhenti di situ.

Saya rasa apa yang beliau cuba katakan ialah bahawa sekolah jenis kebangsaan adalah salah satu daripada sebab mengapa kita tidak lagi mempunyai pemain bola sepak Cina tidak seperti di tahun 60-an dan 70-an. Ia masuk akal kerana pemain bola sepak akan mula bermain bola sepak dari ketika mereka sangat muda. Jika mereka pergi ke sekolah-sekolah vernakular, mereka tidak akan mempunyai peluang untuk bermain bola sepak. Saya masih ingat semasa di sekolah rendah saya, bola sepak adalah sukan yang paling popular dan yang paling dimainkan di sekolah kebangsaan.

Saya rasa Malaysia adalah satu-satunya negara di bumi Allah yang boleh bertolak ansur dengan rakyat yang tidak fasih bertutur bahasa kebangsaan. Sesetengah daripada mereka tidak mempunyai rasa memiliki dan cintakan bahasa kebangsaan. Saya rasa Indonesia melakukan langkah betul dalam memaksa asimilasi ke dalam kerongkong minoriti mereka. Semua warga Indonesia tanpa mengira bangsa dan agama mengenalpasti diri mereka sebagai Indonesia; mereka semua bercakap bahasa Indonesia. Jakarta mempunyai keturunan Cina sebagai Gabenor mereka, Basuki Tjahaja Purnama atau lebih dikenali sebagai Ahok. Mungkin pada masa akan datang, Indonesia akan mempunyai keturunan Cina sebagai Presiden.

Tiada apa-apa yang baik yang berhasil daripada menjadi kiasu cauvinis terutamanya apabila anda adalah minoriti. Mungkin anda boleh merasa baik tentang diri sendiri tetapi kesan negatifnya amat besar. Anda hanya memberi kumpulan Melayu berhaluan kanan lebih banyak peluru menyebabkan lebih ketegangan perkauman. Malah, yang cauvinis, anda mensabotaj kerja-kerja yang telah dilakukan oleh orang Melayu liberal yang selama ini bercakap mengenai pembelaan anda terhadap kumpulan Melayu berhaluan kanan dan fanatik agama.

Saya sedar Melayu liberal sangat popular di kalangan bukan Melayu. Hubungan kaum semasa di negara ini adalah sangat rapuh dan tidak menentu. Hanya meletakkan seorang Melayu dan seorang Cina dalam satu bilik, anda akan mendapat satu rusuhan kaum seperti apa yang berlaku beberapa bulan yang lalu di Low Yat walaupun tiada apa yang berunsur perkauman dari punca kejadian itu. Ia adalah satu kecurian telefon bimbit. Kesangsian dan kebencian telah menyelebungi masyarakat kita.

Dasar-dasar pro-bumiputera tidak bermaksud untuk kekal selama-lamanya. Saya berharap bahawa dasar-dasar tersebut akan menjadi lebih munasabah, lebih liberal dan secara beransur-ansur hilang. Membuka UiTM kepada bukan Bumiputera adalah perkara yang betul untuk dilakukan. Jangan mengejek cadangan ini hanya untuk sengaja menyakiti perasaan orang lain. Jangan kiasu. Saya juga berharap bahawa sekolah-sekolah aliran Inggeris akan dihidupkan semula. Tukar semua sekolah kebangsaan sebagai sekolah aliran Inggeris – tetapi bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan perlu dilindungi dan diperkukuhkan. Semua rakyat mesti fasih bertutur Bahasa Melayu. Semua papan tanda perniagaan, tanda-tanda jalan raya, tanda-tanda bangunan kerajaan hendaklah menggunakan Bahasa Melayu di samping bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua. Papan tanda dengan bahasa selain daripada Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris mesti diharamkan dan dibawa turun.

Saya percaya terdapat lebih ramai orang yang berfikiran terbuka dan munasabah berbanding pelampau fanatik agama. Jangan warnai gambar dengan berus yang sama.

Oleh Hafiz Ahmad,
http://www.malaysia-today.net/majority-resentment-and-the-rise-of-chauvinism/