Meminjam Adalah Sebahagian Daripada Perniagaan?

Dalam catatan blog terbarunya hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata bahawa jika 1MDB tidak ditubuhkan maka tidak akan ada keperluan untuk meminjam RM42 bilion. Jika perniagaan berbilion boleh dilakukan tanpa perlu untuk meminjam wang maka kita tidak perlukan bank. Semua bank-bank boleh ditutup.

Malah Lebuhraya Utara Selatan PLUS bukan sahaja perlu untuk meminjam wang tetapi ia juga memerlukangeran kerajaan. Dan ia caj tol kepada pengguna yang memandu di lebuh raya untuk membayar balik apa yang dipinjam. Dan bukankah Perwaja, sebuah syarikat yang gagal, juga perlu untuk meminjam wang yang banyak?

Dr Mahathir mendakwa bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak harus didakwa kerana mensabotaj sistem kewangan dan perbankan Malaysia. Dalam bentuk apa pula yang dilakukan oleh Perdana Menteri untuk mensabotaj sistem kewangan dan perbankan Malaysia? Bolehkah Dr Mahathir jelaskan? Malangnya dakwaan Dr Mahathir tidak menyatakan butiran ini.

Perlu diingat bahawa 1MDB telah membentangkan laporan penuh semasa mesyuarat Kabinet pada Jun tahun ini. Selepas menjelaskan pelan rasionalisasi dan pengurangan hutang, yang termasuk IPO yang dicadangkan untuk membawa masuk wang tunai, ianya telah diluluskan. Kemudian, pada bulan berikutnya, Pasukan Petugas Khas merampas akaun dan dokumen 1MDB, yang menyekat dan menangguh usaha yang sepatutnya memulihkan perniagaan 1MDB.

Tentang hal 1MDB mendapat tanah yang murah dan membuat keuntungan di atas tanah itu, tanah yang belum dibangunkan memang akan menjadi lebih murah daripada tanah yang telah pun mendapat kelulusan perancangan dan di mana infrastruktur telah siap. Sebagai contoh, walaupun Petronas mendapat tanah murah di Paka, Terengganu, tetapi selepas membangunkan tanah tersebut, ia kini bernilai beribu-ribu kali ganda lebih dari kos tanah asalnya.

Oleh Salleh Said Keruak,
http://sskeruak.blogspot.my/2015/11/borrowing-is-part-of-doing-business.html