Mengapa Tun M Masih Bertanya Tentang RM 42 Bilion Ringgit Yang Hilang?

Ada catatan baru di blog Chedet hari ini.

Tun M masih berniat mempertahankan dua MACAI beliau, kaki selfie Khairuddin Abu Hassan dan kaki mogok kelaparan sehingga mati Matthias Chang daripada tuduhan sabotaj.

Saya tertanya-tanya jika Tun M tahu apa dokumen yang kedua-dua mereka berikan kepada agensi-agensi negara asing – sesuatu yang Khairuddin sendiri akui yang telah dilakukan?

Adakah dokumen OSA sebenar dari kerajaan atau adakah dokumen yang dipalsukan?

Jika kedua-dua mereka memberi dokumen sulit kerajaan Malaysia kepada agensi-agensi negara asing, adakah ia satu jenayah?

Jika kedua-dua mereka telah memberikan dokumen palsu kepada agensi-agensi negara asing, adakah ia satu jenayah?

Bagaimanapun, Chedet mengakhiri tulisan di blognya dengan ini:

“Oleh kerana Najib lah yang menubuhkan 1MDB, meminjam RM42 bilion ringgit dan melaburkan wang itu dan rugi, Najib juga perlu didakwa sabotaj.”

“Sebagai alternatifnya, semua orang, dari awal penubuhan 1MDB hingga pinjaman itu, kepada pemberita akhbar dan yang membuat laporan polis, kesemuanya harus didakwa sabotaj sistem kewangan dan perbankan Malaysia.”

Saya tidak pasti RM42 bilion telah benar-benar “hilang” kerana Tun Mahatahir yang kata. Jika hilang maka bagaimana Arul dan 1MDB mendapatkannya kembali?

Dan jika RM42 bilion atau berbilion-bilion telah hilang, kenapa dua syarikat audit antarabangsa paling besar tidak dapat mengesan kehilangan tersebut selama lima tahun berturut-turut? Adakah mereka yang tidak berguna?

Saya juga tidak pasti anda boleh mengatakan bahawa wartawan akhbar yang melaporkan 1MDB boleh dianggap sama seperti menyerahkan dokumen sulit kerajaan asli atau palsu kepada negara-negara asing dan dengan itu juga perlu ditangkap.

Bagaimanapun, apa yang saya tahu? Saya bukan PM “anugerah tuhan” selama 22 tahun oleh itu logik saya tidak akan sepadan dengan beliau.

Tetapi, jika Tun M masih memerlukan penjelasan lanjut yang RM42 bilion tidak lesap, mungkin dia harus juga mengambil bahagian dalam yang debat/wawancara Arul-Tony Pua secara langsung dan bertanya soalan juga.

Jika tidak mahu menunjukkan muka dan mengambil bahagian, anda sentiasa boleh WhatsApp soalan anda kepada Tony untuk bertanya bagi pihak anda.

1MDB akan selesai dan hutang akan dihapuskan mengikut jadual – oleh itu kini Arul nampaknya mempunyai masa untuk keluar berdebat dengan Tony Pua dan juga tampil 1 jam sesi soal jawab dengan pihak akhbar Sabtu lepas.

Sebagai nota sampingan, adalah menarik untuk melihat bahawa gembar-gembur beliau dalam blog beliau tidak lagi popular.

Sebelum ini, selama hampir sehari selepas catatan terbaru telah dimuatnaik, anda akan mempunyai kepayahan mengakses blognya kerana trafik yang tinggi.

Sekarang, ia benar-benar super cepat: Di sini: http://chedet.cc/?p=1904

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1733344533551000