Negara Mana Yang Paling Maju, Paling Toleran Dan Negara Majoriti Muslim Paling Aman Di Dunia?

Ini adalah sesuatu yang saya selalu bertanya kepada semua orang.

Negara mana yang paling maju, paling toleran dan negara majoriti Muslim paling aman di dunia?

Entah bagaimana sebaliknya Malaysia sering dibandingkan dengan Hong Kong, Taiwan, Singapura, Korea Selatan atau Jepun tetapi negara-negara tersebut mempunyai demografi jauh berbeza dan kebanyakannya homogen – sangat berbeza dengan Malaysia yang memerlukan lebih banyak masa untuk memastikan kemajuan semua orang sedang berjalan pada kadar yang sama.

Kita semua bermula di tempat-tempat yang berbeza dan sudah tentu, pertumbuhan akan menjadi tidak sama rata di bahagian-bahagian tertentu tetapi apa yang paling penting adalah bahawa akhirnya, negara maju sebagai satu.

Dan seperti yang anda boleh lihat, kemajuan Malaysia tidaklah seburuk mana.

Dan janganlah dibandingkan Singapura atau Hong Kong dengan Malaysia. Mereka wujud sebagai bandar-bandar pelabuhan (bukan negara besar) yang mempunyai permulaan yang hebat kerana lokasi dan British telah melabur banyak kepada mereka lama sebelum Malaysia wujud lagi.
—-
MALAYSIA ADALAH EKONOMI ISLAM PALING MAJU DI DUNIA, KATA THOMSON REUTERS.

Malaysia merupakan ekonomi Islam yang paling maju di dunia, jauh mendahului negara-negara Majlis Kerjasama untuk Arab States of the Gulf (GCC), menurut ‘global intelligent business provider’, Thomson Reuters.

“Kami mengukur tahap kemajuan negara melalui enam penunjuk, iaitu tahap tadbir urus, ketelusan, pendidikan, kewangan, tanggungjawab sosial korporat dan kesedaran secara keseluruhan,” kata Mustafa Adil bertindak sebagai ketua kewangan Islam Thomson Reuters.

“Skor Malaysia sangat tinggi pada semua indikator ini dan dengan itu, Malaysia kini merupakan ekonomi Islam yang terkemuka di dunia,” katanya semasa pembentangan Thomson Reuters dalam tinjauan global ekonomi Islam pada Forum Ekonomi Islam Dunia ke-11 (WIEF ke-11) hari ini.

Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Bahrain adalah kedua dan ketiga selepas Malaysia, kata Mustafa.

Sumber: http://www.nst.com.my/news/2015/11/msia-worlds-most-advanced-islamic-economy-says-thomson-reuters