Petrosaudi Dan Dakwaaan Bahawa Entiti Ini Adalah Tidak Bernilai?

Pada 2009-201, 1MDB melabur sebanyak USD1.83 bilion ke dalam PetroSaudi.

Pada mulanya, ia adalah pelaburan saham 60-40 tetapi selepas usaha medan minyak Turkmenistan-Azerbajian gagal berbulan kemudian, pelaburan ekuiti saham 1MDB telah ditukar menjadi nota pinjaman Murabaha boleh tebus, yang membawa faedah 10.4%.

Pada tahun 2012, nota hutang Islamik ini telah ditebus dan 1MDB berakhir dengan pegangan 49% dalam PetroSaudi Oil Services Ltd (PSOSL). Nilai pegangan 49% itu ialah USD2.2 bilion (RM6.8 bilion).

1MDB akhirnya menjual pegangan 49% itu kepada Bridge Partners Interna­tional Investment Ltd pada bulan Ogos tahun yang sama, dan menerima nota janji hutang berjumlah USD2.32 bilion (RM7.18 bilion) dari Bridge Partners.

Pada bulan yang sama, 1MDB melalui anak syarikatnya Brazen Sky Ltd melaburkan nota janji hutang ke dalam Bridge Global Absolute Return Fund SPC dan Bridge Partners Investment Management Company (Cayman) Ltd.

Dividen daripada nota Murabaha awal dan unit-unit dana Bridge berjumlah tunai USD300 juta juga diterima oleh 1MDB dan dibelanjakan untuk bayaran faedah dan kegunaan lain.

Baru-baru ini, ia telah didedahkan oleh Wall Street Journal dan kemudiannya disahkan oleh 1MDB bahawa unit Cayman bernilai USD2.32 bilion telah dijamin sepenuhnya oleh dana negara kerajaan Abu Dhabi.

Kebanyakan dari USD2.32 bilion ini telah ditebus dan dibelanjakan di tempat lain oleh 1MDB dan baki USD933 juta berakhir sebagai “unit bukan tunai” BSI di Singapura yang terkenal – tetapi masih dijamin oleh Abu Dhabi.

Unit-unit ini telah pun dikenal pasti untuk USD4.5 bilion pertukaran aset hutang dengan Abu Dhabi dan USD1 bilion telah dibayar terlebih dahulu oleh mereka kepada 1MDB.

Sarawak Report, Tony Pua, Tun M dan penyokong serta ramai pengkritik 1MDB dan PetroSaudi sering menegaskan bahawa 49% daripada PetroSaudi Oil Services Limited tidak bernilai USD2.3 bilion dan mempersoalkan mengapa “syarikat meragukan” boleh bernilai sebegini tinggi.

Mereka berkata PetroSaudi Oil Services Ltd tidak mempunyai aset dan dengan itu dana Bridge Capital juga tidak bernilai dan tidak wujud.

Pada bulan Mei 2010, sebuah pelantar minyak di Venezuela tenggelam. Dan Kerajaan Venezuela kemudian mengumumkan bahawa ia telah menyewa sebuah platform luar pesisir Songa Saturno bernilai USD2.5 bilion daripada syarikat yang dikenali sebagai PetroSaudi Oil Services Limited.

Bloomberg melaporkan dan berkata platform Songa Saturno Petrosaudi, yang akan digunakan untuk membangunkan sumber semula jadi gas luar pesisir, menyertai pelantar Petrosaudi Discover dalam menggantikan platform Aban Pearl yang tenggelam berhampiran Trinidad dan Tobago pada bulan Mei tahun itu.

Sangat menakjubkan bahawa Bloomberg dan kerajaan Venezuela mempunyai pandangan jauh pada tahun 2010 mahu menjadi kroni UMNO-BN untuk membantu membohongi dunia menutup fakta bahawa PetroSaudi Oil Services Ltd adalah tidak bernilai.

Bukan sahaja syarikat itu mempunyai platform dan kapal carigali luar pesisir, ia adalah jelas mereka mempunyai kontrak jangka panjang – dan dengan itu nilai syarikat sudah tentu boleh menjadi berbilion – sudah pasti bukan syarikat meragukan atau sifar.

Mereka mungkin mereka-reka berita dan pelantar mahal serta kontrak tidak benar-benar wujud dan sebarang imej daripada mereka mungkin diedit photoshop.

Bolehkah mana-mana pengkritik 1MDB menjelaskan ini? Tony atau Tun M, mungkin?

http://www.bloomberg.com/news/articles/2010-09-24/venezuela-says-saudi-arabian-drilling-rig-songa-saturno-arrives-next-week

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1734961116722675:2