Setelah Menjelaskan Semua Isu-Isu Kritikal, Kini Masa Untuk 1MDB Melayan Orang Jahil

Mungkin ini adalah sebab mengapa Arul Kanda kini begitu yakin untuk pergi berdebat dengan Tony Pua.

Kerja keras dan sukar sudah dilakukan jadi sekarang adalah masa sesuai untuk melayan orang yang bodoh.

1MDB melangsaikan hutang tanpa bailout kerajaan (kecuali garis kredit RM950 juta dari kerajaan).

Mungkin sebab itulah musuh bergegas kerana kesuntukan masa untuk menjatuhkan Najib pada akhir Disember dalam usaha terakhir mereka.

Nota: Akan ada orang-orang yang tidak suka berita ini.

Jika 1MDB mempunyai banyak hutang, mereka akan mengadu.

Jika 1MDB telah menyelesaikan hutang mereka, mereka masih akan mengadu.

Saya tidak pasti apa yang orang-orang ini mahu – sama ada mereka mahu 1MDB mempunyai banyak hutang atau 1MDB tidak mempunyai hutang lagi.
—-
Dengan RM16 bilion daripada penjualan aset Edra Tenaga, sekurang-kurangnya RM11 bilion daripada tawaran Bandar Malaysia dan RM16 bilion jualan hutang ke Syarikat Pelaburan Petroleum Internasional Abu Dhabi (IPIC), hutang yang sedia ada sebanyak RM42 bilion 1Malaysia Development Berhad (1MDB) akan dapat dihapuskan.

Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB Arul Kanda mendedahkan itu hari ini, selepas beliau menjelaskan bahawa kerajaan telah memutuskan untuk menggunakan hutang untuk projek-projek 1MDB.

“Ini bermakna satu disiplin tertentu diperlukan sebagai faedah perlu dibayar dan aset diuruskan dengan baik.

“Pada masa yang sama, dana kerajaan digunakan untuk tujuan lain yang lebih baik,” Arul Kanda berkata kepada pemberita yang hadir pada sidang akhbar yang diadakan di Hotel Royale Chulan di sini, hari ini.

Beliau berkata 1MDB membuat tawaran bidaan untuk IPP (Pengeluar Tenaga Bebas) kerana ia boleh menggunakan penggabungan untuk mengenakan kadar lebih rendah untuk bekalan elektrik kepada Tenaga Nasional Bhd (TNB).

Satu peratus pengurangan menghasilkan penjimatan RM2.9 bilion bagi TNB dan juga rakyat, jelas beliau.

Arul Kanda berkata kadar faedah dan modal pembayaran balik ansuran tahunan terhadap hutang RM42 bilion oleh 1MDB berjumlah RM2.4 bilion.

Beliau menjelaskan bahawa terdapat ketidaksepadanan dan hutang terpaksa dikurangkan pada 1MDB, dan kerana itu tawaran awam (IPO) awal kuasa aset terpaksa ditangguhkan sehingga ketidaksepadanan ini telah ditangani, sama seperti mana-mana syarikat komersial yang terpaksa lebih berhati-hati.

Daripada mengambil dana tambahan, 1MDB menjalankan penyusunan semula melibatkan pihak luar mengambil beberapa kepentingan dalam projek-projeknya.

Walau bagaimanapun, Arul Kanda mengakui bahawa pinjaman jangka pendek RM900 juta terpaksa diambil dari kerajaan untuk menangani kekurangan aliran tunai dan menegaskan ini akan dibayar balik.

Sementara itu, projek Bandar Malaysia, di bekas pangkalan udara Sungai Besi, telah dijangka kira-kira RM11 bilion.

Tawaran akhir sepenuhnya untuk membiayai Bandar Malaysia turun kepada empat pihak Arul Kanda berkata, sambil menambah bahawa mereka telah dijangka mengemukakannya dalam tempoh 10 hari akan datang.

Selain itu, beliau berkata 1MDB mengekalkan projek pembangunan hartanah Tun Razak Exchange (TRX), dan juga tanah-tanah di Pulau Pinang dan Pulau Indah untuk pendapatan pembangunan.

http://www.therakyatpost.com/news/2015/10/31/1mdb-debt-about-to-be-wiped-out-says-arul-kanda/