SKMM Perlu Menegur MalaysiaKini, Kerap Lapor Berita Palsu

Semalam, MalaysiaKini mengeluarkan artikel ini:

Pemindahan secara tiba-tiba pendakwa SPRM.
http://www.malaysiakini.com/news/318152

Dalam artikel itu, Malaysiakini berkata “sumber” mereka memberitahu mereka DPP yang bertanggungjawab bagi penyiasatan SRC telah dipanggil semula oleh Pejabat Peguam Negara.

Tetapi Peguam Negara sendiri telah menafikan ini.

“Saya telah periksa. Cerita anda mengenai pemindahan DPPdaripada SPRM adalah palsu,” katanya dalam mesej teks kepada Malaysiakini lewat semalam.
http://www.malaysiakini.com/news/318163

Malah, The Malaysian Insider (TMI) yang memetik sumber lain juga mengatakan cerita MalaysiaKini adalah palsu:

“Beliau tidak menerima sebarang surat pemindahan walaupun beliau dijadualkan mendapat kenaikan pangkat. Dia boleh kekal di SPRM selepas proses naik taraf ini,” kata sumber kepada The Malaysian Insider sambil menambah bahawa Shazalee telah bersama dengan SPRM sejak tujuh tahun yang lalu.

Sumber TMI berkata laporan yang tidak disahkan dalam media boleh menjejaskan kenaikan pangkat Shazalee ini.

Shazalee kini adalah satu-satunya DPP dengan unit operasi khas SPRM, yang mengendalikan kes-kes berprofil tinggi, dan terdapat kira-kira 30 DPP dipinjamkan kepada agensi anti-rasuah dari Jabatan Peguam Negara bagi membantu siasatan dan menjalankan pendakwaan.
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/prosecutor-assisting-in-src-probe-still-with-macc

Ini adalah kali kedua dalam beberapa bulan kebelakangan ini MalaysiaKini telah mengeluarkan cerita palsu mengenai SPRM dalam usaha untuk mencetuskan kemarahan terhadap kerajaan.

SKMM telah menegur MalaysiaKini sebelum ini pada 15 Ogos 2015:

“SKMM mendapati berita dalam kedua-dua artikel adalah tidak benar kerana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menafikan pegawainya telah membuat laporan terhadap Ketua Setiausaha kerajaan dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, di bawah Seksyen 48 Akta SPRM 2009,” kata kenyataan itu. http://www.malaysiakini.com/news/318163

Ini adalah sangat buruk. MalaysiaKini tidak sepatutnya menyebarkan maklumat palsu atau yang tidak disahkan oleh pihak berkuasa siasatan kita yang boleh mempengaruhi keputusan atau persepsi orang ramai terhadap siasatan.

Mungkin SKMM perlu menegur MalaysiaKini lagi – kali ini lebih keras dan meminta mereka untuk membuat permohonan maaf?

Mungkin hukuman yang lebih berat diperlukan kerana apa yang MalaysiaKini lakukan adalah sangat merosakkan. Setiap kali cerita palsu dikeluarkan untuk membuat zombie teruja dan kemudian apabila didedahkan sebagai palsu, mereka membuat penafian di bahagian kecil bawah artikel mereka yang tiada siapa akan baca.

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1733516920200428&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=3&theater