Tekanan Pembangkang Dan Tun M Antara Faktor EDRA Dijual Kepada CGN

Kerajaan memutuskan untuk menjual Edra kepada China-Qatar JV, Kumpulan CGN untuk RM9.83 bilion. Sebelum sesiapa pun, termasuk pengurusan TNB dan kesatuan kakitangan, menyalahkan Najib dan kerajaannya, sila jangan.

Jika ada yang mahu disalahkan, salahkan Abdul Kadir Jasin. Beliau dilaporkan oleh MMO mengenakan tekanan ke atas TNB untuk tidak bailout 1MDB. Oleh itu TNB tidak boleh meninggikan pembidaan untuk bersaing kerana takut dituduh bailout. http://m.themalaymailonline.com/malaysia/article/is-tnb-next-to-bail-out-1mdb-ex-nst-boss-asks-finance-ministry

Salahkan juga Rafizi dan Tony Pua untuk menakutkan pihak bank, KWSP dan dana awam yang lain, dan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Pada nilai kira-kira RM18 bilion, ia tidak pun teruk bagi anak syarikat yang pernah digambarkan oleh Tun Dr Mahathir dan Tony Pua sebagai terlebih nilai, “besi buruk”, “tidak berguna” dan “sangat murah”.
http://www.malaysia-today.net/tony-pua-should-ask-ytl-to-give-him-their-expired-power-plant-for-free/

Tun M tidak perlu merungut tentang Edra kerana projek “strategik” kesayangannya, Perwaja telah diselamatkan oleh China juga tanpa sebarang bunyi bising langsung dari beliau. http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2015/07/15/China-firm-to-ink-rescue-deal-with-Perwaja-today/?style=biz

Jadi blogger dan askar Facebook pro-Tun mencari jalan keluar dengan berbohong menyalahkan kerajaan dengan mendakwa kerajaan menjual Edra hingga kerugian sebanyak RM8.17 bilion.

Kos RM18 bilion adalah untuk 1MDB mengambilalih termasuk andaian hutang RM6 bilion kesemua IPP. Tetapi mereka sengaja tidak menyatakan CGN perlu mengambil alih hutang sebanyak RM8 bilion.

Sebenarnya, 1MDB dapat pulangan modal atau dengan sedikit keuntungan selepas mengira aliran tunai, pembayaran faedah dan keuntungan daripada operasi. Apa yang boleh dijangka bagi satu pelaburan jangka panjang yang bertujuan untuk mengekalkan kos tenaga elektrik tetapi terpaksa ditinggalkan selepas baru saja bermula?

1MDB telah dikepung ke dinding dan satu-satunya pilihan yang tinggal adalah untuk menjualnya kepada syarikat asing. Untuk menyalahkan 1MDB keluar dari perniagaan IPP dan semua pilihan yang ada yang disekat dari 1MDB mesti diletakkan di atas bahu Kadir Jasin, Tony Pua dan Rafizi.

Sumber: http://anotherbrickinwall.blogspot.my/2015/11/blame-it-on-kadir-jasin-tony-pua-and.html