Tony Pua Guna Pakatan Pembangkang Sebagai Perisai Untuk Debat Dengan 1MDB

Wahai Tony Pua,

Seperti apa yang Menteri Salleh Said Keruak kata, Arul Kanda telah menyatakan dengan jelas bahawa beliau hanya mahu berdebat dan berbahas dengan ANDA sahaja – bukan dengan pengganti rawak yang lain.

ANDA lah yang telah ‘memburu’ Arul berbulan-bulan dan memanggil Arul pengecut dan pelawak.

ANDA yang mencabar Arul beberapa kali untuk berdebat atau wawancara secara langsung di televisyen. Bukan orang lain, tetapi ANDA.

Ini adalah perdebatan antara Tony Pua dengan Arul Kanda – bukan antara Pakatan Whateva dengan 1MDB.

Jadi, Arul sudah menyahut cabaran anda – sila pergi berdebat.

Kebanyakan rakyat Malaysia tidak sabar-sabar untuk perbahasan ini.

Sila menerima tawaran Speaker untuk mengecualikan diri daripada sesi siasatan PAC seterusnya mengenai 1MDB.

Anda masih boleh mengekalkan tempat anda dalam PAC dan tidak perlu untuk berhenti.

Anda masih boleh bergantung kepada rakan-rakan anda yang lain dalam PAC untuk “grill” saksi-saksi 1MDB – kecuali anda beritahu kami bahawa mereka yang lain tidak berguna melainkan anda.

Tambahan pula, selepas ANDA telah menanyakan semua soalan yang anda mahu pada Arul di TV secara langsung maka sebenarnya anda tidak lagi perlu untuk anda berada dalam siasatan PAC tentang 1MDB dan dia boleh memberi rakan-rakan anda yang lain untuk mengambil alih.

Sila, Tony. Lakukan saja.

Atau adakah ini satu cabaran palsu di tempat pertama dengan anda mengetahui bahawa peraturan Parlimen tidak akan membenarkan ia berlaku dan anda akan bersembunyi di sebalik Speaker dan hanya menolak untuk berhenti dari PAC?

Nah, Speaker telah memberikan jalan keluar. Anda tidak perlu berhenti dari PAC. Hanya mengecualikan diri daripada siasatan lanjut PAC terhadap 1MDB.

http://www.kinitv.com/video/24963O8

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1733872060164914