Lim Guan Eng Tutup Kelemahan Diri Sendiri Dengan Salahkan Kerajaan BN Berkenaan Projek Tebus Guna Tanah

Kerajaan negeri Pulau Pinang hanya menyalahkan pentadbiran Barisan Nasional (BN) sebelum untuk projek-projek penambakan tanah kontroversi di negeri ini, mendakwa negeri itu akan menghadapi kebankrapan jika ia tidak diteruskan.

Ketua Menteri Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP kebangsaan berkata daripada 1,311 hektar yang diluluskan oleh BN untuk projek-projek itu, 301 hektar telah ditebus guna untuk Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang.

“Kita boleh menangguhkan penambakan baki 1,010 hektar tetapi kita perlu membayar pampasan berjumlah RM1 bilion. Ini akan membuat negeri ini menjadi muflis,” kata beliau pada Konvensyen DAP 2015 Pulau Pinang.

“Kami diserang dan dikutuk kerana pelan yang telah diluluskan oleh BN.”

Saya melihat bahawa Lim Guan Eng tidak memberitahu cerita penuh dan menyalahkan BN lagi, ini adalah fakta yang mendedahkan Lim Guan Eng:

1) Lim Guan Eng sentiasa menyalahkan BN kerana mengatakan mereka menjual tanah untuk RM1 sekaki persegi.

2) Lim Guan Eng bagaimanapun tidak memberitahu anda bahawa RM1 sekaki persegi ini adalah hak tebus guna tanah bagi projek penambakan STP1 dan STP2 yang merupakan sebahagian daripada perjanjian yang lebih luas di mana selepas ditambak, pemaju masih perlu MEMBAYAR premium pemberi milikan tanah dan juga perlu MEMBAYAR untuk penukaran premium dan juga MEMULANG SEMULA 10% daripada tanah yang ditambak secara PERCUMA kepada Kerajaan Negeri.

3) Projek ini, yang Lim Guan Eng katakan dia perlu membayar RM1 bilion jika dia batalkan kontrak itu JUGA adalah projek sama yang kerajaan negeri ambil tanah dan digunakan untuk membayar RM6.3 bilion bagi projek Terowong Pulau Pinang yang meragukan – dan masih terdapat lebihan tanah berharga dari projek penambakan BN yang dia salahkan sebagai penyebab kesengsaraan di Pulau Pinang.

4) Lim Guan Eng juga tidak menyebut bahawa lebih 41 tahun, sementara BN meluluskan 1,311 hektar projek penambakan yang hanya 301 hektar sebenarnya ditebus guna tetapi hanya dalam 8 tahun, kerajaan negeri DAP sahaja memulakan satu projek penambakan 1,680 hektar.

Ini adalah bagaimana Lim Guan Eng cuba untuk mengelirukan dan menyalahkan BN untuk masalah sendiri – apabila dengan jelas fakta-fakta menunjukkan bahawa Lim Guan Eng adalah lebih teruk dan dia hanya menggunakan BN untuk mengalihkan perhatian anda daripada projek meragukan beliau.

http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/guan-eng-bn-land-projects-bane-of-penang-dap

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1741303006088486