Hutang 1MDB Secara Majoritinya Selesai Dengan Meninggalkan Aset Bernilai RM13 bilion – Tanpa Hutang.

Sama ada jumlah harga tanah Bandar Malaysia adalah RM12.35 bilion atau RM10 bilion, hutang 1MDB secara majoritinya selesai dengan meninggalkan aset bernilai RM13 bilion – tanpa hutang.

Tetapi sudah semestinya, Tony Pua dan geng beliau tidak akan gembira kerana hutang RM42 bilion itu tidak lagi boleh dijadikan modal untuk menyerang.

Maka sekarang mereka memilih perbezaan antara NILAI EKUITI BERSIH dan NILAI TANAH untuk mengelirukan rakyat yang tidak memahami perbezaan ini dan berkata penjualan 60% Bandar Malaysia sebenarnya lebih rendah dari nilai sebenar dan 1MDB cuba menipu rakyat.

Saya rasa ianya cukup terdesak oleh pembangkang yang kini cuba mempertikaikan harga jualan itu.

Sama ada Bandar Malaysia dijual pada RM12 bilion atau RM10 bilion, kesannya hutang 1MDB tetap selesai.

Lebih pelik, pada Jun 2015, Tony Pua juga mempertikaikan penilaian Bandar Malaysia iaitu RM11 bilion yang dikatakan jauh melebihi nilai sebenar!

“Kita mahu tahu sama ada menteri kewangan kedua cuba menipu dan hanya menyebut nilai yang tidak masuk akal ini untuk membayangkan gambaran optimis untuk 1MDB.”

“Bagaimana penilaian baru ini didapati? Atau ada sebab lain mengapa nilai ini melambung tinggi?” tanya Pua.

Pelik. Pada ketika itu Tony Pua berkata nilainya jauh melebihi harga sebenar (merepek, aneh dan tidak bersumber) dan sekarang beliau mempersoalkan harga yang dibayar oleh 60% pembeli itu lebih rendah dari apa yang diumumkan.

Apa yang anda mahu, Tony Pua? Harga terlalu tinggi, anda komplen dan marah orang lain. Harga rendah, anda komplen dan cakap orang penipu.

1MDB telah pun menjelaskan RM7.41 bilion itu adalah harga jualan yang efektif.

Masih ingatkah penjualan Edra pada harga RM9.83 bilion diumumkan tetapi nilai sebenar kepada 1MDB adalah RM17.3 bilion kerana pembeli juga perlu mengambil alih hutang bernilai RM8 bilion dari 1MDB?

Sama ada anda membayar tunai atau mengambil alih hutang, kesannya kepada 1MDB adalah sama kerana ia sepenuhnya dibiayai oleh hutang. Jika 1MDB menerima wang dari pembeli, mereka masih akan menggunakan wang itu untuk membayar hutang itu.

Perkara yang sama seperti dalam perjanjian jualan tanah Bandar Malaysia. Konsortium 60% itu boleh membayar RM5 bilion dan mengambil alih RM2 bilion hutang.

Malah pembeli utama, pengarah urusan Iskandar Waterfront Holding, Tan Sri Lim Kang Hoo berkata semalam: “RM7.41 bilion adalah angka yang betul.”

Malah deposit 10% adalah RM741 juta- menunjukkan penilaian yang dipersetujui sementara menunggu penyelesaian adalah RM7.41 bilion.

Adakah Tony Pua yang pembeli atau IWH dan China Rail pembeli? Siapa yang akan tahu lebih baik?

Dan sila hentikan serangan ke atas 1MDB. Sudah tiba masanya anda sedar bahawa anda kini sedang berjuang pertempuran yang kalah dan ia adalah masa untuk anda mengurangkan kerugian kerana serangan anda mengenai 1MDB semakin terdesak dan tidak masuk akal – Tidak memberi manfaat kepada seseorang yang nampaknya mempelajari ilmu ekonomi dan memahami perbezaan dari segi terma kewangan.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2015/06/05/has-mof-hatched-a-devious-scheme-to-cover-1mdb-losses/

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/01/05/china-railway-discloses-details-of-stake-buy/?style=biz

Sumber: http://stopthelies.my/?p=4320