Mana Butiran Penyelesaian Kes Lim Guan Eng Dan YB Nasrudin Hassan.

LIM GUAN ENG MESTI BERTERUS-TERANG MENGENAI PENYELESAIAN SAMAN FITNAH NASRUDIN HASSAN.

Saya merujuk kepada penyelesaian saman fitnah yang dicapai minggu lepas antara YAB Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dengan Ketua Penerangan PAS dan Ahli Parlimen Temerloh YB Nasrudin Hassan.

Laporan media berkata penyelesaian saman fitnah itu telah dicapai dengan Nasrudin Hassan membaca kenyataan di mahkamah bahawa beliau telah melahirkan rasa kesal dan hanya menarik balik sebahagian daripada dakwaan beliau terhadap Lim Guan Eng yang berkaitan dengan sama ada projek kontroversi Terowong Pulau Pinang telah dianugerahkan melalui rundingan terus atau tender terbuka.

Nasrudin Hassan juga telah diminta untuk membayar kos RM10,000 kepada Lim Guan Eng.

Peguam Nasrudin Hassan, Wan Rohimi Wan Daud dan kenyataan susulan daripada Nasrudin Hassan juga telah mengesahkan bahawa bahagian dakwaannya yang telah ditarik balik adalah berkaitan dengan kekeliruan istilah tender terbuka, rundingan terus atau Permintaan untuk Cadangan (RFP).

Nasrudin Hassan mendakwa bahawa projek itu telah dianugerahkan berdasarkan rundingan terus manakala Lim Guan Eng telah mempertikaikan ini dan berkata ia adalah tender terbuka tetapi ternyata bahawa ia tidak dan projek itu telah dianugerahkan berdasarkan satu tindakan RFP sebaliknya.

Dalam kenyataannya, Nasrudin Hassan menegaskan bahawa beliau tidak meminta maaf dan tidak memfitnah Lim Guan Eng dan dia berdiri teguh di atas kenyataan 8 Ogos 2014 bertajuk “Terowong Dasar Laut – Penjelasan Tuduhan Fitnah”.

Nasrudin Hassan juga berkata bahawa peguam Lim Guan Eng lah yang telah menemui beliau beberapa kali dan menggesa beliau untuk menyelesaikannya di luar mahkamah.

Pendekatan terdesak terhadap Nasrudin Hassan dan penerimaan Lim Guan Eng terhadap kos kecil RM10,000 tanpa apa-apa ganti rugi, bertentangan dengan trek rekod Lim Guan Eng yang mengejar kes-kes mahkamah hingga keputusannya dan beratus ribu ringgit gantirugi kerosakan kepada beliau.

Kelakuan luar biasa YAB CM Lim Guan Eng ini pasti mengagumkan ramai pihak pemerhati.

Selain daripada dakwaan tender terbuka vs rundingan terus yang Nasrudin kini telah tarik balik, Nasrudin telah membuat tuduhan serius yang lain terhadap Lim Guan Eng pada Ogos 2014 yang merangkumi:

1. Terowong Pulau Pinang tidak mengadakan rundingan awam yang mencukupi sebelum meluluskan projek Terowong Pulau Pinang.

2. Projek Terowong Pulau Pinang termasuk lebuh raya yang berkaitan pada harga RM6.3 bilion adalah sangat mahal.

3. Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah beroperasi dengan defisit bajet operasi selama bertahun-tahun dan hanya mencatatkan lebihan belanjawan keseluruhan dengan peningkatan besar dalam jualan tanah negeri Pulau Pinang yang semakin berkurangan.

4. Bahawa DAP hipokrit kerana menyerang bekas Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim untuk projek lebuh raya KIDEX atas alasan lebuh raya bertol melanggar Manifesto Pakatan manakala kerajaan Pulau Pinang telah membenarkan konsesi tol 30 tahun bagi projek terowong Pulau Pinang.

Saya dapati bahawa laporan media dan Nasrudin Hassan mencadangkan bahawa dakwaan di atas tidak ditarik balik dalam penyelesaian RM10,000 di mahkamah.

Secara khusus, dakwaan Nasrudin Hassan yang mencadangkan bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang menutup lonjakan yang besar dalam defisit bajet operasi dengan semakin menjual apa sahaja aset negeri yang ada dalam bentuk tanah negeri di Pulau Pinang adalah serius kerana ini bukan tadbir urus kewangan yang mampan dan model yang tidak bertanggungjawab.

Ketua Audit Negara tahun yang lalu dalam audit ke atas kewangan kerajaan Pulau Pinang seolah-olah menyokong pandangan Nasrudin dalam peningkatan jualan tanah untuk membiayai defisit operasi keadaan yang semakin meningkat.

Sebagaimana tuduhan-tuduhan oleh Nasrudin Hassan ini sangat serius dan akan memberi kesan kepada masa depan sekuriti kewangan Pulau Pinang dan kesejahteraan rakyat Pulau Pinang, saya menyeru agar Lim Guan Eng berterus terang mengenai pengaturan penyelesaian mahkamahnya.

Dia mesti mengesahkan sama ada dakwaan serius yang lain oleh Nasrudin Hassan juga telah ditarik balik.

Jika mereka tidak menarik balik atau ditangani dalam penyelesaian dengan Nasaruddin, adakah YAB Lim Guan Eng secara diam-diam mengakui bahawa dakwaan-dakwaan ini adalah betul?

Kenyataan akhbar, 25 Jan 2016.

Liang Teck Meng,
Ahli Parlimen Simpang Renggam,
Setiausaha Agung Parti Gerakan Rakyat Malaysia.
https://www.facebook.com/tmliang/posts/10153960518194455