Mengapa Perdana Menteri Adalah Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB Ini?

MENGAPA PM ADALAH PENGERUSI LEMBAGA PENASIHAT

THE EDGE: Mengapa Perdana Menteri adalah pengerusi lembaga penasihat 1MDB ini?

ARUL KANDA: Apa yang berlaku pada awalnya adalah TIA (Lembaga Pelaburan Terengganu) dimiliki oleh MB Inc Terengganu. Pada masa itu, terdapat satu lembaga penasihat.

Kerajaan Persekutuan kemudiannya bersetuju untuk menjamin sukuk. RM5 bilion sukuk asalnya adalah untuk TIA semasa ia dimiliki oleh MB Inc Terengganu. Pada masa itu, Tengku Mizan, Agong (dan Sultan Terengganu), adalah pengerusi lembaga penasihat.

Tetapi apabila kerajaan pusat mengambil alih, ketika itulah apabila Artikel 117 dimasukkan (ke dalam Artikel Memorandum 1MDB) – bahawa kerajaan persekutuan mempunyai hak untuk menentukan perkara-perkara tertentu yang memberi impak jaminan.

Dan untuk berbuat demikian, anda memerlukan seseorang sekurang-kurangnya pada tahap yang sama seperti Tengku Mizan. Siapa lagi selain Perdana Menteri? Itulah bagaimana ia bermula.
Apabila kerajaan pusat mengambil alih, struktur sudah berada di sana dan ia tidak berubah. Tetapi dari perspektif undang-undang syarikat, pengerusi lembaga penasihat mempunyai kesan sifar kepada syarikat itu.

Kami tidak pernah mendapat apa-apa kebenaran di bawah artikel 117. Kita hanya sentiasa mengikuti prosedur Akta Syarikat biasa. Kami tidak pernah guna 117 bagi apa-apa prosedur.

Isu itu timbul apabila MoF Inc juga melantik perdana menteri sebagai wakil pemegang saham Menteri Kewangan. Itu lah di mana kekeliruan yang timbul. Di bawah undang-undang syarikat biasa, resolusi lembaga memerlukan kelulusan pemegang saham. Dan dia menandatangani sebagai wakil pemegang saham. Hal itu kemudian diputarbelitkan, sedangkan pada hakikatnya, pengerusi lembaga penasihat tidak mempunyai sebarang kuasa.

*Wawancara The Edge dengan Arul Kanda, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB.
http://www.theedgemarkets.com/my/article/it-mission-accomplished-arul-kanda-1mdb