Perjuangkan Rakyat, Bukan Perjuangkan Kepentingan Parti

Rafizi Ramli, PKR dan Tony Pua serta Liew Chin Tong, DAP telah menghentam 1MDB kerana menjual 24% daripada projek Bandar Malaysia kepada sebuah syarikat China, di mana rakyat Malaysia masih dimiliki 76% dan bahawa Kerajaan Persekutuan serta Kerajaan Negeri masih akan memiliki 57% kepentingan.

Walau bagaimanapun, amat menakjubkan ketiga-tiga sahabat ini mendiamkan diri pula terhadap 2 perjanjian yang dimeterai oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hanya beberapa bulan yang lalu.

Pada bulan Mei 2015, Pulau Pinang menjual 100% tanah kerajaan seluas 20 ekar untuk RM30 juta kepada Jabil Circuit Singapore Pte Ltd – sebuah syarikat dimiliki oleh induk Amerika Syarikat.

Dan pada bulan Julai 2015, Pulau Pinang telah memberikan pemilikan 49% dari 6.8 ekar projek tanah negeri bernilai RM11.3 bilion kepada syarikat milik kerajaan Singapura, Temasek Holding dan EDIS.

Kedua-dua projek di mana 100% dan 49% kini dimiliki oleh syarikat-syarikat Singapura tidak dipanggil “jual negara” tetapi dianggap pelaburan asing?

Dan entah bagaimana, 24% daripada Bandar Malaysia dijual kepada sebuah syarikat China dianggap “jual negara” dan bukan sebagai pelaburan asing?

Saya tak paham.

Pulau Pinang yang kecil pun jual BANYAK-BANYAK. Nanti kemudian hari dapat memerintah kerajaan pusat boleh jual lebih banyak lagi.

Walau bagaimanapun, penjualan Bandar Malaysia dilakukan melalui tender terbuka antarabangsa yang diuruskan oleh syarikat pihak ketiga.

Adakah jualan kedua-dua bidang tanah di Pulau Pinang itu melalui tender terbuka juga? Ia tidak kelihatan seperti itu.

http://www.edis.sg/news-article-5.html
http://www.thesundaily.my/news/1506276
http://www.thesundaily.my/news/1418320

Oleh Lim Sian See,
http://www.malaysia-today.net/rafizi-ramli-and-tony-pua-the-pariahs-of-malaysian-politics/