The Edge Media Group Buang Pekerja?

The Edge Media Group sedang melakukan pengecilan dalam usaha untuk memberi tumpuan kepada perniagaan terasnya.

Memo dalaman yang dilihat oleh The Star mendedahkan bahawa kumpulan itu akan membuang pekerja dari pelbagai syarikat, dengan yang lain diberikan peranan baru dalam organisasi mereka.

Penggantungan dua bulan penerbitan mingguan dan harian mereka secara ketara memberi kesan kepada kewangan mereka, pengecilan itu boleh menjadi cara kumpulan syarikat itu menghadapi perniagaan yang lemah dan keadaan ekonomi pada 2016 dan 2017.

Dengan rancangan untuk mempunyai program berita TV mereka sendiri pada penyiar tidak menjadi, kandungan video kumpulan akan diatur semula dari siaran berita kerana kekurangan kelebihan daya saing.

Menurut sumber, The Malaysian Insider, yang dimiliki oleh The Edge, juga untuk dijual, manakala kedua-dua media cetak dan edisi dalam talian KiniBiz akan ditutup pada 1 Feb.

Diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama editor P. Gunasegaram, KiniBiz bermula sebagai satu talian portal berita perniagaan pada Februari 2013.

Ia berasaskan langganan pada Mei tahun yang sama dan melancarkan satu majalah perniagaan cetak setiap dua minggu pada bulan April 2015, yang sedang dikaji semula disebabkan jualan yang teruk.

Pengumuman rasmi dilaporkan akan dibuat minggu depan.

Sumber: http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/01/22/edge-downsizing-tmi-for-sale-kinibiz-to-shutter/