Tiada Siapa Yang Berkata Bahawa Biasiswa JPA Telah Dihentikan Untuk Tahun 2016.

Lagi putar belit dan fitnah MalaysiaKini. Tiada siapa yang berkata bahawa biasiswa JPA telah dihentikan untuk tahun 2016.

 


 
Datuk Seri Dr Wee Ka Siong menyelar portal dalam talian kerana memutar belit kenyataan beliau, menyebut laporan itu “terang-terangan tidak tepat dan tidak berasas.”

“Jangan meletakkan perkara yang saya tidak sebut sebagai konon saya yang mengatakannya,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Aritkel dari portal yang bertajuk ‘Putrajaya suspends JPA scholarships amid falling revenue’, mendakwa Dr Wee mengesahkan biasiswa itu telah digantung.

“Saya tidak mengumumkan penggantungan itu juga saya tidak mengesahkannya. Dalam kegagalan etika kewartawanan yang bertanggungjawab, mereka mengabaikan untuk menghubungi saya bagik melakukan pemeriksaan fakta yang mudah untuk artikel itu,” katanya kepada pemberita pada majlis makan malam di Menara KL pada hari Khamis.

Dr Wee berkata portal itu telah salahtafsir laporan Sin Chew Daily, di mana beliau telah membuat komen mengenai isu itu.

“Saya tidak akan bertanggungjawab jika komen saya diputarbelitkan,” katanya.

Ia sebelum ini melaporkan bahawa Dr Wee telah membawa perkara itu kepada Kabinet pada hari Rabu selepas penerima biasiswa yang ditetapkan untuk bermula universiti tidak lama lagi mengadu bahawa masih belum menerima afidavit kewangan daripada JPA.

Menurut Dr Wee, semasa mesyuarat kabinet, Perdana Menteri Datuk Seri Najib telah mengarahkan Ketua Setiausaha Negara dan JPA untuk “mencari penyelesaian secara baik” kepada isu ini.

Sumber: http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/01/21/wee-ka-siong-slams-portal/