‘Autonomi Tulen’ Atau ‘Autonomi Pentadbiran’ ? .

Secara asasnya, apa yang DAP mahukan bukan setakat ‘Autonomi Pentadbiran’ tetapi sebuah pemerintahan sendiri; atau apa yang dipanggil sebagai ‘Autonomi Tulen’. DAP kelihatan cuba untuk menampakkan perbezaan antara ‘Autonomi Tulen’ dan ‘Autonomi Pentadbiran’. Dan mereka juga cuba untuk memperlihatkan Ketua Menteri Sarawak tidak mengetahui perbezaan kedua-dua itu – atau mungkin dia tahu tapi pura-pura tidak tahu.

Saya kira, jika anda boleh mempercayai itu, maka anda boleh mempercayai yang merdeka dan bebas adalah dua perkara yang berbeza. Tetapi Pakartun DAP boleh mempercayai apa sahaja asalkan ianya bukan UMNO/ASAL BUKAN UMNO (ABU).

Autonomi biasanya adalah langkah pertama ke arah kemerdekaan. Dan maksud autonomi – sama ada ‘autonomi tulen’ atau ‘autonomi pentadbiran’ – adalah mudah difahami. Autonomi adalah pemerintahan sendiri, kerajaan sendiri atau penentuan nasib sendiri.

Perkataan ‘autonomi’ berasal dari perkataan Greek ‘autonomous’, iaitu gabungan 2 patah perkataan – auto bermaksud ‘sendiri’ dan nomos, bermaksud ‘undang-undang’.

Di dalam kerajaan Amerika Syarikat, autonomi merujuk urus tadbir sendiri. Satu contoh bidang kuasa autonomi di dalam Kerajaan Amerika Syarikat, adalah Kepulauan Filipina: Akta Autonomi Filipina 1916 telah menyediakan kerangka untuk pembentukan kerajaan autonomi yang menyediakan rakyat Filipina autonomi domestik yang lebih luas, walaupun mengekalkan sesetengah kelebihan bagi Amerika untuk melindungi kedaulatan dan kepentingannya.

DAP menuduh Ketua Menteri Sarawak bermain wayang. Sebenarnya, DAP yang bermain wayang apabila ia menuntut ‘Autonomi Tulen’ berbanding ‘Autonomi Pentadbiran’.

Kenapa tidak sebutkan sahaja yang anda mahukan Sarawak supaya bebas dengan tidak rasmi dari Malaysia, berbanding dengan memanggil Sarawak ‘Republik Bebas Sarawak’ atau “Wilayah Autonomi Tulen Sarawak”. Bukankah sama sahaja? Cangkul tetap juga cangkul, bukan?
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/01/22/adenan-najib-putting-on-show-on-autonomy/

Oleh Raja Petra Kamarudin,
http://www.malaysia-today.net/dap-wants-sarawak-to-become-another-singapore-or-philippines/