Rafizi Ramli Sengaja Guna Angka 1 Bilion Untuk Takutkan Makcik Pakcik Di Kampung

“TH sebenarnya berjalan dengan baik walaupun tidak sempurna. Tetapi apabila beberapa makcik dan pakcik (walaupun kecil) mengeluarkan wang dari TH berdasarkan kenyataan Rafizi yang separuh betul (half truth), Rafizi sudah melampau.”

 


Mengapa saya dapati kenyataan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berniat jahat terhadap Tabung Haji.

(Rujukan ini dibuat terhadap tuduhan Rafizi kononnya Tabung Haji mengalami kerugian RM1 bilion bagi saham Felda Global Ventures – FGV)

Saya perlu akui seperti Tabung Haji, saya juga melanggan saham FGV. Ketika itu kumpulan syarikat Felda diketahui sebagai sebuah syarikat yang tidak disenarai awam paling banyak membuat keuntungan.Dan disebalik pelbagai publisiti buruk terhadapnya saya yakin saham perladangan mempunyai potensi.

Pada tahun 2012, saham FGV ditawarkan pada harga RM4.55.

Manakala tahun 2014 menyaksikan saham FGV jatuh teruk dari sekitar lebih RM4 kepada kira-kira RM2.

Saya mengalami kerugian atas kertas kira-kira RM2 sesaham. Pada tahun 2015 ia menurun lagi kepada sekitar 1.70 dan kini sekitar RM1.60.

Jika saya menilai aset saya setiap tahun, nilai aset saya akan turun sedemikian. Sekarang, jika penilaian terakhir dibuat pada tahun 2015, aset saya hendaklah susut nilai sebanyak 10 sen lagi.

Adakah saya perlu menjual? Jika saya menjual saya akan membuat kerugian sebenar. Tetapi jika saya terus dan menunggu harga yang lebih tinggi, saya akan mendapat pendapatan daripada dividen sehingga saya dapat menjual pada harga yang lebih baik terutamanya jika ada pemulihan dalam harga kelapa sawit.

Memang masalah saham FGV ni. Kecewa dengan FGV dan mempunyai beberapa rungutan terhadap prestasinya.

TH berada dalam keadaan yang sama. Setiap tahun ia “marked to market” (ditandakan sebagai untuk dijual) semua saham yang tersenarai termasuk saham FGV. Maknanya setiap tahun nilai sebenar saham diambil kira. Pada masa ini ia belum mencatatkan susutan sebanyak 10 sen sesaham lagi bagi saham FGV.

Pada tahun 2014 apabila saham FGV jatuh kira-kira separuh nilai, TH seharusnya mengalami susut nilai sekitar RM567 juta ++ (Berdasarkan 283.7 juta saham).

Namun berdasarkan aset bersih TH, ia meningkat pada tahun itu daripada RM48 bilion pada tahun 2013 kepada RM54 bilion pada tahun 2014.

Keuntungan TH ketika itu telah meningkat daripada RM2.6 Billion pada tahun 2013 kepada hampir RM3 billion pada tahun 2014 walaupun keuntungan operasi merosot daripada RM3 bilion kepada RM2.7 bilion.

Saya percaya sekitar RM200 kepada 300 juta dari dana rizab telah digunakan untuk membayar dividen tambahan pada tahun 2014.

Saya tidak mempunyai angka aset bersih 2015 di mana TH perlu susut nilai lanjut bagi saham FGV sekitar RM369million (berdasarkan 30 sen untuk 283.7 juta saham), tetapi keuntungannya terus meningkat kepada RM3.53 bilion di mana RM300 juta telah dimasukkan ke dalam kumpulan wang rizab.

Sudah tentu Rafizi boleh mengatakan dengan memegang saham FGV dari 2012, TH akan mengalami kerugian atas kertas kira-kira RM1 bilion.

Tetapi berdasarkan di atas adakah anda fikir ia adalah satu gambaran yang adil mengenai status TH yang mana ia telah mendorong beberapa pakcik dan mak cik, walaupun kecil, untuk mengeluarkan wang dari TH?

Kepada orang biasa, dakwaan bahawa TH kehilangan RM1 bilion adalah amat banyak.

Mereka tidak tahu ia adalah satu kerugian atas kertas selama ini yang sudah pun difaktorkan oleh TH. Mereka tidak tahu bahawa TH memperolehi pendapatan daripada pemegangan saham.

Mereka tidak tahu kesan keseluruhan untuk TH. Rafizi sengaja tidak menyatakan penerangan ini.

Beliau dengan niat jahat menggunakan angka RM1 bilion untuk mengelirukan orang ramai seolah-olah ia mempunyai kesan yang besar terhadap TH sekarang walaupun fakta menunjukkan sebaliknya.

Niat beliau adalah mungkin untuk menjatuhkan Azeez dan menakutkan pengundi Islam/Melayu yang mendeposit di TH dan juga orang-orang yang berkaitan dengan Felda.

Ini politik tanpa had semata-mata untuk tujuan kepentingan diri sendiri.

TH sebenarnya berjalan dengan baik walaupun tidak sempurna. Tetapi apabila beberapa makcik dan pakcik (walaupun kecil) mengeluarkan wang dari TH berdasarkan kenyataan Rafizi yang separuh betul (half truth), Rafizi sudah melampau.

Kenyataan terhadap TH dibuat dengan niat jahat untuk tujuan politik semata-mata untuk menyalahkan dan memberi gambaran seolah-olah ada impak yang besar kepada TH apabila pada hakikatnya tidak.

Dengan ini saya sama sekali mengutuk perbuatan Rafizi ini.

Oleh Lukman Sheriff,
https://www.facebook.com/lukman.sheriff.1/posts/10153208849607820
http://www.mynation.news/rafizi-tidak-akan-berhenti-putarbelit-demi-nafsu-politiknya/