Suruhanjaya Sekuriti (SC) Sedang Menyiasat Anak Dr Mahathir, Mokhzani.

Mengapa Tun Dr Mahathir Mohamad amat menentang Peguam Negara Mohamed Apandi Ali yang menggantikan Abdul Gani Patail pada tahun lepas?

Jadi mengapa ini begitu menyakitkan Dr Mahathir? Ia adalah satu keputusan yang di-Pertuan Agong buat, sama seperti keputusan untuk memecat Ketua Hakim Negara, Salleh, menurut apa yang Dr Mahathir beritahu kita. Mengapa Dr Mahathir masih mahu Gani di pejabat dan mengapa dia begitu takut Apandi?

Jawapannya sebenarnya sangat mudah. Suruhanjaya Sekuriti (SC) sedang menyiasat anak Dr Mahathir, Mokhzani, bagi jenayah ‘insider trading’. Menurut undang-undang, kesalahan ini membawa hukuman penjara tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta.

Dr Mahathir diberitahu bahawa SC mempunyai kes yang kukuh dan terdapat bukti yang cukup untuk Peguam Negara lakukan pendakwaan. Jika Gani masih Peguam Negara maka dia boleh mengebumikan kes ini. Dengan Apandi sebagai Peguam Negara, bagaimanapun, ini akan menjadi paling sukar.

Jadi ini adalah mengapa Dr Mahathir sedang menjatuhkan Apandi. Dia mahu memburukkan Apandi dan membuat orang berfikir bahawa Peguam Negara adalah anjing serangan Najib. Kemudian, apabila kerajaan mendakwa Mokhzani, Dr Mahathir boleh menjerit konspirasi politik seperti apa yang Anwar Ibrahim lakukan mengenai dua sabitan liwatnya.

Dr Mahathir belajar dari Anwar cara yang betul untuk bermain sebagai mangsa. Dan anda harus melakukannya sebelum letupan berlaku supaya apabila ia akhirnya benar-benar terjadi, anda boleh berkata, “Saya sudah beritahu kamu.” Anda cuba ‘pre-empt’ supaya anda boleh katakan anda tahu ini akan berlaku dan sebab mereka lakukan ini adalah untuk mengenakan anda dengan dakwaan dan tuduhan palsu.

Ya, anak Dr Mahathir seterusnya akan menghadapi nasib yang lebih buruk daripada yang baru sahaja dipecat sebagai Menteri Besar. Nasib ini mungkin melibatkan tempoh dalam penjara. Dan Dr Mahathir tidak boleh lakukan apa-apa melainkan dia dapat menjadikan Gani kembali sebagai Peguam Negara – yang tidak akan berlaku dalam satu juta tahun.

Oleh Raja Petra Kamarudin,
http://www.malaysia-today.net/mahathir-trying-to-save-his-son-from-going-to-jail/