Ustaz Rockstar Belum Cukup Ilmu

Berdasarkan video ini:
Seorang Ustaz sebelum berkata-kata kena menyelidik perkara sebenar, bukan bercakap berdasarkan apa yang didengar tanpa bukti dan fakta sebenar.

1) Keluarga miskin bayar RM100 sebulan untuk GST dan cukai untuk orang kaya.

PENJELASAN: Kebanyakan barangan keperluan asas 0% GST, Ikan sayur, beras, minyak, bawang, gula, tepung dan banyak lagi tidak dikenakan GST. Maknanya GST untuk golongan yang berbelanja lebih dari keperluan asas.

Kalau benar seperti yang dikatakan beliau orang susah terpaksa membayar RM100 GST sebuan untuk keluar 4 orang bermaknan mereka bukan golongan orang susah. Untuk membayar GST RM100 setiap bulan kita kena berbelanja RM1,600 sebulah barangan yang dikenakan GST.

2) Ramai yang dinafikan menunaikan haji kerana duit Tabung Haji sudah disalahguna untuk membiayai 1MDB.

PENJELASAN: Tabung Haji memiliki syarikat pelaburan yang tidak lagi menggunakan duit penyimpan dan hasil dari pelaburan digunakan untuk membayar dividen kepada penyimpan dan membiayai subsidi mengerjakan Haji.

Soal kuota bukan ditentukan oleh Tabung Haji atau Kerajaan Malaysia. Kuota ditentukan oleh Kerajaan Arab Saudi.

Sekiranya tiada kuota ditentukan, Tabung Haji tiada masalah kewangan untuk menghantar 2 juta jemaah untuk mengerjakan Haji.

Pembelian tanah TRX oleh Tabung Haji adalah pelaburan strategik pada harga diskaun dan dijangka memberikan pulangan yang besar kepada Tabung Haji.

Subahat dan menyebarkan FITNAH adalah dicela didalam Islam.

Seorang Ustaz sebelum berkata-kata kena menyelidik perkara sebenar, bukan bercakap berdasarkan apa yang didengar tanpa bukti dan fakta sebenar.

Selain memiliki ilmu dalam pelbagai perkara, seorang Ustaz kena memiliki dan sepatutnya mengajar anak muridnya sifat Tabayyun untuk mengelak melakukan, menyebar dan bersubahat dengan fitnah.

Sumber: http://pakdin.my/berhenti-dengar-tok-lebai-tak-cukup-ilmu/