Lim Guan Eng menjelaskan bahawa perbezaan besar dengan kes Khir Toyo di mana penjual kerugian wang?

Dalam alasan ini, Lim Guan Eng menjelaskan bahawa perbezaan besar dengan kes Khir Toyo di mana penjual kerugian wang, Phang Li Koon pula mendapat RM300 ribu dan bukannya kehilangan wang apabila menjualnya kepada Lim Guan Eng.

https://www.youtube.com/watch?v=6kU0LzZYpaA

Tidak benar.

Phang Li Koon nampaknya telah kehilangan banyak wang – kerugian wang sebenar dan kerugian akibat tidak menjual banglo pada harga pasaran.

Apabila dia membeli banglo itu pada tahun 2008 pada harga RM2.5 juta, dia juga menghabiskan sejumlah besar wang pada pengubahsuaian, perabot dan pembesaran. Ini diakui oleh beliau dalam Akuan Bersumpah bertarikh 22 Mac 2016.
https://goo.gl/8TH4eO , https://goo.gl/JLKD81

Jelas sekali pengubahsuaian dan kos perabot untuk banglo 10,600 kaki persegi tidak akan menjadi murah dan ia kelihatan seperti ini:
https://goo.gl/Fr1nWs , https://goo.gl/XjRAUm

Ini juga merupakan sebab mengapa Lim Guan Eng dan peguam-peguamnya mengatakan bahawa lawatan ke banglo berkenaan oleh pegawai SPRM pada Mei 2016 bukan satu serbuan tetapi pemeriksaan rutin. https://www.malaysiakini.com/news/342480

SPRM berada di sana untuk memeriksa sejauh mana kerja-kerja pengubahsuaian, hiasan dalaman dan sambungan rumah – mungkin untuk menganggarkan kos yang ditanggung oleh Phang.

Menurut seorang aktivis Pulau Pinang yang menyerahkan bukti kepada SPRM dan PDRM, Phang Li Koon juga mengambil pinjaman perumahan untuk rumah yang dipercayai sebanyak 90% pinjaman. Kos faedah sahaja sudah bermakna ratusan ribu ringgit lebih untuk 7 tahun (dikira pada RM700 ribu lebih selama 7 tahun 90% pinjaman perumahan pada kadar faedah 4.2%).

https://www.youtube.com/watch?v=ZAYaJP6h9IQ

Jika maklumat yang diberikan oleh aktivis Pulau Pinang adalah salah maka dia telah melakukan kesalahan membuat laporan polis palsu, yang merupakan satu jenayah serius. Setakat ini, tidak ada sebarang tindakan diambil ke atas orang ini dan kita boleh menganggap maklumat ini adalah betul.

Dan ini adalah sebelum semua kos-kos seperti fi guaman dan duti setem yang dia terpaksa bayar apabila dia membeli hartanahnya.

Menurut penilai hartanah bebas, banglo seluas 10,600 kaki persegi akan berharga antara RM6 juta hingga RM7 juta sekarang. Jika dia jual dengan harga ini, dia tidak akan tanggung kehilangan wang tetapi membuat keuntungan sebaliknya.

Malah penilaian rasmi kerajaan JPPH adalah pada RM4.27 juta. Dan secara meluas diketahui bahawa penilaian rasmi kerajaan sentiasa ketinggalan dari harga pasaran yang sebenar.

Sudah pasti tidak munasabah untuk mempercayai bahawa harga tanah utama di pinggir bandar yang berprestij di Pulau Pinang meningkat 11% saja dalam tempoh 7 tahun.

Oleh itu, tidak munasabah untuk menganggap dia membuat wang apabila dia membeli banglo pada tahun 2008 pada harga RM2.5 juta, diubah suai dan dilengkapi perabot selengkapnya, mengambil pinjaman perumahan, dan kemudian menjual semula untuk RM2.8 juta 7 tahun kemudian pada tahun 2015.

Dia dengan mudah akan kehilangan berjuta-juta Ringgit (dan Lim Guan Eng mendapat berjuta-juta Ringgit dalam manfaat) – sama dengan kes Khir Toyo.

Khir Toyo juga mendakwa ia adalah satu pendakwaan terpilih dan beliau dipergunakan sebagai satu contoh usaha-usaha anti-rasuah oleh kerajaan.

Malah, beliau juga didakwa oleh Peguam Negara Gani Patail ketika itu dan jaminan awalnya RM1 juta juga, tapi dikurangkan kepada RM750 ribu berbanding Lim Guan Eng dijamin RM1 juta bagi dua pertuduhan.

Tetapi Khir Toyo tidak melakukan ‘road show’.

*Semua maklumat di sini sudah boleh didapati secara umum sejak beberapa bulan dan boleh diperolehi dengan mudah dengan carian Google*

Oleh Lim Sian See,

Baca penuh: https://www.facebook.com/wakeupmalaya/photos/a.577610995686989.1073741829.568824709898951/1011080449006706/?type=3