Memilih untuk pilihan raya negeri sekarang bermakna bahawa parti itu perlu untuk berhadapan dengan banyak isu

Tahap kebisingan tuduhan rasuah Ketua Menteri Lim Guan Eng masih belum reda tetapi khabar angin bertiup kencang tentang pilihan raya mengejut di Pulau Pinang.

Spekulasi mengenai pilihan raya mengejut di negeri ini telah tersebar sendiri walau para pemimpin teratas DAP menutup mulut. Adalah sukar untuk memberitahu sama ada berdiam diri adalah tanda bahawa sesuatu sedang dirancang atau para pemimpin itu tidak berminat.

Langkah itu akan menjadikan Pulau Pinang satu-satunya negeri selain dari Sarawak untuk melakukannya secara sendirian dan implikasinya sangat besar.

Idea untuk mengadakan pilihan raya mengejut, menurut sumber dalaman DAP, pertama kali disebut semasa mesyuarat jawatankuasa eksekutif DAP pusat (CEC) pada sebelah petang selepas Guan Eng didakwa di mahkamah.

Emosi masih membara selepas pagi dramatik yang menyaksikan Guan Eng menghadapi dua tuduhan salah guna kuasa dan ahli perniagaan Phang Li Koon, pemilik asal banglo Jalan Pinhorn, didakwa kerana bersubahat dalam urus niaga.

Topik utama dalam agenda mesyuarat adalah untuk membincangkan sama ada Guan Eng perlu mengambil cuti daripada jawatan Ketua Menteri. Soalan ini telah cepat diselesaikan kerana keputusan konsensus adalah bahawa dia harus kekal.

Parti ini terkenal dengan tuntutan supaya ahli-ahli politik meletak jawatan kerana isu-isu besar dan kecil tetapi memandangkan rasa pengepungan dalam parti pada hari itu, ia tidak akan menjadi perkara yang dilakukan oleh mana-mana pemimpin DAP untuk mencadangkan bahawa Guan Eng harus bercuti. Malah, ia akan menjadi tanda penamat bagi sesiapa cukup bodoh untuk mencadangkannya.

Selepas ia telah diputuskan bahawa Guan Eng akan kekal sebagai Ketua Menteri, seorang veteran parti, yang digambarkan sebagai “salah seorang personaliti paling jinak”, mencetuskan idea pilihan raya negeri mengejut.

Ini akan menunjukkan lawan mereka dalam Barisan Nasional siapa bos di Pulau Pinang, parti itu akan dapat menunggang simpati orang ramai dan rakyat akan dapat peluang untuk menegaskan semula sokongan mereka.

Dua daripada pemimpin lebih muda dalam CEC suka dengan idea ini dan turut serta mendebatkannya. Salah seorang daripada mereka ialah Pengerusi DAP Selangor dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua yang memberi hujah yang kukuh.

Tetapi, menurut orang dalam DAP, ketiga-tiga penyokong pilihanraya mengejut bukan dari Pulau Pinang. Ahli-ahli CEC berpangkalan di Pulau Pinang, di sisi lain, diam dan tidak menyumbang kepada cadangan itu.

Perkara yang paling jelas adalah senyap sunyi di pihak kedua-dua Lim yang berkuasa. Baik bapa atau anak tidak berkata apa-apa tentang cadangan dan tiada siapa yang dapat memberitahu apa yang difikirkan mereka.

Walau bagaimanapun, adalah jelas sekarang bahawa idea tersebut tidak digemari kedua-dua Lim, terutamanya Lim tua. Kit Siang telah berkecimpung sejak tahun 1960-an, beliau telah melihat segala-galanya dan dia mesti dapat merasakan betapa bahayanya pilihan raya negeri mengejut yang awal dan secara sendirian kepada partinya dan, lebih-lebih lagi, apabila anaknya adalah pada keadaan yang paling lemah.

“Ia adalah satu pilihan tetapi ada juga yang ragu-ragu bahawa kita cuba untuk mengganggu proses undang-undang. Ia akan dilihat sebagai menyeru rakyat untuk menghakimi kes itu,” kata sumber dalaman parti.

DAP dan rakannya PKR mempunyai majoriti untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri. Tetapi realitinya adalah bahawa DAP tidak berada dalam kedudukan untuk menghadapi pilihan raya mengejut. Malah ia pun tidak bersedia untuk mengadakan pemilihan parti yang ditangguhkan.

Memilih untuk pilihan raya negeri sekarang bermakna bahawa parti itu perlu untuk berhadapan dengan banyak isu yang mereka kurang mampu untuk lakukan pada ketika ini.

DAP, kata sumber dalaman itu, akan perlu menangani isu sukar berkaitan calon, siapa yang perlu bersara dan muka baru untuk dibawa masuk. Ini satu perkara yang bermasalah dalam setiap pilihan raya dan boleh menjejaskan keadaan yang sudah tidak stabil.

Norma dalam setiap parti adalah untuk membawa masuk kira-kira 30% muka baru sebagai sebahagian daripada proses pembaharuan tetapi ia ragu Guan Eng akan dapat berbuat demikian tanpa risiko mengganggu pangkat. Pada masa yang sama, menyeru pemilihan baru tanpa perubahan ketara dalam barisan tidak mempunyai makna.

“Tiada siapa yang boleh menggoncang cengkaman mereka ke atas undi Cina. Suatu pilihan raya akan mengalihkan perhatian daripada perbicaraan dan mengalihkan perhatian dari apa-apa keterangan penuduhan. Tetapi apa gunanya mengundi dalam barisan status quo?” kata seorang peguam Pulau Pinang.

Ia juga akan menimbulkan pertikaian mengenai kos dan perbelanjaan. Pilihan raya Sarawak melibatkan wang pembayar cukai RM181 juta dan pilihan raya yang berasingan bagi Pulau Pinang mungkin akan berkos sekurang-kurangnya separuh daripada itu.

“Ia akan membuka kotak Pandora. Bolehkah Guan Eng mendapat mandat bersamaan seperti tahun 2013? Sebarang yang kurang, sama ada kerusi atau undi, akan dianggap hakisan sokongan,” kata seorang peguam Pulau Pinang.

Isu-isu menggelegak seperti masalah dalaman parti, pergeseran dengan PKR dan sisa kesan penyingkiran PAS juga akan bergelembung ke permukaan.

Parti itu juga perlu menangani isu peralihan jawatan bagi yang akan mengambil alih selepas Guan Eng. Semua mata memandang ke anggota kanan Exco Negeri Chow Kon Yeow yang sesetengah memanggilnya “CM andaian”. Tetapi ahli politik itu tidak melatah dan cuba untuk tidak membuka mulutnya tidak perlu.

Beberapa tahun kebelakangan ini juga telah menyaksikan penurunan dalam imej Guan Eng. Tabiat beliau yang suka menyalahkan Barisan untuk segala-galanya telah mula tidak laku.

Kelas masyarakat terpelajar telah semakin tidak selesa dengan gaya autoritarian beliau, sama ada kecenderungan beliau untuk projek-projek mega dan juga cara beliau berurusan dengan perbezaan pendapat dalam parti dan gabungan.

“Tahap bunyi bising telah meningkat,” kata orang dalam DAP.

Masyarakat sivil Pulau Pinang mula mogok pada semua projek-projek mega yang mana satu NGO menyebutnya sebagai “terlalu Mahathir”.

Pada hari Rabu, Forum Pulau Pinang, satu kumpulan NGO Pulau Pinang, datang dengan satu pelan induk pengangkutan alternatif untuk Pulau Pinang. Ia telah dibentangkan sebagai “lebih baik, lebih murah dan lebih cepat” daripada pelan mega ringit yang digemari oleh kerajaan Guan Eng.

Keberanian mereka dilihat oleh sesetengah pihak sebagai satu cabaran kepada perancangan hebat kerajaan negeri dan tanda bahawa mereka tidak boleh tahan lagi.

Muka barisan hadapan baru kumpulan itu adalah Datuk Dr Sharom Ahmat yang bertutur baik yang pernah menjadi Timbalan Naib Canselor Universiti Sains Malaysia.

Untuk beberapa tahun, NGO ini terpikat dengan kepimpinan Guan Eng. Salah seorang daripada mereka pernah menggambarkan Ketua Menteri sebagai “orang yang paling bagus”, seorang lagi telah dianugerahkan gelaran Datuk manakala yang lain telah dilantik ke lembaga pengarah GLC negeri.

Tetapi hubungan kasih sayang nampaknya seperti telah dingin. Tsunami politik sudah berakhir dan terdapat anjakan pendapat yang berlaku terutamanya di kalangan intelek.

Pembelaan media sosial atas tuduhan rasuah Guan Eng tidak “sepanas” seperti beberapa pemimpin DAP jangkakan. Terdapat ramai penyokong tegar DAP dan pihak berhaluan kanan mempertahankan beliau tetapi juga banyak juga suara-suara mengkritik beliau.

“Anda lihat dia mengatakan sesuatu hari ini, satu lagi perkara esok, dan selepas lapan tahun, anda akan mendapat gambaran yang lebih baik bagaimana rupa dirinya yang sebenar,” kata peguam Pulau Pinang.

Kedudukan Guan Eng dalam partinya tidak boleh digugat pada masa ini. Bapanya akan memastikan bahawa tidak akan ada apa-apa langkah untuk melemahkan anaknya.

Cengkaman dalam parti akan memastikan bahawa dia memegang jawatan kerajaannya. Ia menjawab persoalan mengapa parti itu bergerak begitu pantas untuk menyokong beliau pada hari dia didakwa. Ia adalah untuk memberitahu semua orang bahawa Guan Eng akan kekal sebagai Setiausaha Agung DAP dan juga Ketua Menteri.

“Selain itu, pemberontak dalam parti itu sudah tiada. Tiada siapa lagi yang tinggal untuk mempersoalkan kepimpinan beliau,” kata peguam itu.

Satu lagi penghalang kepada pilihan raya awal adalah perlu menghadapi kekuatan Barisan. Mereka melihat kelancaran jentera Barisan pada pilihan raya negeri Sarawak. Ia adalah sama dalam pilihan raya kecil di mana Pakatan Harapan telah begitu teruk dikalahkan walau di Selangor di mana mereka adalah kerajaan dan mempunyai akses penuh kepada semua fasiliti dan sumber negeri. Mereka dapat melihat bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak adalah di landasan yang kukuh dan kini menetapkan momentum politik.

DAP pandai membuat bising mengenai pelbagai isu tetapi organisasi akar umbi dan jentera agak kurang. Sebagai contoh, beberapa pemimpin DAP kecewa dengan kemunculan orang yang tidak menggalakkan di perhimpunan nyalaan lilin untuk Guan Eng di luar ibu pejabat SPRM pada malam sebelum kemunculannya di mahkamah.

Orang ramai berjumlah sedikit melaungkan sokongan di luar Mahkamah Tinggi pada hari berikutnya adalah lebih memalukan. Ia adalah seperti paip menitis berbanding dengan kebanjiran manusia yang membanjiri jalanraya selepas pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998.

Beberapa dalam DAP juga bimbang bahawa Barisan boleh mengisytiharkan perintah darurat, menggunakan kuasanya di bawah Akta Majlis Keselamatan Negara dan yang akan membawa bencana untuk Pulau Pinang.

Pilihanraya mengejut akan menjadi berkesan jika Selangor juga lakukan bersama-sama tetapi Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali bukanlah jenis yang membunuh diri. Terdapat juga isu-isu di Selangor yang Azmin lebih suka untuk tidak tangani sekarang.

Sikap tutup mulut dari kedua-dua Lim dan pemimpin-pemimpin di Pulau Pinang menyatakan sesuatu. Mereka dapat melihat tanda-tanda bahaya dalam idea dan mereka tidak akan menghampirinya.

Selain itu, kata orang dalam DAP, ada suara-suara dari luar Pulau Pinang yang mengatakan bahawa parti mesti diutamakan. Pilih untuk pilihan raya negeri mengejut hanya kerana satu manusia tidak diingini oleh mereka.

Lagipun, mereka tidak pasti apa yang akan keluar apabila perbicaraan bermula pada akhir tahun ini.

Oleh Joceline Tan,
http://www.thestar.com.my/opinion/columnists/analysis/2016/07/17/snap-election-for-penang/