Mengapa Mohd Ali Baharom aka Ali Tinju, penghasut siri, dibiarkan bebas, sentiasa?

Kesimpulan yang baik dari bos besar The Star tentang peristiwa American Raya, dedak Raya dan Superman “Laut China Selatan milik China”.

Dan juga respon terhadap Pemuda UMNO.


Masalah utama dengan ramai ahli politik adalah mereka tidak mempunyai keberanian untuk meminta maaf apabila mereka melakukan kesilapan. Maaf adalah perkataan yang paling sukar bagi mereka untuk disebut, dan mengakuikesilapan mungkin langsung mustahil.

Ini merumuskan sifat Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming. Jika niatnya adalah untuk menggambarkan dirinya sebagai seorang Kristian yang alim, maka dia harus tahu, seperti setiap pengikut setia, bahawa dia tidak patut menggunakan nama Tuhan dengan sia-sia.

Tidak kira apa alasan dia boleh katakan sekarang, setiap rakyat Malaysia yang berfikiran rasional tahu bahawa apa yang telah dilakukan adalah sangat tidak masuk akal atau dalam kata mudahnya, amat bodoh.

Beliau kini boleh menyalahkan orang lain, seperti cybertrooper, tetapi nadanya amat berbeza apabila kontroversi bermula. Dia sebenarnya mempertahankan posting kontroversi pada malam Hari Raya, mengatakan kegemparan itu “semuanya salah faham” dan bertanya kepada pengkritik beliau, “Apa yang salah dalam percaya kepada Tuhan?”

Beliau dilaporkan mendakwa poster yang dipaparkan dalam posting beliau bertujuan untuk menggalakkan prinsip Rukun Negara pertama itu, Kepercayaan kepada Tuhan.

Posting beliau pada 5 Julai memapaparkan imej besar poster evangelis Kristian dengan slogan “In God We Trust”, berlatarbelakangkan bendera Amerika, rumah api, imej tangan berdoa, dan tajuk yang besar dengan berkata: “Lord, Guide Our Nation Back To You” di bawahnya.

Reka bentuk mesej visual “In God We Trust” telah diambil dari laman rasmi evangelis Kristian James Dobson.

Ia hanya dipadamkan selepas ia menimbulkan kemarahan di kalangan pengguna Internet, dengan mereka menyebutnya sebagai “tidak sensitif” dan “bodoh”.

Nga seterusnya berkata bahawa beliau kecewa dengan pengkritik beliau kerana mengkritik tanpa menonton video yang disertakan di dalam posting, yang didakwanya bertujuan untuk memupuk perpaduan negara dan keharmonian agama.

Kemudian – permainan menyalahkan orang lain bermula. Pertama, beliau berkata beliau bukan admin laman peminat Facebook yang tiba-tiba dinyahaktifkan. Beliau berkata laman itu ditubuhkan dan diuruskan oleh penyokongnya, tetapi tidak menamakan mereka.

“Saya bukan admin, penyokong saya sedang menguruskannya. Pada asasnya, mereka membinanya sendiri tanpa bertanyakan saya, untuk menyokong pembaharuan politik.

“Sebelum ini, saya dapati ada 450,000 peminat. Itu sambutan yang agak baik, jadi saya biarkan mereka terus kendalikan tanpa mengambil tindakan,” Pengerusi DAP Perak itu berkata kepada Malaysiakini.

Dan kemudian pada 10 Julai, beliau mengeluarkan satu kenyataan untuk mengatakan, “Pada masa yang material ini diterbitkan saya tidak pernah memuat naik dan / atau mengeluarkan kartun tersebut, sebaliknya saya adalah seorang mangsa cybertrooper yang terlibat oleh pihak tertentu yang mempunyai kepentingan tertentu dalam kempen memburuk-burukkan DAP”.

Orang ini adalah luar biasa. Dia malah tidak dapat konsisten dalam membela dirinya. Sangat teruk. Seterusnya, Nga berkongsi kartun mempersendakan adat “duit raya” dengan “dedak” (makanan haiwan).

Pada tahun 2004, Nga juga menjerat dirinya apabila berulang menggunakan imej atau bahasa memprofail perkauman sama ada kumpulan etnik atau individu.

Beliau telah dilaporkan menerbitkan imej di Facebook seorang individu yang berkulit gelap tersenyum lebar, mendedahkan gigi, dan perkataan “Ka ka ka … Minyak Hitam tarak Naik”.

Posting itu menarik banyak respon marah dari pengguna internet yang membidas Nga untuk perkauman. Beliau kemudiannya memadam posting kontroversi itu, memetik bahawa ia telah disalah anggap.

Imej ini kelihatan seperti satu sindiran karikatur berkaitan kenaikan harga bahan api baru-baru ini dan dalam satu insiden pada tahun 2011, Nga telah dilaporkan menyifatkan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai “metallic black bas***d”.

Terdapat satu kata-kata Confucius – “Jangan lakukan kepada orang lain apa yang anda tidak mahu orang lain lakukan terhadap kamu”. Ini telah dikenali sebagai Golden Rule dan muncul dalam versi yang berbeza, termasuk dalam konteks agama, dan kami pasti Nga, seorang peguam terpelajar sebagaimana dia mahu jadi, pernah membacanya sebelum ini.

Ramai di antara kita akan menjadi sangat kecewa jika sesetengah ahli politik Muslim mengucap salam Krismas atau Tahun Baru Cina dengan slogan besar “Allahuakhbar” (Allah Maha Besar), menempek bendera Arab Saudi atau Iran. Dan apabila disoal, mereka hanya akan berkata, “apa yang salah dengan itu?”

Dan apabila orang Cina memberi angpau, soalan yang sama “pemberian dedak atau makanan haiwan” diajukan.

Yang salah tetap salah. Adalah menyedihkan bahawa kepimpinan DAP telah dilihat tidak langsung menegurnya. Adakah politik partisan telah tiba ke satu titik di mana pemimpin-pemimpin parti, dan juga penyokong mereka, tidak lagi dapat membezakan antara yang benar dengan yang salah? Dan jika ia melibatkan seorang pemimpin pembangkang, gambaran yang diberikan adalah bahawa kita harus melihat cara yang lain. Itu adalah memalukan dan dahsyat.

Pastinya, parti mereka tidak membenarkan bahasa tidak senonoh dan kata-kata menyakitkan hati. Nga seolah-olah bersaing dengan rakannya, Hew Kuan Yau aka Superman, untuk melihat siapa pemimpin yang lebih bermulut kotor.

(Secara kebetulan, Superman sendiri telah terhempas ke bumi. Hew keluar parti awal minggu ini untuk mencegah serangan terhadap parti kerananya. Telatah terbaru beliau ialah posting Facebook di mana beliau menegaskan Laut China Selatan milik China, mengakibatkan kemarahan pengguna Internet.)

Kemudian terdapat bantahan Pemuda Umno “untuk memberi Nga pengajaran”. ‘Two wrongs don’t make a right’, adakah mereka tidak pernah mendengarnya?

Jika kerajaan telah konsisten mengatakan ia tidak percaya dalam protes jalanan, sentiasa dakwa ia bukan sebahagian daripada budaya politik Malaysia, maka mengapa penyokong Pemuda Umno membantah di jalanraya, di luar pejabat DAP di Kuala Lumpur?

Minggu lalu, beratus-ratus anggota Pemuda Umno turun ke depan ibu pejabat DAP untuk membantah Nga, menuntut permohonan maaf.

Tidak ada justifikasi untuk Pemuda Umno turun ke jalanraya tidak kira bagaimana tidak sensitifnya suatu artikel, ucapan atau imej.

Adakah permit polis dikeluarkan kepada penunjuk perasaan dan jika tidak ada, bukankah ia suatu kesalahan? Pastinya, sayap pemuda memahami bahawa terdapat undang-undang dan hukuman untuk dikenakan terhadap sebarang kesalahan berkaitan bangsa dan agama.

Pemuda Umno mungkin sebahagian daripada parti pemerintah tetapi mereka tidak terkecuali daripada undang-undang. Cuba untuk mewajarkan tindakan mereka dengan menyatakan sebab-sebab agama atau kaum, dan dalam proses itu melakukan satu kesalahan lagi, adalah tidak betul.

Malaysia tidak memerlukan mentaliti samseng – kita tidak patut cepat bertindak balas, atas alasan “ditekan” atau telah “dicabar dan dihina”, kerana satu isu.

Dan sekali lagi, kita ingin bertanya mengapa Mohd Ali Baharom aka Ali Tinju, penghasut siri, dibiarkan bebas, sentiasa?

Malaysia tidak memerlukan ahli-ahli politik yang tidak sensitif dengan telatah perkauman kebudak-budakan mereka. Rakyat tidak geli hati dan pasti, terdapat isu-isu yang lebih besar dan lebih penting yang perlu diberi perhatian, terutamanya ekonomi negara, yang telah perlahan.

Kita perlu rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum, agama dan adat, untuk bersama-sama, sebagai seorang rakyat Malaysia, untuk menghadapi pelbagai cabaran di hadapan kita.

Posting komen bodoh di Facebook dan melontar cabaran di jalanraya tidak akan menolong kita sedikit pun. Terima kasih banyak untuk kekecohan tersebut.

Nga seolah-olah telah belajar frasa Melayu yang baru – makan dedak (makan makanan haiwan). Kami harap dia akan diingatkan nasihat Melayu yang lain – jangan cari hal atau tidak mencari masalah.

Oleh Wong Chun Wai,
http://www.thestar.com.my/opinion/columnists/on-the-beat/2016/07/17/think-before-you-leap-malaysians-especially-politicians-must-remember-to-ponder-before-they-say-anyt/