Penyelesaian penukaran bukanlah elemen dalam undang-undang untuk membuktikan salah guna kuasa.

Tidak benar. Selain daripada memiliki agensi pekerja asing, Phang Li Koon juga memiliki 30% daripada Magnificent Emblem Sdn Bhd (70% dimiliki oleh bosnya selama 20 tahun, Tang Yong Chew yang juga memiliki KLIDC). https://goo.gl/UMbgvX

https://www.youtube.com/watch?v=jmzX-Se-Vhg

Magnificent Emblem mempunyai rekod dua urusan pembangunan hartanah dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Satu adalah untuk dua kompleks besar pekerja asing untuk menempatkan 9,999 pekerja projek dengan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) yang Lim Guan Eng adalah Pengerusi dan Ketua Lembaga Tender.
https://goo.gl/175w5V , https://goo.gl/JRrAi2

Surat pada tahun 2014 ini ditandatangani sendiri oleh Phang Li Koon adalah membuktikan ini:

Pada bulan April 2016 pada mesyuarat Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, Timbalan Ketua Menteri II P. Ramasamy mengesahkan Magnificent Emblem memang mengambil bahagian dan sebenarnya memenangi tender pada tahun 2014.
https://goo.gl/Iqwhjp , https://goo.gl/o93sDG

Menurut DAP Insider: Anugerah tender itu kemudiannya ditarik balik kerana syarikat itu didakwa datang semula dengan permintaan untuk membeli tanah itu daripada kerajaan negeri secara terus daripada pajakan 30 tahun seperti dalam Permintaan untuk Cadangan (RFP) asal PDC Pulau Pinang.

Oleh kerana ini adalah perubahan yang ketara dalam RFP, Lembaga Tender Pulau Pinang PDC tidak dapat memenuhinya dan terpaksa membatalkan anugerah tender dan mengisukan semula RFP.

Sebab “syarikat itu tidak dapat memenuhi syarat-syarat RFP” yang diberikan awalnya oleh P. Ramasamy tentang mengapa anugerah tender itu dibatalkan sudah pasti tidak munasabah kerana mereka telah pun dianugerahkan RFP terdahulunya.

Jika mereka tidak memenuhi syarat-syarat, bagaimana boleh mereka dianugerahkan tender pada awalnya?

Walaupun banyak permintaan, Kerajaan Pulau Pinang masih belum memberikan sebab tepat atau kronologi mengapa anugerah tender kepada Magnificent Emblem telah dibatalkan setelah diberikan.

Lagi satu projek adalah untuk pembangunan perumahan di Balik Pulau di mana permintaan untuk menukar tanah daripada status pertanian kepada status kediaman telah diluluskan oleh Jawatankuasa Perancang Negeri Pulau Pinang yang diketuai Lim Guan Eng.

Ini adalah asas pendakwaan ke-2 di bawah Seksyen 23 Akta SPRM 2009 ke atas Lim Guan Eng. https://goo.gl/r9ZrT7

Dalam Akuan Bersumpah beliau, Phang Li Koon juga menulis ini:
https://goo.gl/aVEoid

Sudah pasti luar biasa bagi individu untuk menandatangani perjanjian opsyen untuk hartanah kediaman – termasuk menetapkan harga untuk 5 tahun. Bukan sahaja harga terdahulu di bawah nilai pasaran tetapi penjual telah melepaskan potensi kenaikan nilai untuk 5 tahun.

Hanya 3 minggu kemudian selepas perjanjian opsyen itu pada 23 Jun 2014 telah ditandatangani, Lim Guan Eng mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri di tingkat 28 di Komtar, George Town pada 18 Julai 2014.

Dalam pertemuan itu, beliau meluluskan penukaran tanah untuk dua lot tanah milik Magnificent Emblem Sdn Bhd, yang 30% dimiliki oleh Phang dan 70% dimiliki oleh pemilik KLIDC Tang, daripada pertanian kepada kediaman.

Sebarang penukaran tanah seperti itu mungkin bermakna peningkatan yang besar dalam nilai tanah yang boleh berjumlah berjuta-juta – bergantung kepada berapa besar kedua-dua plot tanah.

Tidak pasti jika Lim Guan Eng telah mengisytiharkan konflik kepentingannya atau berkecuali daripada membuat keputusan – tetapi untuk Peguam Negara mendakwanya khusus ke atas tuduhan ini akan mencadangkan bahawa mereka mempunyai bukti beliau terlibat secara langsung dalam keputusan itu.

Setakat ini, DAP juga tidak menyatakan bahawa Lim Guan Eng telah berkecuali daripada keputusan tersebut atau mengisytiharkan konflik kepentingan beliau.

EXCO DAP Pulau Pinang Chow Kon Yeow juga mengesahkan dalam akhbar Cina bahawa Jawatankuasa Perancang Negeri (SPC) yang dipengerusikan oleh Lim Guan Eng lah yang meluluskan penukaran.

Selepas itu, Magnificent Emblem juga memohon kebenaran merancang untuk projek kediaman 1 tahun kemudian yang seolah-olah telah diluluskan oleh kebanyakan agensi-agensi berkaitan (https://goo.gl/rszH77).

Butir-butir permohonan di atas oleh Magnificent Emblem boleh didapati di laman web rasmi kerajaan negeri di sini: http://www.epbt.gov.my/osc/Borang_info.cfm?ID=363537&NoForm=Form2

Chow berkata, projek itu kemudian ditangguhkan disebabkan perkara-perkara teknikal oleh agensi di dalam majlis bandaraya tetapi tidak menyatakan mengapa.

Menurut seorang bekas Anggota Majlis, majlis bandaraya tidak mempunyai kuasa untuk mengubah apa-apa penukaran tanah oleh SPC yang kuat tetapi boleh menghentikan kebenaran merancang berdasarkan perkara-perkara lain.

DAP memberi alasan bahawa Lim Guan Eng tidak bersalah kerana penukaran tanah itu tidak selesai dan kekal sebagai tanah pertanian oleh itu Phang tidak menerima apa-apa faedah tetapi apakah sebab mengapa ia tidak selesai? Apakah perkara-perkara teknikal yang Chow maksudkan?

Dalam mana-mana kes, penyelesaian penukaran bukanlah elemen dalam undang-undang untuk membuktikan salah guna kuasa.

Sebagai contoh, jika anda merasuah seorang pengurus bank untuk meluluskan pinjaman tetapi peguam anda tersilap dan anda belum selesaikan semua dokumen untuk pinjaman dikeluarkan, ia tidak bermakna bahawa penyalahgunaan kuasa atau rasuah tidak berlaku.

Oleh itu, adalah jelas bahawa Phang Li Koon bukan hanya pembekal pekerja asing dan bukan pemaju hartanah seperti dalam kes Khir Toyo.

Tidak seperti apa yang dikatakan oleh Lim Guan Eng dalam ceramahnya, Phang Li Koon juga mempunyai kepentingan besar dalam pembangunan hartanah dan urusan niaga yang aktif dengan Kerajaan Negeri DAP Pulau Pinang – satu perkara yang juga bercanggah dengan Akuan Bersumpah beliau.

Yang lebih merosakkan adalah hakikat bahawa DAP Insider juga mendedahkan bahawa Betty Chew, isteri kepada Lim Guan Eng juga menubuhkan sebuah syarikat bersama dengan adik Phang Li Koon dan kemudiannya Phang Li Koon sendiri untuk menjalankan “Khidmat Perundingan Hartanah”, yang boleh membawa kepada persoalan serius mengenai konflik kepentingan kerana Lim Guan Eng adalah EXCO yang bertanggungjawab ke atas semua hartanah dan tanah yang berkaitan dengan kerajaan negeri dan juga ketua Jawatankuasa Perancang Negeri yang berkuasa yang bertanggungjawab bagi menukar syarat tanah dan perkara-perkara berkaitan tanah.
http://www.malaysia-today.net/giving-false-evidence-and-a-property-management-company-under-the-wife/

Hal ini terutama benar JIKA syarikat itu mempunyai pelanggan yang berurusan secara langsung dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengenai perkara-perkara hartanah.
https://goo.gl/wAwJmR , https://goo.gl/BvfaP4 , https://goo.gl/Bdtg6B

Setakat ini, Kerajaan DAP Pulau Pinang mahupun Lim Guan Eng atau isteri tidak mendedahkan siapa pelanggan syarikat itu atau apa jenis projek perniagaan perundingan mereka.

Ini sudah pasti sesuatu yang perlu didedahkan demi dasar Kecekapan, Akauntabiliti dan Ketelusan (CAT).

*Semua maklumat di sini sudah boleh didapati secara umum sejak beberapa bulan dan boleh diperolehi dengan mudah dengan carian Google*

Oleh Lim Sian See,

Baca penuh: https://www.facebook.com/wakeupmalaya/photos/a.577610995686989.1073741829.568824709898951/1011080449006706/?type=3