Tokong tidak gembira mengenai The Star dan artikel oleh Joceline Tan sehingga mengeluarkan kenyataan akhbar.

Tokong tidak gembira mengenai The Star dan artikel oleh Joceline Tan sehingga mengeluarkan kenyataan akhbar.

Saya tidak boleh ingat jika ada ahli-ahli politik lain di Malaysia yang pernah mengeluarkan kenyataan akhbar untuk menyerang seorang wartawan individu tertentu.

Kebebasan bersuara lah sangat?

Semua orang-orang NGO-NGO dan aktivis-aktivis yang berjuang untuk kebebasan bersuara tidak mahu mengutuk ugutan dan penyasaran ini kah?

Selain itu, Joceline perlu memberitahu Tokong bahawa ketika mereka terpaksa memohon maaf pada tahun 2012 tas perkara kecil, ia adalah kerana Tokong belum membeli banglo lagi.

Hari ini adalah cerita LAIN. Sekarang kita boleh memanggil anda “DIDAKWA dengan pelbagai tuduhan rasuah” dan jika sabit kesalahan, kita boleh memanggil anda “PERASUAH YANG DISABITKAN”.Kenyataan Akhbar oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di Komtar, George Town pada 17/07/2016.

Dalam 4 bulan lepas, media cetak dan penyiaran kawalan BN telah memacu kempen sistematik serangan peribadi terhadap saya dengan melemparkan tuduhan rasuah yang tidak berasas melibatkan jualan secara tender terbuka 1 ekar tanah Taman Manggis. Walaupun laporan TV setiap malam, berekar kertas akhbar tentang tanah Taman Manggis, tiada tuduhan rasuah telah difailkan terhadap saya yang berkaitan dengan Taman Manggis.

Sebaliknya tuduhan rasuah telah difailkan terhadap saya atas perkara lain yang tidak berkaitan di mana Cik Phang, penjual rumah saya, didakwa mendapat manfaat daripada pengezonan semula tanahnya daripada pertanian kepada perumahan. Sehingga kini tanah Cik Phang kekal dizonkan pertanian, berikutan penolakan permohonannya oleh pihak berkuasa tempatan. Jelas sekali, BN berhasrat untuk mencipta sejarah dengan mendapati saya bersalah kerana rasuah walaupun Cik Phang tidak mendapat apa-apa faedah. Sebaliknya, BN menganggap orang-orang yang telah mendapat manfaat dengan berbilion-bilion dolar US dalam akaun bank peribadi mereka tidak bersalah kerana rasuah.

Helah kotor tersebut diteruskan dengan lebih lagi dakwaan palsu mengenai perkara-perkara lain. Saya telah mengarahkan peguam saya untuk menghantar notice of demand untuk fitnah terhadap “The Star” dan kolumnisnya Joceline Tan untuk laporan palsu dan mengelirukan hari ini, “Snap election for Penang?”. Media kawalan BN seperti The Star berterusan merosakkan dan membuat serangan peribadi terhadap saya selepas 2 tuduhan rasuah yang direka-reka telah difailkan terhadap saya oleh Peguam Negara pada 30 Jun 2016.

Walaupun tidak ada yang baru dengan cubaan berulang kali untuk mengganggu perpaduan parti dan kerajaan negeri Pulau Pinang dengan pembohongan siri, kolum oleh Joceline Tan ini jelas “melintasi garisan merah” dan telah dibuat dengan niat jahat untuk memburuk-burukkan reputasi dan imej saya dengan tuduhan dakwaan salah laku baru dan tidak berasas.

Ini bukan kali pertama Joceline Tan dan The Star telah memfitnah saya. Saya telah memfailkan saman fitnah terhadap beliau dan The Star pada tahun 2012, yang akhirnya diselesaikan apabila permohonan maaf telah diterbitkan dalam The Star pada 27 Oktober 2013 yang menyatakan, “The Star sepenuhnya dan tanpa syarat menarik balik kandungan salah dan memohon maaf kepada YAB Lim Guan Eng secara ikhlas bagi mana-mana rasa malu yang disebabkan kepadanya.”


Sila baca artikel Joceline Tan dan nilai sendiri: https://www.facebook.com/wakeupmalaya/photos/a.577610995686989.1073741829.568824709898951/1010270519087699/?type=3

Oleh Lim Sian See,
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1831172030434916