mahkamah mengumumkan keputusan kes kecurian enjin F5EII. Malangnya suspek telah diisytiharkan tidak bersalah,

Keputusan Mahkamah kes kecurian enjin F5EII

29 September 2016, mahkamah mengumumkan keputusan kes kecurian enjin F5EII. Malangnya suspek telah diisytiharkan tidak bersalah, walaupun dengan bukti kukuh (termasuk wang di dalam akaun, pembelian harta dan sebagainya).

Sebelum macai membuat jenaka dan mula menuduh berlaku konspirasi dengan melukis jet tanpa enjin, pertama mari kita melihat apa yang telah dicuri.

Enjin berkenaan digunakan untuk Northrop Grumman F5EII Fighting Tiger yang telah usang. Dibeli dalam tahun 70-an untuk menggantikan Jet Hornet buatan Kanada. Jet ini telah begitu lama dan kita hanya mempunyai 2 jet jenis ini yang masih beroperasi pada tahun 2015.

Jet ini dikuasakan oleh 2 enjin General Electric J-85xx. Enjin ini merupakan salah satu produk General Electric paling berjaya dengan berat keseluruhan enjin hanya antara 140kg hingga 230kg.

 

General Electric J-85 engine. Source: Wikipedia

Enjin General Electric J-85. Sumber: Wikipedia

 

Jika dibandingkan dengan enjin Klimov RD-33 turbofan yang digunakan untuk MIG29N seberat 1,055kg, J-85xx boleh dianggap sangat ringan. 2 atau mungkin 3 orang sahaja diperlukan untuk mengangkat, jika tiada kren atau forklift.

 

Klimov RD-33 - Sumber: Wikipedia

Klimov RD-33 – Sumber: Wikipedia

 

Untuk perbandingan yang lain, kita lihat pula enjin Pratt & Whitney F100 enjin turbofan digunakan untuk F16. Ianya memiliki berat 1,467kg hingga 1,700kg.

 

Enjin Pratt & Whitney F-100 - Sumber: Wikipedia

Enjin Pratt & Whitney F-100 – Sumber: Wikipedia

 

Jadi apa yang dimaksudkan dengan nombor di atas?

Pada maksimum 230 kilogram ia adalah bersamaan dengan 2 orang yang sangat berat dan gemuk. Ia tidak memerlukan sebuah trak untuk diangkut. Malah, boleh disumbat dalam ruang penyimpan barang sebuah Perodua Kancil atau Myvi dan tiada siapa yang tahu.

Dan pada ukuran sedemikian, hanya perlu sukat dengan pembaris, memang boleh disembunyikan dalam ruang penyimpanan barang mana-mana kereta.