Muhyiddin perlu ingatkan PAS tentang Saman Sarawak Report

Muhyiddin perlu ingatkan PAS tentang Saman Sarawak Report

Baru PAS tahu bukan mudah nak saman orang luar yang memfitnah kita disini.


Difahamkan Mahathir menghantar Muhyiddin untuk mendekati PAS, dipercayai bagi melengkapkan impiannya meninggalkan legasi sebelum mati – yang mana kalau dia pergi sendiri kang, dah memang dia tu dibenci ahli PAS, lantaran politik kebencian yang ditanam bertahun-tahun lamanya sebelum ini.

Jadi hantarlah Muhyiddin.

Tapi entah Muhyiddin mahupun Mahathir ingatkan PAS ini bodoh ke tak tahulah sebab bukan individu yang jadi isu sebaliknya parti itu. Dan parti Muhyiddin bukan setakat mahu bekerjasama dengan PAS, malah bekerjasama dengan DAP yang PAS awal-awal sudah katakan tidak akan bekerjasama dengan mereka.

Entah apa jampi nak digunakan untuk selesaikan masalah ini tak tahulah, sama-sama tunggu perkembangannya.

Apa pun terlanjur Muhyiddin jumpa PAS tu, kenapa tidak diingatkan tentang janji PAS untuk menyaman saman Sarawak Report yang menuduh PAS menerima RM 90 juta dari UMNO? Latar belakang Muhyiddin yang percaya kalau saman tu maksudnya tak salah, tak saman maksudnya salah, memang sesuailah – sekali dia tidak pun menyaman lelaki yang menuduhnya ada hubungan dengan isteri lelaki tersebut melalui satu akuan bersumpah.

Sebab, sejak tuduhan dimulak Ogos lepas, PAS menetap sebulan atau kurang untuk memulakan tindakan saman terhadap Sarawak Report, tapi sudah nak masuk bulan kedua, samannya masih tidak tiba-tiba. Kali terakhir, PAS kononnya telah menyampaikan semua dokumen kepada seorang peguam terkenal di London, tapi cerita setakat itu sajalah, samannya tak jugak lagi. Siapa peguam tu pnn tak dinyatakan, main sebut saja.

Justeru, kegagalan menyaman Sarawak Report ini sepatutnya dijadikan tauladan oleh semua balaci PAS bahawa bukan mudah nak saman orang luar yang memfitnah kita disini. Selain persekitaran undang-undang yang berbeza – kesukaran sama yang dihadapi Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memulakan tindakan undang-undang terhadap pengendali Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown.

Sumber: MYKMU.NET