Mahathir & Islam Tidak Secocok

Mahathir & Islam Tidak Secocok

2015 dan 2016 adalah tahun bencana bagi Mahathir. Mahathir mahu kita benci Najib dengan membenci 1MDB. Sekarang Mahathir telah membawa satu dimensi baru, iaitu 1MDB menyalahgunakan wang pembayar cukai dengan membantu umat Islam untuk menunaikan ibadah haji mereka, dan dengan itu Allah tidak akan menerima haji mereka. Ini adalah fatwa baru Mahathir, sama seperti fatwa awalnya bahawa umat Islam tidak perlu meniru Nabi dengan menyimpan janggut.

Tun Dr Mahathir Mohamad bimbang. Baru sahaja didedahkan bahawa 1MDB telah melakukan pelbagai usaha yang mulia, satu daripadanya adalah membantu mereka yang tidak mempunyai wang yang cukup untuk menunaikan haji mereka. Apa usaha murni yang lain telah 1MDB lakukan?

Sebenarnya, jika anda beri perhatian, anda akan tahu beberapa usaha baik yang 1MDB telah lakukan. Tetapi kemudian anda hanya mahu mendengar cerita-cerita negatif – tentang bagaimana wang 1MDB telah dicuri dan kira-kira RM42 bilion hilang begitu saja – kisah 1MDB membantu orang untuk menunaikan haji mereka adalah berita baru kepada anda sedangkan sebenarnya, ini sudah didedahkan lama dahulu.

Mahathir & Islam Tidak Secocok

Allah tidak akan menerima ibadah haji anda jika 1MDB membantu anda menunaikannya, kata Mahathir

Mahathir nampaknya baru mendapat tahu tentang 1MDB membantu orang Islam untuk menunaikan haji walaupun ini telah didedahkan beberapa tahun yang lalu. Dan Mahathir baru sahaja keluar dengan fatwa beliau yang Allah tidak akan menerima haji mereka yang menunaikan haji dengan bantuan 1MDB (BACA DI SINI: Haji tak mabrur guna duit 1MDB, kata Dr Mahathir).

Mufti Pahang, seseorang yang diberi kuasa untuk mengeluarkan fatwa, telah menyangkal dakwaan Mahathir (BACA DI SINI: Tiada kaitan wang 1MDB dengan haji mabrur, kata mufti).

Kalau mengikut trek rekod Mahathir, saya merasakan bahawa apa yang Mufti Pahang dekrikan mempunyai kredibiliti lebih daripada apa yang Mahathir tetapkan. Lagipun bukankah Mahathir yang mengejek mereka yang menyimpan janggut dengan mengatakan bahawa satu-satunya sebab Nabi Muhammad menyimpan janggut adalah kerana tidak ada pisau cukur Gillette pada zaman Rasulullah saw.

Mahathir & Islam Tidak Secocok

Walhal, sejak sekian lama sebelum zaman Nabi Muhammad orang Arab telah melaksanakan haji mereka di mana mereka mencukur kepala mereka pada akhir haji. Bagaimana mereka mencukur kepala mereka jika tidak ada cara untuk mencukur pada masa itu? Gillette telah ditubuhkan pada 28 Sep 1901 jadi pastinya mereka tidak mempunyai pisau cukur Gillette pada tahun 600. Tetapi mereka mempunyai cara untuk mencukur kepala jadi ini bermakna mereka boleh mencukur janggut mereka juga jika mereka mahu.

Oleh itu, sebab orang Islam memelihara janggut bukan kerana mereka tidak mempunyai pisau cukur Gillette (yang tidak wujud hingga 1901) tetapi atas sebab lain. Dan jika kamu percaya kepada Hadis (atau tidak menolak Hadis), pergi membacanya dan ketahui mengapa umat Islam memelihara janggut sehingga ke hari ini. Dan ia bukan kerana bilah pencukur Gillette tidak wujud lagi sehingga 1901.

Mahathir & Islam Tidak Secocok

Bilah pencukur Gillette tidak wujud sehinggalah 1901, itulah sebabnya Nabi Muhammad menyimpan janggut, kata Mahathir

Jadi Mahathir mempunyai rekod prestasi yang sangat teruk dalam fatwa. Fatwa Mahathir adalah berdasarkan sarcasm (sindiran) dan tidak berdasarkan kepada penyelidikan yang betul. Pada tahun 2002, Mahathir mengeluarkan fatwa bahawa Malaysia adalah sebuah negara Islam jadi tidak ada lagi sebarang keperluan untuk adanya PAS – dan kemudian dia naikkan status mahkamah syariah ke tahap yang sama seperti mahkamah undang-undang biasa.

Yang sejak itu mencipta banyak masalah, terutama dalam kes-kes yang melibatkan hak penjagaan kanak-kanak dan penukaran unilateral. Kemudian orang bukan Islam menyalahkan Islam dan menentang RUU355 Abdul Hadi Awang kerana, menurut mereka, mereka mempunyai begitu banyak masalah dengan Islam. Orang bukan Islam berkata mereka tidak menerima undang-undang syariah sedangkan undang-undang syariah telah wujud lama sebelum orang Cina dan India berhijrah ke Tanah Melayu dalam jumlah yang besar sekitar 1850-1920.

Jika Mahathir adalah seorang yang bertanggungjawab maka dia harus memberi tumpuan kepada ini sebaliknya. Banyak masalah-masalah yang kita hadapi hari ini adalah legasi Mahathir. Dia menciptakan semua masalah ini. Jadi Mahathir perlu melakukan sesuatu seperti bagaimana  Islam boleh wujud bersama-sama secara aman dengan orang bukan Islam dan undang-undang syariah akan terpakai hanya kepada orang Islam dan tidak kepada bukan Islam.

Marilah kita mengambil jagaan kanak-kanak dan masalah penukaran unilateral sebagai satu contoh. Mengapa Mahathir tidak bercakap tentang perkara ini? Kenapa dia berdiam diri? Masalah ini timbul pada zaman Mahathir dan masih menjadi masalah sehingga hari ini. Mahathir meninggalkan Malaysia masalah ini. Adakah Mahathir mahu umat Islam dan bukan Islam untuk terus bertekak kerana ini? Adakah Mahathir tidak mahu umat Islam dan bukan Islam hidup dengan aman?

Sebaliknya, Mahathir bercakap tentang Allah tidak menerima haji mereka yang pergi menunaikannya dengan bantuan 1MDB. Karut apa ini? Mengapa dia mengatakan begitu? Adakah kerana wang 1MDB adalah wang pembayar cukai jadi mana-mana wang pembayar cukai yang digunakan untuk tujuan keagamaan tidak diterima oleh Allah?

Masjid-masjid yang dibina oleh kerajaan, yang bermakna menggunakan wang pembayar cukai. Adakah Allah akan menerima doa orang yang bersolat di masjid-masjid yang dibina dengan wang pembayar cukai? Adakah Muslim yang baik harus boikot masjid dan solat di rumah sebaliknya? Adakah Mahathir sendiri tidak bersolat di masjid-masjid yang dibina oleh kerajaan menggunakan wang pembayar cukai? Adakah kerajaan patut menghentikan pembinaan masjid?

Mahathir & Islam Tidak Secocok

Adakah Allah akan menerima solat orang-orang yang bersolat di masjid-masjid yang dibina oleh kerajaan?

Tabung Haji membelanjakan RM160 juta pada 2016 untuk memberi subsidi kepada mereka yang mengerjakan Haji dan tahun ini ia akan meningkat kepada RM200 juta kerana kos haji sudah naik dan kerajaan Arab Saudi juga meningkatkan cukai. Jadi Tabung Haji juga menggunakan wang pembayar cukai untuk mengurangkan kos haji.

Jadi adakah ini bermakna semua orang-orang yang mengerjakan haji mereka melalui bantuan Tabung Haji telah membazirkan wang mereka kerana Allah tidak akan menerima haji mereka juga?

Jangan lupa, Mahathir jugalah yang mengumumkan bahawa 90% daripada cukai pendapatan peribadi dibayar oleh orang Cina. Ini bermakna wang pembayar cukai hampir semua wang orang Cina. Kemudian Mahathir berkata, 1MDB adalah wang pembayar cukai. Ini bermakna 1MDB adalah wang orang Cina. Kemudian Mahathir berkata Allah tidak akan menerima haji mereka yang menunaikan ibadah haji mereka dengan bantuan 1MDB. Jadi ini bermakna orang-orang yang mengerjakan haji mereka dengan bantuan 1MDB sedang mengerjakan haji dengan menggunakan wang orang Cina.

Mahathir & Islam Tidak Secocok

Mahathir hanya mencetuskan pergeseran antara umat Islam dengan umat Islam serta umat Islam dengan bukan Islam. Ini dipanggil pecah dan perintah, strategi yang mana British gunakan semasa zaman imperial mereka dan yang Sun Tzu juga sebarkan. Dan itu adalah bagaimana 10,000 British memerintah lebih 300 juta penduduk India di British India dan hanya 3 orang dan 20 anggota polis dapat memerintah 300,000 rakyat Kelantan pada tahun 1909.

Mahathir mahu rakyat membenci Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Jadi dia mula membuat orang benci 1MDB dengan mengatakan bahawa Allah tidak akan menerima haji mereka yang menunaikannya dengan bantuan 1MDB. Pendek kata, 1MDB menyalahgunakan wang pembayar cukai, bermakna wang orang Cina, dengan menghantar orang ke Mekah. Kemudian orang bukan Melayu dan bukan Islam akan menjadi sangat marah dan bukan sahaja akan membenci Najib dan 1MDB tetapi akan membenci orang Melayu dan umat Islam juga.

Masa depan Pribumi dan Pakatan Harapan bergantung kepada bagaimana berjayanya kempen kebencian ini. Anda perlu untuk membenci Najib, UMNO, PAS, orang Melayu, Islam, dan sebagainya, untuk pembangkang mendapatkan sokongan 100% dari orang bukan Islam. Mahathir tahu bahawa sokongan orang Melayu-Islam akan pergi kepada UMNO dan PAS. Jadi pembangkang memerlukan sokongan orang Cina, India dan anak negeri Sabah dan Sarawak.

Impak Kemasukan PPBM, Desakan Bubar PAN Makin Lantang

PAN bergelut untuk mendapatkan 20,000 ahli manakala Pribumi tidak boleh mendapatkan walau 10,000 ahli. Jadi DAP dan PKR perlu membawa masuk undi. Dan ini bermakna ia perlu menjadi undi bukan Melayu dan bukan Islam, termasuk orang-orang dari Malaysia Timur.

Kempen kebencian telah terbukti berjaya. Hitler menggunakan kaedah ini untuk mendapatkan kuasa. Mullah di Iran juga mendapat kuasa melalui kempen kebencian. Jika rakyat boleh bersatu dengan kebencian maka mereka akan berdiri teguh di belakang anda.

Dan satu-satunya harapan Mahathir adalah menyatukan rakyat melalui membenci Najib, UMNO, PAS, dan lain-lain, dan ini bermakna anda juga perlu untuk membenci Melayu dan Islam untuk membenci UMNO dan PAS.

Oleh Raja Petra Kamarudin