Rafizi Licik Diamkan Keuntungan Lebih Besar FELDA

Rafizi Licik Diamkan Keuntungan Lebih Besar FELDA

Minggu lepas, Rafizi Ramli mengeluarkan penyata kewangan bagi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) untuk dua tahun 2013 dan 2014 saja dan membuat kecoh bahawa FELDA mengalami kerugian besar sebanyak RM1.9 bilion pada tahun 2013 dan satu lagi kerugian RM1 bilion pada tahun 2014 – yang kemudian beliau mencadangkan itu bukti bahawa FELDA akan bankrap.

Bagaimana pula dengan tahun 2012 dan 2011? Mengapa hanya 2013 dan 2014?

Lihat ini:

Rafizi Licik Diamkan Keuntungan Lebih Besar FELDA

Tidak mengejutkan, Rafizi tidak mendedahkan penyata kewangan bagi tahun 2011 dan 2012 – di mana FELDA membuat keuntungan kecil pada tahun 2011 tetapi keuntungan besar RM5.7 bilion pada tahun 2012.

Sangat licik Rafizi. Kerugian besar dia laporkan tetapi keuntungan yang lebih besar, dia diamkan.

Keuntungan besar ini adalah kerana penyenaraian FGV, di mana FELDA menerima agak banyak wang tunai dan juga mengiktiraf Perjanjian Pajakan Tanah (LLA) sebanyak RM5 bilion.

99 tahun LLA ini membolehkan FGV untuk memajak tanah Felda dari FELDA bermula dari 2012 apabila FGV disenaraikan.

Di bawah LLA itu, bayaran besar kira-kira RM250 juta setahun perlu dibayar kepada FELDA, yang mana FGV telah membayarnya pada setiap suku tahun.

Di samping itu, FGV dikehendaki membayar 15% perkongsian keuntungan daripada keuntungan ladang kepada FELDA.

Ini bermakna sama ada FGV membuat keuntungan atau kerugian KESELURUHAN, FELDA akan dibayar wang yang banyak setiap tahun – sekurang-kurangnya RM250 juta setahun ditambah 15% daripada keuntungan operasi.

Rafizi Belum Puas Berbohong

Anda juga dapat melihat bahawa hasil FELDA telah meningkat dari RM106 juta pada 2012 kepada RM420 juta pada tahun 2014 – ini adalah kerana mereka menerima pembayaran LLA.

LLA tersebut adalah aturan aneh yang menghukum FGV dan memberi manfaat kepada FELDA apabila harga minyak sawit naik atau peningkatan pengeluaran di mana FGV perlu meningkatkan liabiliti LLA ini apabila itu berlaku – yang menyebabkan penurunan pendapatan.

FGV pasti menjadi satu-satunya perniagaan di Malaysia yang ‘didenda’ apabila harga jualan produk mereka meningkat atau apabila pengeluaran mereka meningkat.

Yang pasti, FGV telah beroperasi secara menguntungkan setiap suku. Hanya selepas mengambil kira LLA ini dan lain-lain one-off write sahaja bahawa FGV telah melaporkan kerugian bagi sesetengah suku.

Liabiliti LLA adalah caj perakaunan yang bergerak naik dan turun dan boleh menjejaskan laporan hasil FGV.

Sebagai contoh, dalam laporan hasil Q4 2014 FGV, “Tanpa kesan LLA, keuntungan perladangan FGV akan telah meningkat dua kali ganda bagi suku ketiga dalam semakan.”

Ini memberikan gambaran yang mengelirukan hasil tahunan FGV – maka FGV mahu menstruktur semula dan merundingkan semula LLA ini. (Baca sini)

LLA adalah perjanjian yang unik yang naik dan turun bergantung kepada pelbagai faktor termasuk harga minyak sawit mentah (CPO).

Berikut adalah video pendek yang menerangkan bagaimana LLA berfungsi:

Apabila CPO turun, FGV mengurangkan liabiliti LLA kepada FELDA yang bermaksud FGV berhutang FELDA jumlah wang yang kecil.

Oleh kerana tahun 2013 dan 2014 adalah tahun di mana harga CPO jatuh, liabiliti dari FGV ke FELDA telah dikurangkan dua tahun ini – oleh itu menyebabkan FELDA juga mencatat kerugian yang besar pada tahun 2013 dan 2014.

Perkara lain yang anda akan lihat adalah bahawa kerugian FELDA pada tahun 2013 dan 2014 juga disebabkan oleh bayaran besar untuk penanaman semula dan juga untuk kebajikan peneroka – termasuk perumahan.

Rafizi Licik Diamkan Keuntungan Lebih Besar FELDA

FELDA, satu badan berkanun  kerajaan Kerajaan menggunakan asas tunai perakaunan diubahsuai – bertentangan dengan perakaunan akruan tulen sebagai amalan kebanyakan syarikat swasta atau yang disenaraikan.

Ini bermakna bahawa akaun FELDA meletak bayaran tanaman semula sebagai perbelanjaan bagi tahun itu – dan dengan itu mencatat kerugian. Sebuah syarikat swasta akan meletak penanaman semula ini sebagai pelaburan dan bukan perbelanjaan (atau kerugian) yang meningkatkan “Aset Biologi” di dalam kunci kira-kira mereka.

Satu masalah legasi yang memerlukan pembaikan segera

Statistik sejarah yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat menunjukkan bahawa hasil minyak sawit Malaysia telah biasanya meningkat dari masa ke masa, dengan tempoh pertumbuhan tertinggi berlaku antara 1998-2008 apabila hasil meningkat kira-kira 4% setiap tahun.

Rafizi Licik Diamkan Keuntungan Lebih Besar FELDA

Seperti yang anda lihat di dalam graf, pada tahun 2009 penurunan yang tidak dijangka dalam corak pertumbuhan jangka masa panjang nasional timbul di mana hasil minyak sawit mula jatuh.

Kelapa sawit adalah tanaman tahunan (perennial crop), dengan pokok-pokok yang berpotensi menghasilkan jumlah tandan buah segar (fresh fruit bunches/FFB) yang berdaya maju pada jangka hayat 30 tahun atau lebih. Puncak hasil tanaman dicapai dari umur 9-18 tahun, dan secara beransur-ansur menurun selepas itu.

Pada tahun 2009, telah dianggarkan bahawa 65% daripada tanaman kelapa sawit Malaysia adalah di antara umur 9-28 tahun lebih, manakala 26% adalah berumur sekurang-kurangnya 20-28 tahun lebih.

Akibat pengabaian dari seorang Perdana Menteri yang lepas yang lebih berminat dalam monumen monolit dan membuat kereta, masalah FELDA adalah lebih teruk daripada industri itu – dengan lebih daripada 50% daripada pokok kelapa sawit mereka berusia lebih tua daripada 21 tahun.

Rafizi Licik Diamkan Keuntungan Lebih Besar FELDA

Ini bermakna bahawa lebih daripada 50% daripada pokok-pokok itu tidak lagi berdaya maju 9 tahun kemudian pada tahun 2018 – berkemungkinan menjejaskan kehidupan ratusan ribu orang.

Jadi, jika anda seorang Perdana Menteri yang bertanggungjawab dan harga minyak sawit yang tinggi pada masa itu, apa yang akan anda lakukan?

Anda akan mengumpul wang sebanyak yang anda boleh – dengan menyenaraikan sebahagian daripada syarikat itu untuk mengumpul dana atau meminjam apabila harga minyak sawit berada paling tinggi.

Ini akan digunakan untuk membiayai penanaman semula secara besar-besaran dan mahal dan juga memperoleh ladang muda untuk FELDA dalam usaha mengurangkan profil umur keseluruhan ladang anda.

Anda juga akan menggunakan bahan tanaman berhasil tinggi baru untuk meningkatkan hasil yang mampu menggandakan hasil minyak.

Sama seperti akibat daripada pengabaian penanaman semula oleh Perdana Menteri sebelum ini yang dikenalpasti sedekad kemudian apabila pokok-pokok mati, tindakan baik yang dilakukan oleh Perdana Menteri sekarang hanya akan diketahui kemudian apabila tanaman yang baru mula menghasilkan tandan buah di tahun ke-9.

Rafizi Licik Diamkan Keuntungan Lebih Besar FELDA

Anda kesusahan sedikit sekarang supaya masa depan anda adalah selamat daripada tidak mempunyai masa depan jika trend sebelumnya masih berlaku.

Fakta, angka dan sejarah tidak berbohong.

Lihat sendiri berapa cepat profil usia pokok untuk FGV telah turun sejak 2012. Saya juga sebelum ini berkongsi bahawa kerana pengabaian masa lalu, peratusan besar pokok FELDA sudah tua dan tidak lama lagi tidak lagi ekonomikal kerana mereka akan menghasilkan minyak yang sedikit.

Sudah tentu kerana isu legasi dan sejarah, masalah FELDA adalah besar dan pengurusan boleh menjadi lebih baik tetapi FELDA membuat langkah-langkah positif untuk menyelesaikannya.

Walau bagaimanapun, saya yakin bahawa kerajaan tahu apa yang mereka lakukan dan akan menangani masalah-masalah ini – yang akan meletakkan FELDA dan peneroka di landasan yang lebih kukuh untuk masa depan.

Oleh Lim Sian See