Sementara Noraihan Gembira, Adakah Bahri Terperangkap?

Sementara Noraihan Gembira, Adakah Bahri Terperangkap?

Tiada siapa yang berfikiran waras akan berasa gembira dan berpuas hati apabila satu laporan polis telah dibuat terhadap anda tetapi tidak seperti Puan Noraihan, apabila birasnya seorang bekas pengarah bahagian dalam agensi anti-rasuah kita Bahri Mohamad Zin yang akhirnya membuat laporan polis di Kota Baru terhadap beliau, beliau berasa bersyukur. Mengapa agaknya beliau bertindak balas dalam cara seolah-olah ia satu rahmat untuknya? Untuk sesiapa yang terlepas mengenai isu ini di mana Puan Noraihan adalah balu abang isteri kedua Bahri yang telah mendakwa bahawa semasa masih di pejabatnya di SPRM, Bahri telah menyalahgunakan kuasanya sebagai ketua nombor satu di Bahagian Operasi khas untuk menyiasat dan merampas kepunyaan peribadi dan perniagaan serta dokumen milik Noraihan.

Noraihan baru-baru ini dalam satu kenyataan akhbar mempersoalkan kewajaran SPRM dan khususnya, Bahagian Operasi Khas untuk campur tangan dalam hal ehwal keluarga kerana apabila bahagian ini ditubuhkan, ia bertujuan untuk menyiasat kes-kes berprofil tinggi. Keraguan beliau langsung tidak terjawab sejak dua kali membuat laporan polis, pertama pada Februari 2016 di Balai Polis Kota Bharu dan berikutnya adalah pada Mac 2016 di Putrajaya.

Keperluan untuk membuat kedua-dua laporan ini di dua balai polis berasingan adalah disebabkan apabila serbuan oleh SPRM berlaku di rumahnya di Kota Bharu dan laporan di Putrajaya terpaksa dibuat kerana ia diarahkan dan diserbu oleh pegawai-pegawai dari SPRM Putrajaya, maka semua dokumen tersebut adalah di dalam tangan pejabat SPRM Putrajaya.

Mengapa SPRM Terlibat Kes Rebut Harta Pusaka Soal Biras Bahri

Dalam mana-mana prosedur pihak berkuasa kita untuk memulakan siasatan mereka, mereka hanya akan bertindak ke atas laporan yang dibuat oleh seseorang dan dalam kes Puan Noraihan, dia mendapat tahu bahawa laporan kepada SPRM telah dilakukan oleh isteri kedua Bahri ini yang juga adik arwah suaminya yang mempunyai kepentingan dalam perniagaan dan kekayaan bernilai kira-kira RM100 juta. Isteri Bahri ini sebenarnya telah mendakwa bahawa Puan Noraihan telah memalsukan tandatangan dalam wasiat arwah suaminya.

Bukankah ini kes sivil dan bukankah isteri Bahri ini perlu kemukakan saman sivil atau mencari keadilan melalui undang-undang Syariah kerana kedua-dua mereka adalah orang Islam? Nah, atas sebab-sebab yang sangat mudah, suaminya adalah salah seorang pegawai tertinggi dalam SPRM dan khususnya bos nombor satu di Bahagian Operasi Khas. Mungkin, kedua-dua mahkamah sivil atau Syariah boleh mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan kes itu dan oleh itu menjejaskan perniagaan Puan Noraihan ini, maka keperluan untuk bertindak segera adalah amat penting.

Walaupun begitu, isteri kedua Bahri itu telah secara senyap-senyap memfailkan kepada mahkamah untuk menafikan hak Puan Noraihan pada kekayaan tersebut tetapi dia telah secara tergesa-gesa menarik balik saman itu kerana Puan Norihan telah mengarahkan peguamnya untuk menolak tuntutan tersebut. Tetapi mengapa tergesa-gesa untuk menarik balik saman? Adakah isteri Bahri tidak mempunyai keyakinan langsung bahawa dia membuat langkah yang betul atau mungkin dia sewajarnya tahu bahawa ia kini akan memberi faedah kepadanya?

Bahri Terlampau Busuk Malah Neraka Pun Tidak Menerimanya

Nampaknya isteri kedua Bahri ini meninggalkan kita dengan terlalu banyak persoalan menarik tetapi, untuk mendapatkan Bahagian Operasi Khas suaminya di SPRM untuk terlibat dalam pertikaian peribadi dengan kakak iparnya tentang perebutan harta keluarga telah mewujudkan persoalan yang lebih besar dan rasa tidak puas hati di mata awam apabila Bahri telah dengan jelas menyalahgunakan kuasanya.

Puan Noraihan memang benar apabila mempersoalkan SPRM dan penglibatan Bahagian Operasi Khas ke dalam urusan keluarganya sebagai kes berprofil tinggi. Di samping itu, dia juga tertanya-tanya mengapa Bahri tidak meneruskan kes itu terus ke sama ada mahkamah sivil atau melalui undang-undang Syariah?

Laporan polis Bahri baru-baru ini telah memberi peluang kepada pihak berkuasa untuk menyiasat lebih lanjut dan manakala Puan Noraihan dengan sabar menunggu siasatan dilengkapkan, dia kelihatan sangat gembira dan lega. Bagi Bahri, ia seolah-olah telah memerangkap dirinya ke dalam perbuatan-perbuatannya sendiri.

Dengan hanya penafian dalam laporan polisnya, adakah Bahri telah tidur di tempat kerja apabila terang-terangan bahawa pihaknya terlibat dengan jelas semasa penyitaan itu di Kota Bharu. Orang ramai juga tertanya-tanya mengapa tiba-tiba senyap dan menutup mulut rapat ke atas kes ini seolah-olah dia mempunyai sesuatu yang hendak disembunyikan juga.

Oleh Ben Harris