Kini Bekas ADUN DAP Pujut Mengaku Tidak Pulang Di Bawah Program TalentCorp

Kini Bekas ADUN DAP Pujut Mengaku Tidak Pulang Di Bawah Program TalentCorp

Anggota Dewan Undangan Negeri Sarawak yang dipecat Dr Ting Tiong Choon hari ini mengakui bahawa beliau telah memutuskan untuk tidak meneruskan insentif yang ditawarkan di bawah Program Kepulangan Pakar (REP) bagi rakyat Malaysia profesional yang bekerja di luar negara.

Dr Ting, yang telah hilang kelayakan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Pujut atas dakwaan bahawa beliau telah memiliki kerakyatan Australia berkata beliau pada mulanya tertarik dengan insentif, tetapi kemudian hilang minat terhadapnya dan akhirnya pulang ke Malaysia.

ting tiong choon TalentCorp Nafi Bawa Pulang ADUN DAP Miliki Kerakyatan Australia

“(Oleh itu), tawaran wang atau insentif daripada Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp) bukanlah sebab saya pulang ke Malaysia, tetapi saya mahu berkhidmat kepada masyarakat melalui politik,” kata Dr Ting kepada Malay Mail Online.

Katanya, beliau juga mahu pulang ke rumah semula selepas kematian bapanya akibat kanser pada tahun 2014.

“Saya telah bertemu Majlis Perubatan Malaysia tiga kali pada tahun 2014 dan ia menyusahkan bagi saya untuk perjalanan ke Kuala Lumpur dari Australia. Mereka meminta saya mengemukakan perkara-perkara tertentu, tetapi kemudian saya tidak meneruskannya,” katanya.

Katanya, beliau pulang ke Sarawak “kerana saya seorang warganegara Malaysia yang setia dan tidak pernah menjadi warganegara yang tidak setia.”

Kini Bekas ADUN DAP Pujut Mengaku Tidak Pulang Di Bawah Program TalentCorp

“Saya seorang pengamal perubatan berdaftar penuh. nombor sijil pengamalan tahunan saya ialah 36583/2015 dan saya berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia dan nombor saya adalah 62761/2014,” katanya ketika menjawab TalentCorp.

Awal hari ini, TalentCorp berkata Dr Ting tidak pulang ke Malaysia di bawah Program Kepulangan Pakar (REP) seperti yang didakwa.

Isu pertama kali muncul berikutan laporan sidang akhbar di Kuching minggu lalu di mana Dr Ting menafikan pernah melepaskan kerakyatan Malaysia nya, mendakwa beliau melepaskan kerakyatan Australia, selepas direkrut oleh TalentCorp untuk kembali ke Malaysia.

Sumber: MMO