Malaysiakini Sekarang Berkata 1MDB Akan Buat Keuntungan Besar

Malaysiakini Sekarang Berkata 1MDB Akan Buat Keuntungan Besar

Bekas editor perniagaan Malaysiakini dan pemilik bersama Kinibiz (yang gagal dan telah ditutup) baru sahaja menulis artikel dengan tajuk “Here’s how gov’t can make RM90b from Bandar Malaysia”.

Pada asasnya, dia berkata bahawa pembangunan Bandar Malaysia mempunyai prospek yang baik dan 1MDB bakal mengaut keuntungan yang besar – wang yang cukup untuk membayar balik semua hutang (yang mereka katakan telah disonglap) dan masih mempunyai keuntungan yang besar (yang mereka sekali lagi mendakwa Kerajaan boleh songlap pada masa akan datang).

bandar malaysia 60% Untuk RM7.41 Bilion Atau 50% Untuk Projek RM43.5 Bilion, Mana Lebih Baik?

Untuk sekian lamanya, Pakatan dan portal mesra Pakatan telah mengatakan Kerajaan akan muflis kerana hutang 1MDB (yang sudah sebahagian besarnya dibayar balik dengan yang lain telah diuruskan) dan Kerajaan perlu menggunakan GST, menggunakan subsidi bahan api, menggunakan harga gula dan lain-lain untuk ‘bail out’ dan hutang ini akan menjadi beban kepada generasi yang akan datang dan generasi selepas itu.

Tetapi sekarang orang Pakatan mengatakan Kerajaan akan membuat keuntungan yang besar ke atas 1MDB dan tidak ada lagi hutang yang akan menjadi beban kepada generasi yang akan datang dan generasi selepas itu atau perlu diselamatkan?

1MDB Bebas Dari Hutang Bank Atau Hutang Jangka Pendek

Tolong, buat pilihan anda. Yang mana satu? Anda membuat penyokong anda keliru.

Kerajaan akan bankrap atau tidak akan bankrap tetapi sebaliknya membuat keuntungan yang besar?

Tetapi sekurang-kurangnya artikel ini juga menegaskan bahawa 1MDB terpaksa membayar RM2.7 bilion untuk membina/menaik taraf 8 pangkalan tentera sebagai bayaran untuk tanah Bandar Malaysia – yang benar-benar mematikan hujah mereka sebelum ini bahawa 1MDB mendapat tanah percuma atau sangat murah!

Tambahan, artikel ini juga mewajarkan pinjaman yang 1MDB buat untuk membangunkan projek-projek mereka yang akhirnya 1MDB akan membuat keuntungan yang besar dan membayar balik hutang mereka – sama seperti mana-mana entiti perniagaan lain di luar sana lakukan.

Malaysiakini Sekarang Berkata 1MDB Akan Buat Keuntungan Besar