ting tiong choon Kini Masanya Untuk Kerajaan Pula Siasat Status Kerakyatan ADUN DAP Pujut

Kini Masanya Untuk Kerajaan Pula Siasat Status Kerakyatan ADUN DAP Pujut

Sekarang bahawa mahkamah telah berkata Dewan Undangan Sarawak telah membuat keputusan melampaui bidang kuasanya dan dengan itu mengekalkan kedudukan ADUN DAP Pujut, ia kini masanya untuk kerajaan menyiasat bagi melihat sama ada ADUN DAP Pujut telah melanggar undang-undang kerana memiliki dua kerakyatan pada bila-bila masa – yang bertentangan dengan perlembagaan kita.

Jika beliau didapati berbuat demikian, kemudian batalkan saja kewarganegaraannya. Saya tidak rasa anda masih boleh menjadi wakil rakyat di Malaysia jika anda bukan rakyat Malaysia, bukan?

ting tiong choon Kerakyatan Australia: ADUN DAP Sarawak Mengesahkan Dirinya Pembohong


Baca juga: Anda Sendiri Mohon Kerakyatan Australia, Konspirasi Politik Apa?
Baca juga: Kerakyatan Australia: ADUN DAP Sarawak Mengesahkan Dirinya Pembohong

Kerajaan tidak tahu mengenai dua kerakyatan beliau kerana itulah Kerajaan tidak membatalkan kewarganegaraannya.

Sepatutnya, tanggungjawab beliau untuk melepaskan kewarganegaraan Malaysia mengikut perlembagaan kita selepas beliau telah mengangkat ikrar taat kesetiaan kepada negara lain apabila mengambil kerakyatan Australia.

Beliau jelas tidak menghormati Perkara 24(1) Perlembagaan Persekutuan dan tidak melepaskan kewarganegaraan Malaysia sebagaimana yang dikehendaki.

Melainkan sudah tentu, DAP mengatakan Perlembagaan Malaysia adalah sia-sia dan tidak perlu dihormati, maka beliau boleh kekal sebagai seorang ADUN Pujut.

Oleh Lim Sian See