Mahathir, Proton, FGV & Cukai Katil

Mahathir, Proton, FGV & Cukai Katil

Nota ringkas untuk hari ini:

1. Tun Mahathir berkata Proton telah dijual kerana dendam. Apa yang telah Tun Mahathir lakukan terhadap Syed Mokhtar sehingga menyebabkan beliau marah dan berdendam? Proton dimiliki oleh Syed Mokhtar, jadi penjualan adalah keputusan beliau.

2. Tun M berkata bahawa Proton tidak dibayar pinjaman mudah RM1.5 bilion oleh Kerajaan. Semakan dengan kenalan saya dalam Kerajaan dan vendor menunjukkan ini tidak benar dan vendor telah dibayar. Adakah Tun Mahathir mempunyai bukti bahawa tiada sebarang RM1.5 bilion dalam pinjaman mudah ini sampai ke Proton atau anda hanya main cakap sahaja walaupun ia adalah bulan Ramadhan?

Proton: Tipikal Mahathir, Sentiasa Salah Orang Lain, Tidak Pernah Salah Beliau

3. Saham FGV telah pulih kepada RM1.80 hari ini. Mereka yang memberi komen dalam catatan saya tentang FGV minggu lalu bahawa mereka akan membeli saham FGV pastinya akan membuat pulangan antara 11.8% hingga 19.2% dalam masa seminggu – jauh lebih baik daripada kadar faedah Ah Long atau pulangan KWSP.

FGV Untung, Rafizi Patut Minta Maaf Secara Terbuka

4. Lim Guan Eng mengadu bahawa Cukai Hotel Persekutuan adalah tinggi tetapi berkata beliau masih akan terus dengan cukai hotel negerinya selain Cukai Hotel Persekutuan untuk menjadikan kadar itu lebih tinggi.

Memandangkan Pulau Pinang juga akan mendapat potongan daripada Cukai Hotel Persekutuan, ini bermakna Pulau Pinang akan mengutip dua kali ganda lebih banyak wang hasil daripada kedua-dua cukai.

Adakah Kerajaan Pulau Pinang begitu terdesak untuk mendapatkan wang sehinggakan mereka mahu mengutip dua kali ganda?

Adakah Pulau Pinang akan bankrap?

lim guan eng Harga Ketelusan Di Pulau Pinang: Anda Harus Bersara Atau Bayar RM1 Juta

Oleh Lim Sian See