Senarai Perniagaan & Kilang Yang Ditutup Sejak 2 Tahun Lalu, Malaysia Akan Bankrap

Senarai Perniagaan & Kilang Yang Ditutup Sejak 2 Tahun Lalu, Malaysia Akan Bankrap

Serangan terbaru Pakatan nampaknya dengan cuba menunjukkan senarai kecil atau sedozen perniagaan dan kilang yang tutup di Malaysia sejak 2 tahun lalu.

Ini adalah percubaan mereka untuk cuba mempotretkan gambaran negatif bahawa Malaysia menjadi negara yang gagal – satu bentuk sabotaj ekonomi.

Dalam senarai itu, dua daripadanya adalah kilang rokok (yang Malaysia tidak mahu) dan majoriti kilang sebenarnya di Pulau Pinang. Terdapat juga rantaian restoran dari Hong Kong.

Apabila anda menerima senarai sedemikian, sila minta juga daripada mereka senarai syarikat atau jenama baru yang telah diperkenalkan di Malaysia sejak 2 tahun lalu.

Tanya juga kepada mereka mengapa Hong Kong Tasty Congee dan Noodle Wantun Shop, HK Trip le Milk dan Coffee Smith Taiwan telah memutuskan untuk buka di Malaysia.

Tanya juga mereka kenapa jenama popular Amerika, restoran Wingstop akan membuka kedai pertama di Malaysia tahun ini – yang pertama daripada 30 cawangan.

Katakan kepada mereka juga bahawa terdapat banyak Premium Outlets dan dua IKEA baru yang dibuka di Johor dan Cheras dengan satu lagi di Pulau Pinang.

Suara Rakyat Terus Mahu Tipu Rakyat Yang Kurang Faham Ekonomi

Jika Malaysia bakrap maka mengapa terdapat begitu banyak cawangan baru? Siapa yang akan pergi ke IKEA baru ini, Premium Outlets dan jenama-jenama baru yang lain?

Didik mereka juga bahawa jenama dan kedai datang dan pergi bergantung kepada trend. Untuk setiap kedai yang ditutup, yang lain akan dibuka.

Sama juga dengan kilang-kilang.

Beritahu juga kepada mereka bahawa Toyota, Top Glove, Paramit, JA Solar, Nestle, Boston Scientific, Taiki Jepun, Xinyi Glass dan banyak lagi telah membuka atau akan membuka kilang-kilang baru di Malaysia.

Beritahu mereka bahawa pelaburan sektor pembuatan di Malaysia kekal teguh dan meningkat pada 2016 berbanding tahun 2015 – itulah sebabnya Malaysia telah mengalami pertumbuhan eksport dua angka dalam tempoh 7 bulan yang lalu termasuk peningkatan eksport yang luar biasa sebanyak 32.5% pada bulan Mei 2017.

Eksport Malaysia Pada Disember Meningkat Atasi Ramalan Muflis

Sekiranya begitu banyak kilang ditutup maka bagaimanakah kita mendapat 20% hingga 30% pertumbuhan eksport untuk pembuatan? Sila gunakan logik.

Beritahu mereka juga bahawa statistik rasmi SSM menunjukkan bahawa bilangan perniagaan (pemilikan tunggal, perkongsian, syarikat dan sebagainya) di Malaysia telah meningkat dari 5.63 juta pada tahun 2014, 5.99 juta pada 2015 dan 6.36 juta menjelang 2016.

Beritahu mereka juga bahawa syarikat-syarikat sebenar yang berdaftar (tidak termasuk pemilikan tunggal dan perkongsian) yang diperbadankan untuk 5 bulan pertama tahun ini adalah 19,759, peningkatan 5% daripada 18,809 syarikat yang diperbadankan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Akhirnya, minta mereka untuk tidak menyebarkan berita negatif baru di Malaysia dan jika mereka benar-benar mahu, sila juga sebarkan berita positif.

Mengapa sebarkan perniagaan yang ditutup tanpa menyebarkan tentang perniagaan yang baru dibuka?

Ini sebab utama mengapa geng Cap Bunga dan Pakatan selalu buat propaganda tipu Malaysia akan bankrap untuk sabotaj negara. Sebenarnya, mereka ada bukti.

Oleh Lim Sian See