mahathir Amat Mustahil Bagi Sesiapa Yang Terlibat Dengan Pembelian Scorpene Untuk 'Lupa'

Amat Mustahil Bagi Sesiapa Yang Terlibat Dengan Pembelian Scorpene Untuk ‘Lupa’

Sekarang setelah saya mendapatkan perhatian anda mengenai isu Scorpene yang U-Turn Mahathir dengan mudah lupakan (seperti isu PKFZ dan yang lain), biar saya membawa anda melalui susur masa untuk memberitahu anda lebih lanjut mengenai keseluruhan isu. Akan ada beberapa pembetulan yang berkaitan dengan garis masa artikel sebelumnya.

Setiap orang yang bercakap tentang perjanjian Scorpene akan bercakap mengenai Abdul Razak Baginda dan sebuah syarikat yang dipanggil Perimekar Sdn Bhd yang kononnya telah mendapat berjuta-juta Ringgit dalam sogokan berkaitan dengan perjanjian pembelian kapal selam.

Razak Baginda Nafi Didakwa Di Mahkamah Perancis Berkaitan Pembelian Scorpene


Baca juga: Razak Baginda Nafi Didakwa Di Mahkamah Perancis Berkaitan Pembelian Scorpene
Baca juga: Scorpene: AFP, Sumber Laporan Media Pro Pembangkang Telah Padam Artikel Mereka?

Penyokong asal program kapal selam Malaysia ialah Mokhzani Mahathir dan Ibrahim Mohd Noor (yang kemudiannya merupakan CEO BERNAS yang baru disenaraikan, yang bertindak bagi pihak Daim Zainuddin). Mereka mencadangkan versi German Type 212 (versi Air-Independent Propulsion rekabentuk Type 209) melalui syarikat yang dipanggil, sabar dahulu, Perimekar Sdn Bhd, yang pada ketika itu beroperasi di sebuah banglo di Jalan Lembah Ledang di Jalan Semantan di Kuala Lumpur.

Walau bagaimanapun, pada tahun 1999, Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (RMN), Admiral Tan Sri Abu Bakar Jamal meyakinkan Perdana Menteri pada masa itu (teka siapa) di Avillion Layang-Layang Resort untuk program kapal selam dengan membeli kapal selam yang sangat berkebolehan.

Perdana Menteri menyukai idea itu apabila Admiral Abu Bakar berkata, “Bayangkan kita (RMN) boleh beroperasi dengan senyap sejauh Laut Jepun dan Lautan Hindi Utara, tanpa sesiapa yang tahu”. Lampu hijau telah diberikan kemudian.


Baca juga: Scorpene: Bagaimana Pakatan Boleh Melepaskan Mahathir Sekarang?
Baca juga: Apakah Mahathir Tidak Menyedari Pembelian Kapal Selam Scorpene?

Pada September 2001, pemilikan Perimekar Sdn Bhd telah dipindahkan ke Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) melalui syarikat tujuan khas (SPV) milik Boustead Bhd yang dikenali sebagai Ombak Laut Sdn Bhd. Lembaga Pengarah Perimekar Sdn Bhd pada masa itu adalah Laksamana Muda (Rtd) Hussin Tamby dan Mazlina Makhzan, isteri Abdul Razak Baginda.

Syarikat itu, bersama-sama dengan pegawai dari RMN meneliti lebih daripada 17,000 muka surat (28 jilid) dokumen teknikal Scorpene. Selepas itu, seperti yang dinyatakan dalam catatan saya sebelum ini, Ketua Setiausaha Perbendaharaan mengambil alih rundingan komersial terakhir. Kementerian Pertahanan (MINDEF), Perimekar tidak lagi berperanan sama sekali.

Perjanjian untuk membeli dua kapal selam jenis Scorpene dari DCNS dan Thales telah ditandatangani pada Jun 2002, ketika Perdana Menteri pada masa itu juga merupakan Menteri Kewangan yang akan memberikan kelulusan akhir untuk pemerolehan tersebut. Ia ditandatangani oleh semua pihak yang berkaitan di Ballroom di Mandarin Oriental Kuala Lumpur.

Scorpene: AFP, Sumber Laporan Media Pro Pembangkang Telah Padam Artikel Mereka?


Baca juga: Mahathir Sendiri Lulus Beli Scorpene, Syed Saddiq Bolehlah Ditipu
Baca juga: Scorpene: Pembangkang Malaysia Jatuh Hukuman Lebih Cepat Daripada Mahkamah Perancis

Kementerian Kewangan diwakili oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Samsuddin Hitam manakala LTAT diwakili oleh Dato’ Lodin Wok Kamaruddin.

Pertimbangan untuk perjanjian itu sebahagiannya dalam bentuk – eksport minyak sawit ke Perancis. Pertimbangan akhir dari kesepakatan itu datang dari ketentuan yang ditetapkan oleh Kementerian Pengangkutan yang mana Perancis bersetuju sehari sebelum perjanjian itu ditandatangani – supaya Malaysia Airlines mendapat hak mendarat ke-5, ke-6, ke-7 dan ke-8 di Charles de Gaulle (CDG) di Paris.

Jadi, sekarang anda tahu cerita di sebalik pembelian Scorpene. Sekarang anda tahu mengapa ianya amat mustahil bagi sesiapa yang terlibat untuk melupakan perjanjian yang telah dibuat 15 tahun yang lalu.

Sesiapa yang lupa tidak seharusnya berada dalam politik kerana ia boleh menjadi tanda kemerosotan fungsi otak. Dan orang-orang ini harus mengingati Allah sebelum dia akhirnya melupakan siapa Allah.

Sumber: Seademon