rahman dahlan Hutang Pulau Pinang Akan Jadi RM1,887.8 Juta, Lim Guan Eng Yang Tak Pandai Kira

Hutang Pulau Pinang Akan Jadi RM1,887.8 Juta, Lim Guan Eng Yang Tak Pandai Kira

Berikut  kenyataan Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan bagi membalas kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

1. YAB Lim Guan Eng mengeluarkan satu kenyataan yang berjela di mana kandungannya sarat dengan serangan peribadi terhadap saya, dan kali ini beliau turut mendakwa saya tidak tahu mengira dan mahu saya kembali ke sekolah untuk mempelajari perakaunan.

2. Sebagaimana kita tahu, Guan Eng sebelum ini sudah mengakui bahawa 95% pengurangan hutang di Pulau Pinang adalah ekoran bantuan dari Kerajaan Persekutuan. Ia sememangnya bukan disebabkan ‘urus tadbir yang baik’ atau polisi CAT memandangkan perbelanjaan operasi tahunan Kerajaan DAP Pulau Pinang secara konsisten melonjak hingga menjadi 500% berbanding tahun 2008.

3. Bagaimanapun, Guan Eng menafikan kenyataan saya bahawa tanpa bantuan Kerajaan Persekutuan dan perjanjian penstrukturan air 2011, hutang kerajaan Pulau Pinang bukan sahaja tidak dapat dikurangkan sebanyak 95% malah akan meningkat tiga kali ganda dari jumlah asalnya. Sebab itu Guan Eng berkata saya perlu belajar perakaunan.

Lim Guan Eng Akui Bantuan Kerajaan Persekutuan, Bukan CAT, Kurangkan Hutang Negeri


Baca juga: Lim Guan Eng Akhirnya Akui Kerajaan Persekutuan Yang Bantu Kurangkan Hutang Pulau Pinang
Baca juga: Lim Guan Eng Kena ‘Checkmate’, Sahkan Pengurangan 95% Hutang Negeri Atas Bantuan Kerajaan Persekutuan

4. Perkiraannya sebenarnya mudah. Saya terkejut Guan Eng tidak faham.

5. Hutang Kerajaan Pulau Pinang adalah RM687.8 juta pada 2010. Berikutan perjanjian penstrukturan air pada 2011, Kerajaan Persekutuan kemudian mengambil alih hutang RM655.24 juta dari jumlah itu dan menjadikan bakinya hanya RM32.55 juta atau 95% pengurangan hutang.

6. Bagaimanapun, Guan Eng tidak mengambil kira bahawa sebagai sebahagian dari perjanjian penstrukturan air 2011 itu, Kerajaan Persekutuan turut menyalurkan dana berbentuk geran berjumlah RM1.2 bilion untuk memperluaskan Empangan Mengkuang.

7. Jika perjanjian penstrukturan air pada 2011 itu dibatalkan, sudah tentu hutang Kerajaan Pulau Pinang akan kembali kepada RM687.8 juta dan Pulau Pinang perlu membayar kembali geran RM1.2 bilion.

lim guan eng DAP Mahu Naikkan Kadar Air 77% Bagi Pengguna Individu & 58% Bagi Perniagaan?


Baca juga: Lim Guan Eng Harus Berani Tunjuk Surat SPAN ‘Paksa’ Pulau Pinang Naikkan Kadar Air
Baca juga: Lim Guan Eng Sahkan PBA Bermasalah Jika Kadar Air Tidak Naik Untuk Kali Ke-5

8. Ini bermakna jumlah hutang Kerajaan Pulau Pinang akan menjadi RM1,887.8 juta (RM1.8 bilion) atau hampir tiga kali ganda dari hutang RM687.8 juta sedia ada. Sebab itulah Kerajaan Pulau Pinang tidak mahu membatalkan perjanjian penstrukturan air 2011 itu biarpun saya mencabar mereka untuk berbuat demikian.

9. Apapun, saya ucapkan terima kasih kepada Guan Eng kerana mengesahkan geran diberikan Kerajaan Persekutuan berjumlah RM1.2 bilion kepada Kerajaan Pulau Pinang yang turut membuktikan satu lagi propaganda DAP kononnya Kerajaan Persekutuan tidak membantu Pulau Pinang adalah palsu.

10. Guan Eng turut menafikan lebihan bajet Kerajaan Pulau Pinang bukan disebabkan penjualan tanah negeri, aset milik kerajaan dan hak milik tanah.

11. Pasukan BNSC ada senarai aset bernilai RM37 bilion dijual atau diperdagangkan Kerajaan Pulau Pinang sejak 2008.

12. Jika Guan Eng bersetuju, saya boleh meminta pasukan BNSC untuk menunjukkan kepada Guan Eng senarai itu untuk beliau sahkan, nafikan atau perbetulkan. Apa kata anda, Guan Eng?

Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan,
Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional