Scorpene: AFP, Sumber Laporan Media Pro Pembangkang Telah Padam Artikel Mereka?

Scorpene: AFP, Sumber Laporan Media Pro Pembangkang Telah Padam Artikel Mereka?

Sebelum saya tidur malam tadi, saya menyaksikan terdapat beberapa portal berita yang mendakwa bahawa Perancis akhirnya telah mula bertindak dalam kes Scorpene. Dan golongan pro-pembangkang mula melaungkan kes itu sebagai pengakhiran PM Najib.

Saya beritahu diri saya apa kata biarkannya membarah lebih sedikit dan lihat apa akan jadi.

Dan benar, ramai yang termakan umpan itu. Malah agensi berita pertama yang melaporkan berita itu, AFP, sejak itu telah menarik dan memadam laporan tersebut.

Media alternatif tempatan menyedut ‘berita’ itu seperti kuda dahagakan air.

Namun, apabila saya melihat media-media Perancis, tiada satu pun daripada mereka yang membawa berita itu. Semua ini di sebalik penjelasan yang dilaporkan oleh NST sekitar 2014 – 2015.

Saya tidak menyalahkan mereka. Pertama, isu-isu pertahanan bukanlah kegemaran mereka berbanding politik.

Begitu juga hubungan antarabangsa.

Mari kita lihat kembali ke bulan Mac 2017. Setelah lebih dari 20 tahun melobi bagi mendapatkan Malaysia untuk membeli jet mereka, mereka di ambang puncak kejayaan untuk melihat LOU ditandatangani di LIMA 2017.

Tetapi itu tidak berlaku. PM Najib menangguhkan rancangan itu dan menyebut kos yang tinggi sebagai alasan. (Beberapa blogger pertahanan, termasuk saya menulis menentang perolehan itu kerana pengendalian akan menjadi terlalu mahal).

Semasa ia ditangguhkan, French Dassault Aviation terus melobi.

Pada masa yang sama, Perancis meningkatkan tekanan dengan membuat keputusan supaya semua minyak kelapa sawit diwajibkan mengisytihar tentang kemampanan mereka, walaupun telah menjadi sebahagian daripada RSPO. Rintangan yang semakin meningkat ini dilihat sebagai cubaan untuk memulas tangan kita.

Tekanan berikutnya datang dari Dato Mah Siew Keong, yang membantah tindakan Perancis. Saya percaya beliau menyebut bahawa jika Perancis meneruskan langkah itu, beliau akan bercakap dengan PM untuk membatalkan pembelian Rafale.

Dan minggu ini, Reuters memetik sumber yang tidak dinamakan mendakwa Malaysia akan membatalkan pemerolehan MRCA yang dirancang untuk menggantikan MiG29. Sementara agensi media Rusia meletakkan Ketua Angkatan Udara General Dato Affendi Buang di Rusia, seolah-olah menandatangani perjanjian untuk membaikpulih MiG29 kita ke tahap SMT.

Malah, langkah ini mereplikasi langkah Perancis berkaitan penjualan Mistral LPD kepada Mesir. Untuk membuat Mesir bersetuju membeli shell kosong, mereka mencipta khabar angin bahawa Malaysia merancang untuk membeli kapal itu.

Dengan ekonomi Perancis berada di kedudukan yang sukar, jualan peralatan ketenteraan akan membantu meningkatkan ekonomi mereka. Adalah sangat buruk bahawa presiden baru mereka terpaksa mengurangkan perbelanjaan ketenteraan mereka dengan lebih daripada US$980 juta. Ini seterusnya menimbulkan kemarahan tentera yang menyebabkan Ketua Angkatan Tentera meletak jawatan dalam protes.

Lihatlah, anda hanya pawn dalam papan catur besar ini dengan Perancis cuba menjadi pemain master.

Campur tangan asing adalah benar. Ini bukan satu-satunya.

Pernah sekali, saya mendapat kelebihan untuk bertemu dengan orang lama yang pernah berkhidmat di negara kita lebih daripada separuh hidupnya, hampir diletupkan sekurang-kurangnya sekali. Beliau menceritakan kehadirannya pada suatu acara yang diadakan oleh organisasi politik tertentu. Dan semasa acara dijalankan yang dikendali oleh beberapa orang asing, salah seorang daripada mereka bertanya kepadanya tentang latar belakang beliau, dengan menyatakan bahasa Inggerisnya yang fasih. Dan apabila beliau menyebut agensinya, penganjur segera mengakhiri sesi itu tanpa memberi alasan.

Jadi adalah semua ini akan keluar jika pembelian Rafale ditandatangani?

Sumber: The Malaysian Patriot