norlela 'Sekarang Saya Dilayan Seperti Penjenayah', Kata ADUN PKR Yang Buat Aduan Kilang Haram

‘Sekarang Saya Dilayan Seperti Penjenayah’, Kata ADUN PKR Yang Buat Aduan Kilang Haram

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Pinang Norlela Ariffin dari PKR mendakwa beliau dilayan seperti pariah oleh penyokong Pakatan Harapan selepas penahanan EXCO Negeri DAP Phee Boon Poh berkaitan siasatan anti-rasuah.

ADUN PKR itu adalah yang pertama sekali membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap sebuah kilang haram yang beroperasi di Kampung Sungai Lembu yang dikaitkan dengan siasatan terhadap Phee Boon Poh.

Norlela terperanjat dengan dakwaan bahawa beliau memainkan peranan dalam penangkapan Phee Boon Poh semalam, dengan mengatakan tindakan SPRM di luar kawalannya.

“Orang ramai berkata mengapa saya tidak menunggu sehingga selepas pilihan raya umum ke-14 untuk mengadu, saya telah menaikkan isu ini sejak 2015, sementara kilang itu telah beroperasi secara haram selama 10 tahun. Sungguh sungguh sedih bahawa saya kini diperlakukan seperti penjenayah, musuh nombor satu rakyat,” katanya kepada Malay Mail Online ketika dihubungi hari ini.


Baca juga: Kilang Haram : EXCO Kerajaan DAP Pulau Pinang, Phee Boon Poh Ditahan SPRM
Baca juga: ADUN PKR Penanti Beri Kronologi Peristiwa Kilang Haram Sehingga Serbuan SPRM

Norlela berkata beliau telah secara konsisten bercakap tentang isu-isu yang memberi kesan terhadap kawasan luar bandarnya sejak dahulu lagi dan kilang-kilang haram yang beroperasi di negeri ini adalah satu masalah yang tidak diberi perhatian yang mencukupi.

“Saya hanya mengadu tentang kilang, saya mahu ia dikendalikan dengan betul, tetapi apa yang mereka lakukan adalah di luar kawalan saya. Saya hanya melakukan tugas saya,” katanya, merujuk kepada serbuan SPRM dan penangkapan berikutnya terhadap kes itu.

Norlela juga berkata kepimpinan PKR menyedari sepenuhnya tentang aduannya mengenai kilang dan isu-isu yang mempengaruhi kawasan Penanti beliau ketika dia membangkitkan perkara itu dengan parti sebelum memberitahu pihak berkuasa dan membawanya ke Dewan Undangan Negeri.

“Mereka tahu kebimbangan saya. Dan sebagai penggubal undang-undang, kita harus berkecuali daripada politik. Sekiranya saya tidak menaikkan isu ini, saya akan mengecewakan pengundi saya yang mengundi saya,” katanya.

Norlela mendakwa telah membangkitkan isu kilang pemprosesan penapis karbon lebih dua tahun lalu semasa sidang Dewan Undangan Negeri dan telah membuat laporan dengan pihak berkuasa mengenai perkara itu, tanpa melihat sebarang tindakan yang diambil kemudiannya.

ADUN itu menjadi tajuk berita utama pada bulan November 2015, apabila beliau dilaporkan telah menitiskan air mata kerana kecewa atas kurangnya tindakan; beliau juga menuduh kerajaan negeri yang dipimpin oleh DAP gagal menjawab pertanyaannya.

Mengulas semula insiden itu, Norlela berkata beliau menunggu kerajaan negeri menjawab isu yang telah dibangkitkannya di dewan untuk DUN Penanti.

Beliau berkata terdapat banyak masalah di kerusi DUN nya di tanah besar yang termasuk kekurangan infrastruktur untuk jalan raya, kilang haram, kekurangan jeti yang sesuai untuk nelayan dan infrastruktur untuk program homestay.

SPRM menangkap Phee Boon Poh yang bertanggungjawab terhadap jawatankuasa negeri mengenai Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar serta pengurus kilang Kampung Sungai Lembu, 70, dan anaknya, 37 semalam.

Ketiga-tiga mereka akan ditahan reman selama lima hari sementara menunggu siasatan SPRM ke atas kilang yang telah beroperasi di tanah pertanian tanpa lesen selama 10 tahun.

SPRM bersama dengan Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Imigresen menyerbu kilang itu dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) Khamis lepas.

Sumber: MMO