najib trump Apa Yang Salah PM Tonjolkan Malaysia Juga Telah Melabur & Membeli Daripada Amerika Syarikat?

Apa Yang Salah PM Tonjolkan Malaysia Juga Telah Melabur & Membeli Daripada Amerika Syarikat?

Ramai orang mungkin tidak sedar tetapi kemahiran hubungan antarabangsa Najib boleh membantu Malaysia mengelakkan kemungkinan bencana ekonomi.

najib Manfaat Hubungan Baik Malaysia Dengan Dunia Luar

Malaysia sentiasa mengeksport lebih banyak ke Amerika Syarikat berbanding dengan eksportnya kepada kita – bermakna Malaysia telah mencatatkan lebihan besar (surplus) dan angka ini semakin meningkat.

Kita juga mencatatkan lebihan dagangan sebanyak US$21.7 bilion dan US$24.8 bilion untuk tahun 2015 dan 2016.

Untuk 7 bulan pertama tahun 2017, Malaysia mengimport kira-kira US$7.8 bilion dari Amerika Syarikat manakala mengeksport US$21 bilion dan sudah mencatatkan lebihan dagangan US$13.2 bilion.

Oleh itu pada awal tahun ini, Trump telah mengenal pasti Malaysia sebagai salah satu daripada senarai 16 “trade cheats” dan menandatangani perintah yang boleh membawa kepada anti-lambakan dan penalti perdagangan terhadap kita.

Apa Yang Salah PM Tonjolkan Malaysia Juga Telah Melabur & Membeli Daripada Amerika Syarikat?

Khazanah telah pun membuka pejabat pelaburan di San Francisco pada September 2013 dan telah membuat pelaburan – termasuk US$400 juta dalam penyenaraian Alibaba di US pada 2014 yang menghasilkan keuntungan 5 kali ganda.

KWSP, yang pada akhir tahun lalu mempunyai 29% pelaburannya di luar negara dan mengatakan bahawa pelaburan luar negara mereka telah mengatasi pelaburan tempatan dalam tempoh 2 tahun yang lalu, SUDAH PUN mempunyai pelaburan US$7 bilion dalam saham-saham di US dan mungkin melabur US$3 bilion hingga US$4 bilion lagi.

MAS telah membeli 25 Boeing 737 tahun lalu dan memang perlu membeli pesawat-pesawat ini sebagai sebahagian daripada usaha baik pulih dan rancangan pertumbuhan mereka memandangkan pesawat-pesawat sedia ada semakin tua dan MAS mahu mengembangkan segmen antarabangsa mereka yang telah menyaksikan pertumbuhan dua digit yang baik.

Rafizi Tegaskan Lawatan Najib Tidak Rasmi, Yang Rasmi Hanya Kelentong Beliau

Jadi apa yang salah dengan Perdana Menteri menonjolkan perkara ini kepada Presiden US bahawa Malaysia juga telah melabur dan membeli dari Amerika Syarikat?

Sekiranya Trump telah meneruskan dan mengenakan penalti dan undang-undang anti-lambakan terhadap Malaysia, ini akan memberi kesan yang sangat menjejaskan eksport Malaysia ke Amerika Syarikat – yang akan menyebabkan kita kerugian berpuluh-puluh bilion US$ setiap tahun.

Adakah kita benar-benar mahu kehilangan eksport ke ekonomi terbesar dunia?

Adakah rakyat Malaysia dan Pakatan memahami atau menghargai apa yang dilakukan oleh Najib?

Adakah Pakatan hanya pandai untuk memanggil Presiden Amerika Syarikat sebagai Dungu dan menghentam Amerika Syarikat kerana mengundang Najib?

Adakah mereka tahu atau mengambil berat tentang ekonomi dan kemungkinan kerugian kepada ekonomi kita?

Oleh Lim Sian See