BNM: Rizab Antarabangsa Bukanlah Satu-Satunya Cara Untuk Penuhi Obligasi Luar

BNM: Rizab Antarabangsa Bukanlah Satu-Satunya Cara Untuk Penuhi Obligasi Luar

Bank Negara Malaysia (BNM) berkata rizab antarabangsa bukanlah satu-satunya cara untuk memenuhi obligasi luar dan juga sejak tahun 2015, aset luar Malaysia melebihi liabiliti luarnya.

Bank pusat itu berkata pada hari Rabu, kedudukan pelaburan antarabangsa bersih Malaysia sebanyak 3.3% daripada pendapatan negara kasar (GNI) menguatkan daya tahan negara terhadap pelbagai kejutan, termasuk potensi aliran keluar.

BNM menambah bahawa liberalisasi progresif peraturan pentadbiran pertukaran asing juga menyebabkan lebih banyak desentralisasi rizab.

Rizab Antarabangsa, Ramai Yang Jilat Semula Ludah Sendiri

“Ini dicerminkan dalam peningkatan pemerolehan aset di luar negara oleh bank dan korporat pemastautin. Khususnya, bank-bank dan korporat memegang tiga perempat daripada aset luar Malaysia (pada akhir S2 2017: RM1.3 trilion), yang juga boleh diambil untuk memenuhi obligasi hutang luar negeri mereka (pada akhir S2 2017: RM673.8 bilion), tanpa membuat tuntutan ke atas rizab BNM,” katanya.

BNM memberi respon kepada artikel Bloomberg yang bertajuk “Malaysia reserve buffer seen by Moody’s as among the weakest in Asia” pada 18 September.

“Artikel ini membentangkan penilaian yang tidak seimbang dan ringkas mengenai kecukupan rizab antarabangsa Malaysia, dengan memberi tumpuan hanya kepada penafsiran tegar terhadap dua petunjuk ekonomi.

“Laporan oleh Bloomberg mencerminkan kekurangan pemahaman ekonomi Malaysia, kedudukan luaran, sistem kewangan dan dasar ekonominya. Ini, bersama-sama dengan kecenderungan perbandingan negara yang tidak kena, tanpa mengambil kira khusus mengenai negara, telah membawa kepada penghakiman yang salah dalam ekonomi Malaysia dan ketahanan luarnya,” katanya.

Sumber: The Star